• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: Já se na chalupu teď už moc nedostanu, taže ode mě asi nic nepřijde, obávám se.
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: No, naše domácí venkovní stromy obvykle mívají problém s teplem přes zimu, takže na stůl v práci bych to stejně moc neviděla :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak jeste .. jak velkej kus korenu se mi chytne? cim vetsi tim lepsi? :) nejsem si jistej, jestli mi to takhle na podzim vubec vyrasi z korenu, kdyz by kytka mela mit spis vegetativni klid ..
    a to nemluvim ze jsem chtel neco maleho co muzu opecovavat na stole v praci ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    URPUTNIK: mam na zahrade velkej "spendlik", vypeckovavat jde dobre, delam to normalne rukama a pohoda, a chystam se uriznout jednu jeho docela velkou odnoz, leze mi do studny. jestli ji chces, prijed si ji vykopat, letos uz plodila a bylo toho pozehnane a dobry :) Berounsko, posta
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    URPUTNIK: nene, abys zachoval vlastnosti matečné rostliny je třeba roubovat (pokud to jde, tak řízkovat, ale nebavíme se tu o rybízu...), jinak myrobalán/špendlík můžeš namnožit i kořenovým odkopkem, který by měl mít stejné vlastnosti jako rostlina z které odnožuje. Když zasadíš semeno/pecku, tak nemáš záruku, že plody budou stejné kvality.


    VEVER: no mě jde hlavně o neprostupnost toho živýho plotu, takže odnožování u mě bude spíš vítáno a pokud se to moc rozmůže, tak to budu jednoduše sekat sekačkou. Jinak u nás na okolí o žádném pěstiteli růži svraskalých nevím, pokud bys měl nějaký na chalupě, kterých by ses rád zbavil, tak bych zájem samozřejmě měl. záleží v jaké seš lokalitě, já mám zahradu nedaleko Žďáru nad Sázavou, ale přes týden se pohybuju v Brně...
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Ono to bývá tak, že plodí i podnož, ale třeba později a hůř. Tyhle špendlíky není potřeba roubovat, protože jsou to podnoží.
    A sítem se to vybírá blbě, protože se zasekávají i šlupky a tak.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VEVER: popravde nevim jestli klesnou, jeste jsem je nezkousel :) ale cekal bych, ze z toho pujdou aspon vybrat nejakym hrubsim sitem .. nejdriv to musim vypestovat, pak budu resit co s nima :)

    s tim roubovanim si to teda pamatuju spatne? tzn i strom vypestovany ze seminka bude plodit normalne? mno kdyz to takhle reknu, tak mi to prijde evidentni, jinak by se nemnozily :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Fakt klesnou? Mně se to teda drží v celém sloupci a právě teď mám v živé paměti kolik to dalo práce :) Ale i na náhodné stárni jsem našla jeden keřík který šel vypeckovat dobře, takže asi ani různé myrobalány nejsou stejné.
    A já tomu taky říkám špendlík :)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    RADUSZKA: Tak to opravdu netusim....tady z toho normalne rostou nahore nad travou pulmetrovy kytky brambor..... ale pokusum se meze nekladou :o)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VEVER: jj, bral jsem myrobalan, ale nez jsem si to nasel na wikipedii, povazoval jsem to za spendliky :) vypeckovavat to nebudu, pri vareni na dzemu klesnou pecky na dno/na hladinu :) kazdopadne jsem si prave chtel usetrit libovolny roubovani, tak mne zajima, jestli mi to bude plodit, ikdyz na to nesahnu :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: No, tahle růže strašně moc podráží...skoro bych doporučila pozeptat se lidí co to mají na zahradě, jestli o někom takovém víš a říct si o odkopky. My jsme tohle mívali na chalupě, možná ještě něco přežívá, a to jak se to vytrvale sápe do trávníku je tak otravné že by se toho jeden zbavil docela rád :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: No, většina špendlíků které člověk najde náhodou u cesty jsou ve skutečnosti myrobalán, který se, jak jsem se dočetla, často používá jako podnož pod švestky. Takže roubovat netřeba, bude to to samé.
    Nicméně existují špendlíky které jdou narozdíl od tohohle dobře vypeckovávat, takže cekem velmi doporučuju to naroubovat něčím takovým. Protože vypeckovávat ten klasický kolemcestový bordel je o nervy.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    diky :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    zdravim, zkouseli jste klicit peckoviny? pojal jsem umysl vysadit mirabelky (spendliky) k nam na chatu, nedavno jsem pri vyletu na kole sezral co jsem nasel a pecky mi ted lezi na stole .. tak je asi zitra rozlousknu a strcim do lednicky do pisku (podle tohodle fora) ..

    kazdopadne vim, ze nektery ovocny stromy se roubujou, to se musi? mam odnekud zasutou zahradnickou moudrost, ze stromy vypestovany z plodu nekde nasbiranych jsou 'horsi' nez ty puvodni, pripadne ze vubec neplto .. ze to, co maj vsichni na zahradkach, jsou ve skutecnosti nejaky specialni kultivary .. pletu se? musi se to slechtit/roubovat? nemam na ty plody zadny velky naroky, stejne to pujde vsechno do dzemu/bublaniny :)
    RADUSZKA
    RADUSZKA --- ---
    KLATIC: Bomba! Zní to jak z čítanky! Gratuluju k úrodě a mám dotaz! Dá se tohle aplikovat i na pověstné bramborové věže? Mám na mysli váš princip, ale s tím, že se tráva dosypává do výšky a vrství se další brambory. Myslíš, že by to takhle šlo?
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    by mě zajímalo, z čeho ta dýně "žije" v tom balíku sena, když tam je jen trochu hlíny:)
    IPH
    IPH --- ---
    ja jsem zase zkusila pestovat dyne na baliku sena...byl starsi- cca 2 roky, povalenej na bok...vydloubla jsem trochu sena, nasypala trochu hliny a dyne jedou jako blazen.) jen by me zajimalo, zdaje vhodne nejak regulovat mnozstvi kvetu/plodu...
    IPH
    IPH --- ---
    KLATIC: myslis, ze by to slo taky do sena?
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    KLATIC: jenom te doplnim....jeste jsme to po velkych destich malicko nacechrali :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam