• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LUNIX: i podnoze maji své opodstatnění, vybiras ji podle bujnosti rustu, půdních a klimatických podminek a to nemluvím jen o jablonich ale take hrusnich, slivonich, merunkach nehledě na to že vhodne podnoze životnost stromu take prodlužují. Dovolím si upozornit i na jiné způsoby množení jako je ockovani na spící či bdící očko. Soucasné metody množení tez umožňují přivést např. Jablon do plodnosti jiz 3. Rokem kdy se objeví první plod.. Viz knipbaum. Tyto stromu pak ale nemaji dlouhý život a je treba stim pocitat, stejne jako ze vyzaduji pravidelny rez. Samozřejmě experimentování se meze nekladou ale proc nevyužít současných poznatku, kdyz se někdo chce dočkat brzké úrody. Jak píšeš, nejsi závislý na urode stejne jako většina z nás protože obchody jsou plne a ovoce levne, uzivejme si proto luxusu, zkoumejme, hrejme si, sdilejme. Zpravokorenovani (tzv. řizkovani, popr hřížení) se v přírodě bežné děje. Slyšel jsem o tresnich které větvemi sahajicimi k zemi poustely kořínky a tvořily tak nové jedince.. co se týká roubovani oresaku
    KUATO
    KUATO --- ---
    LUNIX: jj, souhlas, ale delejme to na zaklade racia/prakticnosti, nikoliv snilkovske navrat na stromy, protoze je to prirozene.

    muj praprastryc, ktery ma tedka kolem 90 let vydaval pred nejakym rokem malou brozurku, kde psal ruzne vzpominky na sve mladi a velmi me tam zaujalo, ze vzpominal, ze kdysi (kdyz byl mlady) se pestovalo u nas malo ovocnych stromu, protoze jednak bylo malo zdatnych zahradniku a pak take lide zahrady vyuzivali primarne na pestovani zeleniny. vzpominal, ze se poradaly kurzy zahradniceni, kde mimo jine ucili lidi strihani a roubovani stromu. ja myslim, ze my si nekdy ani neuvedomujeme jak nesamozrejmy stav ted mame (vsude plno odborniku a trh dostatecne zasoben) a malo si toho vazime.

    treba s tim pestovanim zakrsku mas castecnou pravdu - na druhou stranu spousta lidi ma jen malou zahradu, takze jestli si maji vybrat, jestli zasadit dva stromy velike nebo 10 malych, tak zvitezi tech 10 malych. da se to i pochopit z praktickeho hlediska - z velkeho stromu mam treba 10 beden jablek. z mensiho jednu bednu. jenze k cemu mi to je, kdyz to stejnak nemam kde uskladnit, nebo uz deti odrostou tolik ovoce neni potreba. driv lide hodne chovali. babina bravkum varila brambory s jabkama/hruskama skoro v pomeru 1:1. a pet prasat uz neco sezralo, to byly desitky pytlu jablek jenom na futro pro bydlo.. lidi, kteri to tak dneska maji je zanedbatelne minimum. to rikam jako clovek s velkou zahradou, ktery ma doma ovocnych stromu mozna 30.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    KUATO: dneska skoro vsichni hromadne nakupujou a vysazujou zakrsky/mrzaky s malou zivotnosti a nekdo tenhle extrem musi vyvazovat, aby byla ve vesmiru rovnovaha, to jsou vesmirne zakony, ktere neobejdes :-). I ta nejlepsi odruda jablone, ktera se uz stovky let roubuje jednou vyrostla ze seminka a ano, nejspis tomu nejaky clovek pomohl nejakou selekcni metodou. Proc v tom nepokracovat dal a nehledat dalsi krasne a chutne odrudy? Jsou lide, kteri u jabloni poznaji uz u maleho stromku podle tvaru listu jak moc plany dany strom je a muzou tak vytridit "plevy" zavcasu, nemusi cekat x let na prvni plody. Navic je mozne pouzit "zpravokorenovaci" metody, ktere u nas zacal vice propagovat Jarda Svoboda. Pro me je to idealni kompromis, zadne roubovani a zachovani puvodni odrudy.

    Roubovani oresaku je pomerne nove, ja jsem jeste zadny naroubovany nevidel. Z toho mi vyplyva, ze nejakym zpusobem vsechny dobre obresaky v mem okoli vyrostly zcela "normalne". Whoa, zazrak.

    Hlavne at si kazdy dela co chce, kupuje co chce, roubuje co chce apod. ;-)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Kdyby chtěl někdo přispět dobrou radou ... [ DA_NIELA @ Kompostovani ]
    KUATO
    KUATO --- ---
    URPUTNIK: roub funguje jen na tu jednu vetev (videl jsem vzrostle stromy, na kterych byly treba tri ctyri odrudy naroubovane), kdyz chces cely strom, musis to naroubovat uz na ten prvni hlavni vyhon, ktery bude casem kmenem.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    URPUTNIK: Myrobalan by mel zachovavat +- kvality puvodiho stromu i pri mnozeni generativne (pokud se nema v okoli s cim sprasit - je samosprasny). Ja jsem si vloni na podzim vzal asi 20 cm semenacek z pod myrobalanu v Podbabe u cisticky a letos je z nej jiz krasnej metrovej ker, i kdyz mi ho pres zimu orzal zajic. Tesim se na prvni urodu pristi rok;-)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tyjo a tak tu ta diskuze vypadala racionalne :)

    pro Raduszku, pac jsem ty seminka uz mel doma, bylo mi lito je vyhodit, tak jsem je lousknul ve sveraku a uz sedej v lednicce .. jeste musim nekde sehnat pisek, na ty vate imho zplesnivi :) napadlo mne, nemel bych ten pisek treba prevarit? jinak se taky bojim plisni ..

    a kdyz uz se tu resi roubovani, omluvte moji lenost studovat naucnou literaturu (polepsim se), naroubovani jedne vetvicky ovlivni celej strom, nebo se to tyka jenom te dane vetve (tzn roubovat co nejdriv, at je z ni pak ta "hlavni")?
    KUATO
    KUATO --- ---
    na dvore - oprava
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOUSICEK: jasne ze chci prudit. slovo "prirozenost" by clovek nemel vubec pouzivat. u nas za dedinou na kopci roste plana jablon a dve plane hrusky. vsechno to jsou uz velike stare stromy ktere hodne plodi. akorat se to neda jist. trvalo nekolik set let slechtitelske prace, nez jsme se dostali k soucasnemu poznani a vypestkum v zemedelstvi. smest to ze stolu, ze je to neprirozene muze jen neskutecne naivni a neprakticky manasek. kazdy clovek, ktery zahradnici a pestuje stromy zna tu praci a cas, nez strom vzroste. i kdyz koupim roubovany, tak ne vzdycky se povede - nekdy proste spatne roste (mozna defektni podnoz) a moc nevydrzi, jindy muze padnout nahle na nejakou "mrtvicku". kdybych mel u vseho experimentovat timto zpusobem, mel bych na zahrade za cely zivot tri plodici stromy svestkoviteho typu (u kterych bych rekl chuj s tim, do becky dobre). moji prarodice takto experimentalne rozplozovali oresak. mame na dvoje jeden veliky, ktery uz ma nejmin 50, ale spis 70 let, protoze mi pripadal stejne obrovsky, uz kdyz jsem byl male decko. a co pamatuju, tak starousi sadili jeho orechy a pestovali z nich mlade oresaky. nez zacne plodit - 10 let. a pak se zjistilo, ze stejne tyhle orechy jsou male (ve srovnani s puvodnima) a strom se vyrubal. do dneska zadny novy z toho nevzesel. a to je uz vic nez 30 let pokusu - nejmin 7 stromu. ja uz v tomto nebudu dal pokracovat a koupim si normalni roubovany, az stary padne.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    KUATO: Sebevrazda je take neprirozena. Pokud ti vadi slovo prirozene, zkus pouzivat slovo prirozenejsi. Myslim, ze cloveku je prirozene delat co to, co ho napadne a je to v souladu s jeho svedomim. Ale jestli chces jen prudit..... tak to se mej hezky neprirozene, dneska.
    KUATO
    KUATO --- ---
    RADUSZKA: ? prirozene? pokud chces delat jen to, co je prirozene, nejspise ti nezbyde, nez spachat sebevrazdu, protoze nic z toho, co clovek musi delat, aby prezil neni "prirozene" - pocinaje kradenim kozesin zabitym zviratum (vlk to prece nedela!), pres rozdelavani ohne (to delaji jen blesky!), o pouzivani zarovky a internetu radeji nemluve.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    RADUSZKA: ROFL
    RADUSZKA
    RADUSZKA --- ---
    URPUTNIK: Roubování stromů je podle mě docela hnus. Není to přirozené. Je sice pravda, že mám-li dobrý strom a zasadím jeho pecku, nemusí se to povést. Ale o tom ta příroda je! Držím palce při stratifikování pecek a roubování nedoporučuju °;o)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: Já se na chalupu teď už moc nedostanu, taže ode mě asi nic nepřijde, obávám se.
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: No, naše domácí venkovní stromy obvykle mívají problém s teplem přes zimu, takže na stůl v práci bych to stejně moc neviděla :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    tak jeste .. jak velkej kus korenu se mi chytne? cim vetsi tim lepsi? :) nejsem si jistej, jestli mi to takhle na podzim vubec vyrasi z korenu, kdyz by kytka mela mit spis vegetativni klid ..
    a to nemluvim ze jsem chtel neco maleho co muzu opecovavat na stole v praci ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    URPUTNIK: mam na zahrade velkej "spendlik", vypeckovavat jde dobre, delam to normalne rukama a pohoda, a chystam se uriznout jednu jeho docela velkou odnoz, leze mi do studny. jestli ji chces, prijed si ji vykopat, letos uz plodila a bylo toho pozehnane a dobry :) Berounsko, posta
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    URPUTNIK: nene, abys zachoval vlastnosti matečné rostliny je třeba roubovat (pokud to jde, tak řízkovat, ale nebavíme se tu o rybízu...), jinak myrobalán/špendlík můžeš namnožit i kořenovým odkopkem, který by měl mít stejné vlastnosti jako rostlina z které odnožuje. Když zasadíš semeno/pecku, tak nemáš záruku, že plody budou stejné kvality.


    VEVER: no mě jde hlavně o neprostupnost toho živýho plotu, takže odnožování u mě bude spíš vítáno a pokud se to moc rozmůže, tak to budu jednoduše sekat sekačkou. Jinak u nás na okolí o žádném pěstiteli růži svraskalých nevím, pokud bys měl nějaký na chalupě, kterých by ses rád zbavil, tak bych zájem samozřejmě měl. záleží v jaké seš lokalitě, já mám zahradu nedaleko Žďáru nad Sázavou, ale přes týden se pohybuju v Brně...
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Ono to bývá tak, že plodí i podnož, ale třeba později a hůř. Tyhle špendlíky není potřeba roubovat, protože jsou to podnoží.
    A sítem se to vybírá blbě, protože se zasekávají i šlupky a tak.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VEVER: popravde nevim jestli klesnou, jeste jsem je nezkousel :) ale cekal bych, ze z toho pujdou aspon vybrat nejakym hrubsim sitem .. nejdriv to musim vypestovat, pak budu resit co s nima :)

    s tim roubovanim si to teda pamatuju spatne? tzn i strom vypestovany ze seminka bude plodit normalne? mno kdyz to takhle reknu, tak mi to prijde evidentni, jinak by se nemnozily :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Fakt klesnou? Mně se to teda drží v celém sloupci a právě teď mám v živé paměti kolik to dalo práce :) Ale i na náhodné stárni jsem našla jeden keřík který šel vypeckovat dobře, takže asi ani různé myrobalány nejsou stejné.
    A já tomu taky říkám špendlík :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam