• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FUNTL: Já tedy většinu suším. Vevnitř, někde v rohu, aby nebyly přímo na slunci. Jen tak, při pokojové teplotě. Bazalku rozhodně mrazím, nepodařilo se mi ji nikdy nasušit tak, aby aspoň trochu voněla.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    jeste k te zachrane plodin ze zahrady driv nez to pomrzne - co delate s bylinkami? Nam se konecne od jarniho vysazeni rozbujely, a nez jsem se stacila rozkoukat, tak uz je zas cas to osmikat, nez to pomrzne. Na suseni jsem trochu lina, co takhle mrazeni, je to plnohodnotna varianta?
    Jedna se o tymian, oregano, saturejku, bazalku a more medunky (tu bych tedy nemrazila, ale neni na suseni zas trochu pozde?).
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: presne tak. dame je do lednicky a tam vydrzi ze dva tydny urco. takze na dvakrat trikrat hutna polivka, nebo nejaka fazolova kase. susit nesusime. slusna fazole uschne sama kdyz dozraje :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: ok, takze nezraly na rychlejsi spotrebu? nebo pak neco i susis? z nasich fazoli by to byla asi superhutna polivka)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: jj uz to neni na pyzamo
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: nezrale lusteniny muzes normalne v kuchyni pouzivat. my po sklizeni udelame vzdycky hutnou polivku ze vsech nedozralych fazoli..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SOLEI: protoze je to na chate a o vikendu byly spis zluty nez oranzovy - a budu tam zas az o vikendu.

    jo, zkousela jsem jednu kerickovou (na jedny rostline jsem si nechala lusky na semeno) a fazole jsou pekne velky, ale svetly, "voskovy", jak pises. z tycek bych taky rada hlavne semena, ale klidne si necim z toho prilepsim k jidlu, ale zdalo se mi, ze je to na konzumaci malo zraly.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KAREN:
    Odpovědi znáš - dýně můžeš sklidit kdykoliv nemusíš čekat na zasušení, u tykvovitých funguje princip, že pokud sklízíš menší a dříve tím více jich rostlina nasadí. Prošlá mrazem se jíst dá, ale proč ji tam nechávat? Jestli máš čas tak je skliď teď protože až ti do nich naprší tak dřív zhnijou.
    S fazolema to máš špatné.... nějaká dormance tam je, ale co si představuješ pod tím "ještě nejsou" jsou ještě hodně měkké(mléčná nebo vosková zralost)? to se sklidit a sníst dá. Pokud čekáš až budou tvrdé jako broky protože chceš aby ti příští rok vyklíčily, tak je klidně ještě nějakou dobu na keříčku nech, rostlina se přednostně snaží zachránit před nepřízní semena, takže ještě trošku dojdou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    btw. je nejaka moznost zachranit a uchovat semena fazoli, kdyz na kericku ani "tycce" jeste nejsou?? nejaka sance, ze by "dosly"? tusim odpoved, ale tak nejak naivne doufam, ze by to jeste nejak slo...

    o vikendu jsem sklidila dyne, ktery byly nejzralejsi, s nejzaschlejsi stopkou - par jich tam zustalo, ale na ctvrtek v predpovedi vidim -1: jsou pak uz k nepouziti nebo neuskladneni, ale konzumovat se jeste daj??
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    nojo, mrzne az prasti. ten prechod je nejakej moc rychlej. rano jak jde clovek krmit v trenyrkach tak to je des.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    u nas pomrzly dynovite, takze podzim je definitivne tady. loni jsme meli dyne jeste v pulce rijna .)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VEVER: TBC: KLATIC: SOLEI: moc vam vsem dekuju, budem teda sklizet. Diky i za tipy na zpracovani....
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BEBERA: Pokud jsou u vás mrazy, tak není na co čekat, v bedýnkách nedojdou, mráz jejich destrukci ještě urychlil, takže ačkoli by za jiných okolností chvilku v bedýnákách vydržely (švestky, ale nemají schopnost "dojít") tak teď půjdou do čerta okamžitě. Jestli jsou opravdu moc kyselé, tak na povidla to sice nebude, ale pár možností jak to vylepšit by ještě bylo - marmeláda z pečených švestek, sušit (před sušením na minutu namočit do horké vody ve které bude cukr a citronová šťáva), udělat kompot atd. udělej si pyré, zavař ho a máš pro děti na zimu "svařák" (horká švestka nebo hruška se skořicí a hřebíčkem).
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    TBC: ulozeny v bedynkach nekolik dni zacinaj hrozne plesnivet.....ale treba zmrazeny na kolac atd nevadej ani kysely
    TBC
    TBC --- ---
    BEBERA: sklizeli jsme svestky minuly a tenhle tyden asi v podobnem podnebi co je mas ty (krystofovo udoli) a ikdyz byly zraly jen tak na 80 procent, zadnej problem - a nechat je dva tri dny sklizeny v bedinkach a pak zpracovat a zadnej problem... (povidla, zmrazit, a v nejhostim vypalit - jak radi KLATIC :o)) ale ja jsem taky abstinent, tak hledam jiny moznosti...)
    VEVER
    VEVER --- ---
    BEBERA: Když se to rozvaří a osladí tak to půjde. Nebo třeba pečený čaj by z toho mohla být dobrý.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SOLEI: aha :( dik...Moc jsi me nepotesil, jsou ještě tvrde a kysele...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BEBERA: Ne a ne, co nejrychleji sundat a zpracovat.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Projekt jabloňového sadu v Praze 12
    http://www.permakulturacs.cz/...tion=com_community&view=events&task=viewevent&eventid=198&Itemid=157
    nový jabloňový sad v Praze 12
    JAGA
    JAGA --- ---
    http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=27&t=727 - recepty z obávané invazní rostliny křídlatky
    JAGA
    JAGA --- ---
    EKODOMOV: 3P: Pražské Permakulturní Podvečery - Jak využít zimní období
    http://www.ekodomov.cz/...obnosti-o-akci/3p-prazske-permakulturni-podvecery-jak-vyuzit-zimni-obdobi/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mame dva stromy obsypane ještě nedozrálými švestkami. Uz prisly první mraziky. Dozraji ty svestky ještě na strome, nebo uz nemaji sanci? Dozraly by evt. sklizene nekde v temnu a teple? Diky
    BRT
    BRT --- ---
    Bojujte za svá práva – pro všechny pěstitele a české zahrádkáře
    Evropská komise pracuje na návrhu zákona, který by v podstatě zakazoval šíření osiva mezi drobnými zemědělci i běžnou populací. Zahrádkáře a drobné zemědělce staví do role velkých pěstitelů, kteří by museli mít registrované každé semínko, které vsadí do země. Může omezit potravinovou suverenitu jednotlivých států, regionů a skupin a omezuje svobodnou volbu spotřebitelů potravin, kteří se pak stávají závislými na velkých osivářských firmách.
    Bojujte za svá práva - pro všechny pěstitele a české zahrádkáře -
    http://www.albert-sd.cz/bojujte-za-sva-prava-pro-vsechny-pestitele-a-ceske-zahradkare/
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tak ve středu první přízemní mrazíky dle ČHMU.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOCOURR: Sleduj směrování širší strany záhonu (východxzápad), místo kde budeš záhon zakládat vyčisti pečlivě od plevelů (stejně jako kdybys žádný zvýšený záhon nedělal), využij možnost organického hnojení a založ záhon na hnoji nebo kompostu a posuď jakou zem použiješ - například - pokud použiješ z vlastní zahrady a nebudeš kupovat a na zahradě ti rostou druhy milující kyselejší půdu (šťovík) tak půdu důkladně vyvápni. Pokud všechno stihneš v rozumném termínu je dobré vysít na plochu např. hořčici. A počítej s tím, že zem budeš muset časem dosypat protože slehne. Nezapomeň na úpravu okolí záhonu, musíš být schopen projet kolem něj sekačkou nebo s jiným zahradním nářadím.
    BEDUAN
    BEDUAN --- ---
    29092013
    27102013
    24112013



    NYX: [ GHETTOLLEGE - Příroda & človek & umění & technolog / ostatniother / 29.9.2029 / CR - Praha - PRAHA - CROSSCLUB ]
    FB: https://www.facebook.com/events/591709260872685/604793679564243/?notif_t=plan_mall_activity

    Od září se bude v kavárně klubu Cross konat nový přednáškový cyklus s názvem Příroda & človek & umění & technologie.


    Smyslem tohoto cyklu je ukázat, že veškeré prostředí ve kterém člověk žije, lze vytvářet způsobem, který je trvale udržitelný a stále obnovující.
    Blíž k přírodě, blíž k sobě...

    29. 09. 2013 - od 20:00
    O Rostoucí architektuře

    s Ing. arch. Sanko Šejk

    Přednáška o rostoucích městech, domech i drobné zahradní architektuře. Od historie přes utopické návrhy po současnost. Možnosti rostoucích domů a výhody při stavbě z přírodních materiálů.

    27.10.2013 - od 20:00
    O vodě v domě a všude kolem

    s Ing. Jaroslvam Kšňákem

    Přednáska na téma: co doma teče, co z domu odtéká a kam, co lze dělat s dešťovou vodou, kořenové čistírny, okrasná a dočišťovací jezírka, koupací jezírka, voda v krajině kolem domu.

    24.11.2013 - od 20:00
    Land art - prostor ve městě a volné krajině

    s Bc.A Františkem Dvoříkem

    Tato přednáška bude poukazovat jak by se mohl "zpracovávat" prostor ve městě i ve volné krajině.

    Blíž k přírodě, blíž k sobě...

    Cyklus pořadů vznikl ve spolupráci s http://www.prirodni-zahrady.com
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    urcite ti vyvysene zahony pomuzou, davej si pozor ale na slimaky......
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    zdravím všechny, příští týden mám v plánu založit vyvýšené zeleninové záhony (dokonce si na tohle i další zahradnické a rybniční práce beru skoro týden dovolené :) ), teorii čerpám různě po netu a z knih (Zahrada jako mikrokosmos, Zahrada k nakousnutí, Ekozahrady - prostě permakulturní klasika), máte někdo nějaké zásadní poznatky z praxe co se vám osvědčilo nebo čeho se případně vyvarovat?

    Pro mě nejsou vyvýšené záhony jen permakulturní módní záležitostí, ale vzhledem k poloze a charakteru pozemku snad jedinou vhodnou alternativou. Pozemek bývá z jara dlouhou dobu zamokřený a při delších deštích je tam dost vody i během roku, navíc je to v 700mnm, takže nějaký ten kompostovací záhon, co si bude rozkladem dřeva/sena/slámy sám přitápět se zdá dobrým řešením...
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KUATO: veskere prebytecne ovoce se da vypalit (dat vypalit)...a je vzdy lepsi alkohol mit nez nemit....navic je nejlepe uskladnitelny a s casem zraje (a to rikam jako abstinent :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam