• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mame dva stromy obsypane ještě nedozrálými švestkami. Uz prisly první mraziky. Dozraji ty svestky ještě na strome, nebo uz nemaji sanci? Dozraly by evt. sklizene nekde v temnu a teple? Diky
    BRT
    BRT --- ---
    Bojujte za svá práva – pro všechny pěstitele a české zahrádkáře
    Evropská komise pracuje na návrhu zákona, který by v podstatě zakazoval šíření osiva mezi drobnými zemědělci i běžnou populací. Zahrádkáře a drobné zemědělce staví do role velkých pěstitelů, kteří by museli mít registrované každé semínko, které vsadí do země. Může omezit potravinovou suverenitu jednotlivých států, regionů a skupin a omezuje svobodnou volbu spotřebitelů potravin, kteří se pak stávají závislými na velkých osivářských firmách.
    Bojujte za svá práva - pro všechny pěstitele a české zahrádkáře -
    http://www.albert-sd.cz/bojujte-za-sva-prava-pro-vsechny-pestitele-a-ceske-zahradkare/
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tak ve středu první přízemní mrazíky dle ČHMU.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOCOURR: Sleduj směrování širší strany záhonu (východxzápad), místo kde budeš záhon zakládat vyčisti pečlivě od plevelů (stejně jako kdybys žádný zvýšený záhon nedělal), využij možnost organického hnojení a založ záhon na hnoji nebo kompostu a posuď jakou zem použiješ - například - pokud použiješ z vlastní zahrady a nebudeš kupovat a na zahradě ti rostou druhy milující kyselejší půdu (šťovík) tak půdu důkladně vyvápni. Pokud všechno stihneš v rozumném termínu je dobré vysít na plochu např. hořčici. A počítej s tím, že zem budeš muset časem dosypat protože slehne. Nezapomeň na úpravu okolí záhonu, musíš být schopen projet kolem něj sekačkou nebo s jiným zahradním nářadím.
    BEDUAN
    BEDUAN --- ---
    29092013
    27102013
    24112013



    NYX: [ GHETTOLLEGE - Příroda & človek & umění & technolog / ostatniother / 29.9.2029 / CR - Praha - PRAHA - CROSSCLUB ]
    FB: https://www.facebook.com/events/591709260872685/604793679564243/?notif_t=plan_mall_activity

    Od září se bude v kavárně klubu Cross konat nový přednáškový cyklus s názvem Příroda & človek & umění & technologie.


    Smyslem tohoto cyklu je ukázat, že veškeré prostředí ve kterém člověk žije, lze vytvářet způsobem, který je trvale udržitelný a stále obnovující.
    Blíž k přírodě, blíž k sobě...

    29. 09. 2013 - od 20:00
    O Rostoucí architektuře

    s Ing. arch. Sanko Šejk

    Přednáška o rostoucích městech, domech i drobné zahradní architektuře. Od historie přes utopické návrhy po současnost. Možnosti rostoucích domů a výhody při stavbě z přírodních materiálů.

    27.10.2013 - od 20:00
    O vodě v domě a všude kolem

    s Ing. Jaroslvam Kšňákem

    Přednáska na téma: co doma teče, co z domu odtéká a kam, co lze dělat s dešťovou vodou, kořenové čistírny, okrasná a dočišťovací jezírka, koupací jezírka, voda v krajině kolem domu.

    24.11.2013 - od 20:00
    Land art - prostor ve městě a volné krajině

    s Bc.A Františkem Dvoříkem

    Tato přednáška bude poukazovat jak by se mohl "zpracovávat" prostor ve městě i ve volné krajině.

    Blíž k přírodě, blíž k sobě...

    Cyklus pořadů vznikl ve spolupráci s http://www.prirodni-zahrady.com
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    urcite ti vyvysene zahony pomuzou, davej si pozor ale na slimaky......
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    zdravím všechny, příští týden mám v plánu založit vyvýšené zeleninové záhony (dokonce si na tohle i další zahradnické a rybniční práce beru skoro týden dovolené :) ), teorii čerpám různě po netu a z knih (Zahrada jako mikrokosmos, Zahrada k nakousnutí, Ekozahrady - prostě permakulturní klasika), máte někdo nějaké zásadní poznatky z praxe co se vám osvědčilo nebo čeho se případně vyvarovat?

    Pro mě nejsou vyvýšené záhony jen permakulturní módní záležitostí, ale vzhledem k poloze a charakteru pozemku snad jedinou vhodnou alternativou. Pozemek bývá z jara dlouhou dobu zamokřený a při delších deštích je tam dost vody i během roku, navíc je to v 700mnm, takže nějaký ten kompostovací záhon, co si bude rozkladem dřeva/sena/slámy sám přitápět se zdá dobrým řešením...
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KUATO: veskere prebytecne ovoce se da vypalit (dat vypalit)...a je vzdy lepsi alkohol mit nez nemit....navic je nejlepe uskladnitelny a s casem zraje (a to rikam jako abstinent :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VEVER: u nas se to pasirovalo pres sejto co se to nejdriv poradne rozvarilo a pak se pecky vyhodily
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: Hlavně ten ostrý nůž. Jsem chodila na přednášku Základy zahradnictví, kde se věnoval hlavně roubování a správnému broušení nože věnoval tak půlku celkového počtu hodin na přednášku :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KOCOURR: Mám toto a roubování je tam popsáno IMHO dostatečně na 4 stranách http://knihy.abz.cz/prodej/rez-ovocnych-stromu-a-keru-3 .. Nebo tu PDF ke stažení http://goo.gl/F9Xv02 druhý odkaz jinak to chce hlavně ostrý nuž, cvik a natrénovat to někde v mezi na pláňátech :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DENDROBATA: no půjdu do toho, už mám v blízkém okolí vyhlídnutý 2 třešně z kterých bych si mohl vzít rouby, jen musím k roubování nastudovat nějakou kvalitní literaturu, zatím jsem to nedělal, nemáš nějakej typ?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KOCOURR: Jdi do toho, peckoviny se roubují naprosto běžně a radej vic druhů roubu, kdyby se některý nechytl, přeci jen tam může být inkompaktibilita .. Asi bych to rouboval za kůru, pokud je podnož silnější než roub. Budu tak na jaro řešit rakytníky, každý samici do korunky samčí výhon :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: No, ony jabloně a hlavně hrušně snášejí roubování výrazně lépe než stromy s peckama, myslím si, že třešeň druhý roub spíš nezvládne. Ale zase nejsem žádný profík, jenom jsem o tom trochu slyšela.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    máte někdo zkušenost s roubováním třešní? špatně jsem si totiž rozvrhl část pozemku a tak kde mám 3 roky starou cizosprašnou třešeň se mi už další nevejde (no jo, zahradnické začátky, kdy má člověk spoustu elánu, ale málo informací), tak chci problém neplození třešně řešit tím, že na ni naroubuju jinou odrůdu se kterou se spráší. Na jabloních vídám dva i více roubů celkem běžně, ale u třešně sem se s tím ještě nesetkal, co myslíte, má to naději na úspěch?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    {, je to jeden z nejhůře roubovatelnych stromu a vyžaduje přesně dodržení termínu, teplot a vlhkosti proto se sním moc nesetkáme.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LUNIX: i podnoze maji své opodstatnění, vybiras ji podle bujnosti rustu, půdních a klimatických podminek a to nemluvím jen o jablonich ale take hrusnich, slivonich, merunkach nehledě na to že vhodne podnoze životnost stromu take prodlužují. Dovolím si upozornit i na jiné způsoby množení jako je ockovani na spící či bdící očko. Soucasné metody množení tez umožňují přivést např. Jablon do plodnosti jiz 3. Rokem kdy se objeví první plod.. Viz knipbaum. Tyto stromu pak ale nemaji dlouhý život a je treba stim pocitat, stejne jako ze vyzaduji pravidelny rez. Samozřejmě experimentování se meze nekladou ale proc nevyužít současných poznatku, kdyz se někdo chce dočkat brzké úrody. Jak píšeš, nejsi závislý na urode stejne jako většina z nás protože obchody jsou plne a ovoce levne, uzivejme si proto luxusu, zkoumejme, hrejme si, sdilejme. Zpravokorenovani (tzv. řizkovani, popr hřížení) se v přírodě bežné děje. Slyšel jsem o tresnich které větvemi sahajicimi k zemi poustely kořínky a tvořily tak nové jedince.. co se týká roubovani oresaku
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    KUATO: Kazdopadne na experimenty potrebujes prostor. je jasne, ze asi jen hodne zapaleny alternativni zahradnik si na zahradu 1000m2 zasadi jablon ze seminka a bude se 5-10 let tesit na to, jestli bude mit nejakou dobrou urodu, nebo jen malinka jablicka.

    Ja mam prostoru relativne dost, hodne chuti experimentovat a nejsem na tom existencialne zavisly. Momentalne mam na zahrade 7 vzrostlych oresaku, takze mi ani nevadi, ze 2-3 z nich maji male orechy. V dobe sklizne mi prijdou chutnejsi, nez ty velke a na suseni je trebas ani nesbiram. Chystam se prikoupit dalsi 1.6ha na experimenty, ale zatim to nejak nevychazi (majitel nechce prodat) a ani nemam tolik casu, ale behem dalsich let se snad zadari. Rikam si lepsi jakykoli vlastni experiment za barakem, nez chemizovane pole mistniho JZD.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LUNIX: jj, souhlas, ale delejme to na zaklade racia/prakticnosti, nikoliv snilkovske navrat na stromy, protoze je to prirozene.

    muj praprastryc, ktery ma tedka kolem 90 let vydaval pred nejakym rokem malou brozurku, kde psal ruzne vzpominky na sve mladi a velmi me tam zaujalo, ze vzpominal, ze kdysi (kdyz byl mlady) se pestovalo u nas malo ovocnych stromu, protoze jednak bylo malo zdatnych zahradniku a pak take lide zahrady vyuzivali primarne na pestovani zeleniny. vzpominal, ze se poradaly kurzy zahradniceni, kde mimo jine ucili lidi strihani a roubovani stromu. ja myslim, ze my si nekdy ani neuvedomujeme jak nesamozrejmy stav ted mame (vsude plno odborniku a trh dostatecne zasoben) a malo si toho vazime.

    treba s tim pestovanim zakrsku mas castecnou pravdu - na druhou stranu spousta lidi ma jen malou zahradu, takze jestli si maji vybrat, jestli zasadit dva stromy velike nebo 10 malych, tak zvitezi tech 10 malych. da se to i pochopit z praktickeho hlediska - z velkeho stromu mam treba 10 beden jablek. z mensiho jednu bednu. jenze k cemu mi to je, kdyz to stejnak nemam kde uskladnit, nebo uz deti odrostou tolik ovoce neni potreba. driv lide hodne chovali. babina bravkum varila brambory s jabkama/hruskama skoro v pomeru 1:1. a pet prasat uz neco sezralo, to byly desitky pytlu jablek jenom na futro pro bydlo.. lidi, kteri to tak dneska maji je zanedbatelne minimum. to rikam jako clovek s velkou zahradou, ktery ma doma ovocnych stromu mozna 30.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam