• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOCOURR: no byl by na vychodní straně zahrádky, takže spíše zakracovat, aby příliš nestínil. Ještě sem přemýšlel dát něco hustýho a nízkýho na jižní stranu, protože odtamtud dost fouka a je tam za loukou kopec, tak jako takovou zábranu proti mrazíkům , což nevím jestli by pomohlo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no jeste jednu k tem slivonim...potom co jsem se vloni nastehoval jsem byl nasranej kdyz mi nechtely dozrat 2 stromy slivoni/blum az to ve finale opadalo. no a letos to samy...ale letos jsem ze zoufalstvi pozrel zelenou blumu a svete div se..ja zjistil jakej to jsem debil kdyz jsem cekal az mi dozrajou a voni to jsou blumy co jsou zeleny ikdyz zraly. no holt jeste jsem to predtim nevidel a tak jsem cumel jako puk..budiz mi to ponaucenim :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SOLEI: a mi nerikej ze certifikovany osivo je bezchybny kdyz ho mas v kvantach kterejma sejes pole. navic dolni a horni lhota bude kousek od sebe tudiz druhy ktere se do osiva primichaji jsou maximalne lokalni druhy puvodni te oblasti a pokud se udrzuje i oblastni osivo tak to mas uz tuplem prizpusobeny dolni/horni lhote a ted ty vole je bac po hlave, zakaz jim to a prikaz jim pouzivat certifikovany osivo a nejlepe gmo. ja si myslim ze dobrejma umyslama jako jsou ty tvoje se dlazdi cesta do pekel. samozrejme mas pravdu ale to co rikas neni ten pravej duvod proc se to chce zavest.
    navic na to co rikas je lepsi osveta sedlaku o zavlecitelnosti skudcu ze zdroju nelokalnich a o rozpoznani teho na svem poli.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: a jak velkej ho chceš mít? plánuješ ho udržovat/střihat nebo nechat volně růst?
    jinak naprosto souhlasím s tím habrem co doporučuje SCHWEPS, do udržovaného plotu lepší alternativu neznám, btw. další výhoda je, že většonou shazuje starý listí až na jaře když začne pučet
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRT: Já s tím souhlasím, malí drobní pěstitelé a běžná populace tímto způsobem šíří choroby a zavlékají infekci (a to často i karanténní škůdce - viz háďátka na bramborách) i do dosud čistých oblastí. K žádnému omezení přístupu k osivům nedojde, celosvětově je dostupné certifikované osivo a ani zahraniční producenti nemají problém posílat do evropy malé množství a druhy, které od např. českých pěstitelů neseženeš.
    Tohle je vyloženě opatření proti tomu, aby Tóna z Horní Lhoty dal za prase hromádku žita Břeťovi z Dolní Lhoty a tím zavlekl do Dolní Lhoty koukol.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LINKOS: na živý plot určitě habr, roste rychle a když ti to v zimě okousají srnky, tak se jenom zahustí. Mě to funguje dobře.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MRNOUS: mrazu bych se nebál, roste v dost chladných oblastech. Co se týče sklizně, velkopěstitelé osekávají celé větve, ty pak zmrazí a kuličky z nich ohlepou/oberou. Akorát myslím, že další rok se slzeň dělá na jiných keřích a osekaný strom plodí až obrok. Nebo máte někdo jiné zkušenosti?

    Chci se zeptat co by ste doporučili na živý plot? Zatím jen vím, že určitě nechci tůje. :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: mame v rosti na zahradce nejakou planou svestku, vubec nevim, co to je - nejakej pozustatek zrejme. jinak ve vzdalenejsim okoli jsou ruzny "spendliky" apod. dik za rady!.)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    když už se tady bavíte o tom rakytníku - uvažoval jsem, že bycho ho vysadil mojí babičce na chalupu, ale dočetl jsem se, že se prej blbě sklízí? a taky si nejsem jistej, jestli mu nevadí moc zima (babi ma sice chalupu v relativne nízké nadmořské výšce, ale u pastviny u lesa a děsně tam táhne a mrzne)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLANITCHKA: no ono to c-cko imho zase tak rychle na horkost nezdechne. navic ta ledova kostka nez se rozpusti, tak hnedle o 10 stupnu hrnek zchladi. navic, stejne jako u medu, neni treba to hazet do vreleho caje, ale muze se par minut pockat :o).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a v mrazaku C-cko nedegraduje? taky ne?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KUATO: právě řeším, že mi přijde škoda ztartit vitamin C tím, že to nasypu do horkého čaje. Jinak jsem udělala to samé- mrazicí pytlíky a piju to naředěnené s vodou a trochou medu na studeno.

    K výrobě marmelád a sirupů jsem se zatím nedostala. Jsem u teoretické přípravy- tzn. čtení knih a webu :) Praxe čeká na příští rok
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MILUCH: děkuju!
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLANITCHKA: delame to stejne. akorat nemixujem, ale vylisujeme stavu na rucnim odstavnovaci. mrazime to v takovych specialnich mrazicich pytlikach, kde se z toho udelaji takove ctverecky/jednorazove davky, ktere se snadno vyloupnou a sup do caje :o). loni z toho zena zkousela udelat marmeladu, ale nejak to nezhoustlo, tak jsme meli sirup, ale letos nejak nebyl cas, tak jsme to jenom namrazili a slouzi to misto citronu.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jak zpracováváte rykytník? Máme celkem urodu. Já Rozmixuju na šťávu, přecedím a nechám zmrazit. Ale možná máte lepší tip :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: A v okolí nějaký trnky jsou? .. Samosprasna je jistota .. tady maji tez jakysi vyber http://www.arbia.cz/Slivone.php aby toho nebylo málo .. Asi bych neriskoval, sel do nejaky ty moderni odrudy s resistenci nebo supercitlivosti :) viz http://www.zahrada.cz/...ne/jojo-odolnost-proti-sarce-122571/?kotva=jojo-odolnost-proti-sarce-236029
    Podedil jsem asi 10 stromu domacích svestek, napadene sarkou .. letos zase 3 becky plne .. prubezne dosazuji nebo v housti vybiram vymladky a ponechavam. Dokonce se říka že ze sarkou napadenych stromu je slivovice chutnejsi :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: DENDROBATA: diky za tipy!.) hmm noo... idealne tolerantni k sarce i odolna ,D a uplne nejlip samosprasna, vidim to na jeden strom - je to vubec realny??
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Pujde ti vsechno, ted jen spis zda chces rezistenta nebo tolerantni k sarce .. Bude zalezet na tvem vyberu a opylovacích pomerech. Mozna kombinace Stanley + Gabrovska (nebo Jojo) Rozestupy pro stromy tak 7m. Prý jsou dobré i ty odrůdy začínající Top - ... jsou obrovské ale zdály se mi málo sladke oproti švetce domácí. Pokud jde o mne tak budu letos sadit Obilnaju a Burbank spis ze sberatelskych duvodu :) Loni Stanley a špendlík žlutý :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: švestka Hamanova, rodiče mají na zahradě (690mnm) asi 15 let starý strom, loni byla na podzim úplně modrá (letos teda pár švestek - asi odpočívá, celkově v naší lokalitě není letos "švestkový rok"), plody slaďoučké až lahodné k využití v kuchyni, zavařování nebo přímý konzum...sám mám už 3 roky zasazeny u rybníka 3 švestky Hanamovy, zatím mají na plození čas, ale v pohodě rostou...jo a myslím že je samosprašná;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam