• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLANITCHKA: no ono to c-cko imho zase tak rychle na horkost nezdechne. navic ta ledova kostka nez se rozpusti, tak hnedle o 10 stupnu hrnek zchladi. navic, stejne jako u medu, neni treba to hazet do vreleho caje, ale muze se par minut pockat :o).
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KUATO: právě řeším, že mi přijde škoda ztartit vitamin C tím, že to nasypu do horkého čaje. Jinak jsem udělala to samé- mrazicí pytlíky a piju to naředěnené s vodou a trochou medu na studeno.

    K výrobě marmelád a sirupů jsem se zatím nedostala. Jsem u teoretické přípravy- tzn. čtení knih a webu :) Praxe čeká na příští rok
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MILUCH: děkuju!
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLANITCHKA: delame to stejne. akorat nemixujem, ale vylisujeme stavu na rucnim odstavnovaci. mrazime to v takovych specialnich mrazicich pytlikach, kde se z toho udelaji takove ctverecky/jednorazove davky, ktere se snadno vyloupnou a sup do caje :o). loni z toho zena zkousela udelat marmeladu, ale nejak to nezhoustlo, tak jsme meli sirup, ale letos nejak nebyl cas, tak jsme to jenom namrazili a slouzi to misto citronu.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jak zpracováváte rykytník? Máme celkem urodu. Já Rozmixuju na šťávu, přecedím a nechám zmrazit. Ale možná máte lepší tip :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: A v okolí nějaký trnky jsou? .. Samosprasna je jistota .. tady maji tez jakysi vyber http://www.arbia.cz/Slivone.php aby toho nebylo málo .. Asi bych neriskoval, sel do nejaky ty moderni odrudy s resistenci nebo supercitlivosti :) viz http://www.zahrada.cz/...ne/jojo-odolnost-proti-sarce-122571/?kotva=jojo-odolnost-proti-sarce-236029
    Podedil jsem asi 10 stromu domacích svestek, napadene sarkou .. letos zase 3 becky plne .. prubezne dosazuji nebo v housti vybiram vymladky a ponechavam. Dokonce se říka že ze sarkou napadenych stromu je slivovice chutnejsi :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: DENDROBATA: diky za tipy!.) hmm noo... idealne tolerantni k sarce i odolna ,D a uplne nejlip samosprasna, vidim to na jeden strom - je to vubec realny??
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Pujde ti vsechno, ted jen spis zda chces rezistenta nebo tolerantni k sarce .. Bude zalezet na tvem vyberu a opylovacích pomerech. Mozna kombinace Stanley + Gabrovska (nebo Jojo) Rozestupy pro stromy tak 7m. Prý jsou dobré i ty odrůdy začínající Top - ... jsou obrovské ale zdály se mi málo sladke oproti švetce domácí. Pokud jde o mne tak budu letos sadit Obilnaju a Burbank spis ze sberatelskych duvodu :) Loni Stanley a špendlík žlutý :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: švestka Hamanova, rodiče mají na zahradě (690mnm) asi 15 let starý strom, loni byla na podzim úplně modrá (letos teda pár švestek - asi odpočívá, celkově v naší lokalitě není letos "švestkový rok"), plody slaďoučké až lahodné k využití v kuchyni, zavařování nebo přímý konzum...sám mám už 3 roky zasazeny u rybníka 3 švestky Hanamovy, zatím mají na plození čas, ale v pohodě rostou...jo a myslím že je samosprašná;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    doporucite prosim odolnou odrudu slivone/(polo)svestky do vyssi polohy (450 m)? u nas ve svahu se pry puvodne svestky pestovaly, nez tam implantovali chaty, ale bohuzel je to v nasem okoli se skolkama a zahradnictvima slaby. koukam na stareodrudy.org a jeste jsem nevybrala...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    URPUTNIK: Pokud jses presvedceny ze ti je sezerou (vetsinou je v myším pelechu spousta skorapek) tak je dej do truhlíku a ten zakopej do zeme, popr ryhu do ktere budes vysevat ochranis na 2x přeloženým rabicovym pletivem (to je ostatne dobre i pri zakladani vyvyseneho zahonu) ale to spis az potom proti hryzcum a hrabosum.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    dobre, beru to jako "nevyklici" :)
    shodou okolnosti pojedu o vikendu na chatu, tak zkusim vysit pecky .. o co ze mi je do jara sezerou mysi :))
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    URPUTNIK: Myslím že takovej myrobalán bo švestka domaácí, třešeň i broskvoň vyklíčí bez skarifikace .. Normálně ty pecky vysej ven na záhon a počkej do jara .. mělo by to normálně vyklíčít a na jaře budeš mít malé semnáčky které na podzim lehce vyhrábneš a přesadíš bo naroubuješ .. Ted mne jeste napada zda se nesnažíš klíčít pouze ty jadérka z pecek, a pokud by i přesto vyklíčíila co s nima budes v zime doma delat :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    URPUTNIK: zkus to udelat naopak - nejdriv vymrazit ve skorapce a pak teprve treba naprasknout skorapku/vyjmout (pokud je to treba) a zasadit. v prirode taky nikdo sverakem neloupe slupky a jde to :o). ona ta slupka ma svuj vyznam. u orechu treba vyloupane mnohem drive zluknou nez nevyloupane.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    jak jsem se tu ptal na to kliceni peckovin .. vylouskal jsem seminka sverakem, strcil je na vatu do lednice a odjel na dovolenou .. ted jsem se vratil a skoro na vsech je lehoucka, nadychana .. plisen :) takze, je sance, ze plesnivi jenom ta hneda slupicka a ty seminka presto vyklici, nebo to mam vyhazet a zkusit sehnat novy? :)
    uz jsem si vzpomnel a cestou kolem beachovych kurtu nabral pisek, prevarim ho a dalsi seminka do nej zahrabu, ty snad nezplesnivi ..
    BEDUAN
    BEDUAN --- ---
    27102013
    24112013

    Od září se v kavárně klubu Cross koná nový přednáškový cyklus s názvem Příroda & človek & umění & technologie.

    Smyslem tohoto cyklu je ukázat, že veškeré prostředí ve kterém člověk žije, lze vytvářet způsobem, který je trvale udržitelný a stále obnovující.
    Blíž k přírodě, blíž k sobě...

    27.10.2013 - od 20:00
    O vodě v domě a všude kolem

    s Ing. Jaroslvam Kšňákem

    Přednáska na téma: co doma teče, co z domu odtéká a kam, co lze dělat s dešťovou vodou, kořenové čistírny, okrasná a dočišťovací jezírka, koupací jezírka, voda v krajině kolem domu.




    [ GHETTOLLEGE - Příroda & človek & umění & technolo / konferenceconference / 27.10.2013 / CR - Praha - Cross club ]
    Prirodni-zahrady.com
    http://www.prirodni-zahrady.com/
    BRT
    BRT --- ---
    Bojujte za svá práva – pro všechny pěstitele a české zahrádkáře
    Evropská komise pracuje na návrhu zákona, který by v podstatě zakazoval šíření osiva mezi drobnými zemědělci i běžnou populací. Zahrádkáře a drobné zemědělce staví do role velkých pěstitelů, kteří by museli mít registrované každé semínko, které vsadí do země. Může omezit potravinovou suverenitu jednotlivých států, regionů a skupin a omezuje svobodnou volbu spotřebitelů potravin, kteří se pak stávají závislými na velkých osivářských firmách.
    Bojujte za svá práva - pro všechny pěstitele a české zahrádkáře -
    http://www.albert-sd.cz/bojujte-za-sva-prava-pro-vsechny-pestitele-a-ceske-zahradkare/
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ja myslim ze ty mraziky prestavaji a zacina babi leto, takze mi prijde byt blby to vytahovat a este bych to dal.ale vis jak je to se zahradou kazdy rok je to nova zkusenost!!!!
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: presne tak, korenova zelenina je v pohode, pastinak a topinambury takhle zimujem kazdorocne - tam kde rostly. mrkev, celer, petrzel.. jsou dvouletky, tedy druhym rokem vykvetou a daji semeno, pak uz z tech korenu nic neni, ale jeste na jare rekneme do konce kvetna by mely byt normalne jedle.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SELECTOR_IX: hele mrkev je v zemi. lonskou jsem vyryl az na jare(lenost) a kupodivu byla dobra.
    respektive neni nahodou mrkev dvouleta? ze druhej rok kvete an semeno? ale jak rikam, na jare byla aspon u me dobra jedla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam