OGMIOS: krvavá očista nebude není jediné možné řešení - dost možná obyvatelstvo socio-ekonomické proměny (doporučuji:
http://www.kosmas.cz/knihy/176087/tri-svice-za-budoucnost/) přimějí ke změně životního stylu a ke skromnosti a k efektivnosti využívání zdrojů a darů Země. Postupné zdražování potravin - a očeklávám v dekádě tak o 1/3 - a tedy i pokles životní úrovně bude znamenat mimojiné i to, že se jídlo nebude tolik vyhazovat a supermarkety nebudou nakupovat tolik (vyhazují tuny) a půda se stane znovu vzácnou komoditou a nastane návrat k větší míře samo-zásobitelství - na úrovni jedinců, komunit i státu. Dovážené zboží bude dražší.
Když to shrnu: většina lidí nemyslí eticky, nebo ekologicky (oikos-logos), ale ekonomicky (oikos-nomos, počítají :) K více udržitelnému a ekologickému jednání je lze přimět i zdražením (fosilní paliva, omezenost zdrojů, etc. atp.), nemusíš je věšet a masakrovat. Třeba ti jednou dojde, že všechny ty gilotiny a věšení lidstvo nikam neposunuli, i přesto, že plamení řečníci slibovali nový řád, nového člověka a více cností a mravu v denním životě.
OGMIOS: to jsou ale samé floskule co píšeš :)
Chemie - jasný, průmyslová hnojiva ničí půdní edafon, to ví každý. Ale je chemie i bio-hnojivo, vápno, nebo co já vím...močůvka? Všechno je chemie! :) Co to znamená "honíš se za ziskem" - když sázím brambor a ohýbám hřbet /dělal si to někdy?/, tak bych rád svou odměnu, zisk. Honím se za ním? Spíše zvolna kráčím, krok za krokem - pokrok :) A navíc v tom hraje roli slunce, déšť, vítr, půda ..
Takže si názorně ukázal, že ta hranice samozřejmě nemá ostré kontury. O věšení tu padlo od jiného ID ("já bych věsěl. Lety ověřená metoda."). A co se týče vzdělávání? Je to téma, které jsem studoval a mohu ti říct, že můj tzv. pedagogický optimismus díky praxi trochu poklesl. Ale jistě, máš pravdu, většina utrpení vzniká z nevědomosti a postoje ignorance (avidjá), to už říkal Buddha Gautama ,-)