• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS: krvavá očista nebude není jediné možné řešení - dost možná obyvatelstvo socio-ekonomické proměny (doporučuji: http://www.kosmas.cz/knihy/176087/tri-svice-za-budoucnost/) přimějí ke změně životního stylu a ke skromnosti a k efektivnosti využívání zdrojů a darů Země. Postupné zdražování potravin - a očeklávám v dekádě tak o 1/3 - a tedy i pokles životní úrovně bude znamenat mimojiné i to, že se jídlo nebude tolik vyhazovat a supermarkety nebudou nakupovat tolik (vyhazují tuny) a půda se stane znovu vzácnou komoditou a nastane návrat k větší míře samo-zásobitelství - na úrovni jedinců, komunit i státu. Dovážené zboží bude dražší.

    Když to shrnu: většina lidí nemyslí eticky, nebo ekologicky (oikos-logos), ale ekonomicky (oikos-nomos, počítají :) K více udržitelnému a ekologickému jednání je lze přimět i zdražením (fosilní paliva, omezenost zdrojů, etc. atp.), nemusíš je věšet a masakrovat. Třeba ti jednou dojde, že všechny ty gilotiny a věšení lidstvo nikam neposunuli, i přesto, že plamení řečníci slibovali nový řád, nového člověka a více cností a mravu v denním životě.

    OGMIOS: to jsou ale samé floskule co píšeš :)
    Chemie - jasný, průmyslová hnojiva ničí půdní edafon, to ví každý. Ale je chemie i bio-hnojivo, vápno, nebo co já vím...močůvka? Všechno je chemie! :) Co to znamená "honíš se za ziskem" - když sázím brambor a ohýbám hřbet /dělal si to někdy?/, tak bych rád svou odměnu, zisk. Honím se za ním? Spíše zvolna kráčím, krok za krokem - pokrok :) A navíc v tom hraje roli slunce, déšť, vítr, půda ..

    Takže si názorně ukázal, že ta hranice samozřejmě nemá ostré kontury. O věšení tu padlo od jiného ID ("já bych věsěl. Lety ověřená metoda."). A co se týče vzdělávání? Je to téma, které jsem studoval a mohu ti říct, že můj tzv. pedagogický optimismus díky praxi trochu poklesl. Ale jistě, máš pravdu, většina utrpení vzniká z nevědomosti a postoje ignorance (avidjá), to už říkal Buddha Gautama ,-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: neboj nebude..pac tady se jeste nejakou dobu bude krast a plundrovat a otravovat az se neco zlomi a bude krvava ocista jak pise wamp_elf...je jedno jestli za 10, 100 ci 300 let.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: presne tak, jak historie ukazala, vselijaci vychcalci a havet nemala rada prida ruku k dilu - tu zbaviti se nepohodlneho souseda, tu neoblibeneho "podnikatele" jehoz ruce uspesneji vedou vlastni hospodarstvi nez ruce vychcalkovy, jez hospodariti casto umi hlavne hubou, a uvolneny majetek jiste nenechame lezet ladem... ja jsem veru rad, ze vznesenymi slovy ohanejici se chatra v dohledne dobe nebude mit moznost vynaset soudy nad tim, kdo je spravny zemedelec a kdo by mel radeji viset.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS: a mohu se zeptat, kde jde ta hranice mezi člověkem, který má/nemá vztah k půdě a jak by se to prokazovalo?
    Použití jiného hnojiva než kompostu/živočišných výkalů už by byl ne-vztah? Nebo orba pomocí mechanizace?

    Uvědomuješ si, že díky takovým návrhům, jaké si tu předvedl, se rozhojňovalo utrpení?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KUATO: já bych věsěl. Lety ověřená metoda. Ve škatulkování máme praxi od němčourů a rakušáků a křesťanů všeobecně už přes tisíc let. Ne vážně, pokud se má lidstvo zachovat nezbývá nic než krvavá revoluce.
    OGMIOS: Na jméně záleží.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: ja je veset nechci, jen se tu nemohli shodnout jestli podnikatel a nebo zemedelec. tak si rikam ze je uplne jedno jak se kdo jmenuje, ale dobry by bylo kdyz by clovek kterej obhospodaruje pudu mel k ni i vztah. a jestli se kvuli tomu bude veset tak jen proto ze uz to tak nekdy bejva kdyz se veci prezenou. pac historie se opakuje
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: a co? budem je veset? a kdo to bude posuzovat? ja myslim, ze kor my cesi uz jsme se za poslednich 100 let naskatulkovali a napostihovali dost.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: WAMP_ELF: a co treba oznacit za tridniho nepritele ty kterym nezalezi na zdravi pudy a zanechani cisteho prostredi pristim generacim? ty kteri drancuji a vykoristuji a znasilnuji. a za ideal dosadme cloveka ktery se stara, pozoruje a ma dobrej vztah ke sverenemu a zanecha ten odkaz, tu pudu tem co prijdou po nas.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WAMP_ELF: jo dotace jsou mor
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: ja jen vim, ze podnikatel muze byt i zemedelec, tu hranici opravdu jednoznacne nevidim, ale pokud te diskuse obtezuje, skoda
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANABEL_LEE: Přílišně direktivy je těžký skousnout ale popravdě, jde bez nich něco? Sama si říkala jak se děsíš toho jak by se lidi chovali, mě zas vadí to jak se k ní chovaj dnes.
    Pokud nevidíš hranici mezi zemědělci a podnikateli, pak nemá cenu abych se s tebou o čemkoliv bavil.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: to nemusis, ale kde je teda hranice mezi podnikatelem a malozemedelcem? protoze ja nejakou prirozenou moc nevidim a prilisne direktivy nemam rada
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANABEL_LEE: Kdo říká že by nemohl nic prodávat?

    ANABEL_LEE: a na to abych mohl prodávat brambory do zeleniny ve městě, spolu s mnoha dalšími malozemědělci, musím mít kolchoz na brambory?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    aneb proc by zemedelec nemohl plody sve prace a pudy prodavat? treba kovarovi, ktery nema na orani cas, protoze kove radlice k pluhu?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: treba ty ve mestech
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANABEL_LEE: Jakých x lidí máš na mysli? Sousedy? Sousedy v okolních zemích?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: a co kdyz ten podnikatel tim svy podnikanim zivi dalsich x lidi, ponevadz tam pestuje brambory?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANABEL_LEE: No popravdě mi jde hlavně o to aby se půda vzala z rukou podnikatelů, tak nějak cítím že není správné když 1000ha živí jednoho podnikatele, a tři traktoristy.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SELECTOR_IX: půdy je dost ale pro ty co maj peníze. Fascinuje mě jak je skoro všechna půda v čr nějak developersky zajímavá.. Možnost dotací támhle, agroturistiky tuhle. No uvidíme až zkrouhnou dotace.
    Máte někdo nějaký bližší info o omezení dotací?
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    je jasný že ne každej má sen založit rodovej statek... ale i kdyby - půdy je dost.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: pudu lidem, to jsem se uplne pokrizovala, by z toho udelali bazinu.. pudu lidem, co se o ni chteji starat, bych prosila .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam