KUATO: Vypozorovaný to nemám ale půjde zřejmě o napadení chorobami (plísně, bakterie, viry) jak píšeš a postupným zamořením rostlin. Doma to řešíme tak, že část sadby vždy nakoupíme novou. Třeba česnek kupujeme nový skoro vždy, páč nevydrží :) Oni semenáři ti budou tvrdit že sadbu musíš vždy koupit certifikovanou, je to jejich kšeft (množí bezvirozní inVitro), ono pak stačí sezona kdy máš propad z vlastní sadby a pokud jseš na výpěstku závislý tak je to problém. Co můžeš dělat doma tak důsledně dodržovat osevní postup (až ob 4 roky po sobě), hnojení ..
Ohledně velikosti sadbových brambor je to IMHO jedno. Důvod bude cena, páč sadba se nakupuje na Kg a z menších brambor osázíš větší plochu. Větší brambory také budou mít více klíčků, tedy stvolů. Menší zase budou mít stvoly větší. Krájení je možné s ohledem na možnou nákazu baktériemi nebo plísní.
Ohledně brambor jinak máme odborníky na slovo vzaté
http://www.vubhb.cz/_t.asp?f=cd/prirucka/default.htm a jejich web pro zahrádkáře
http://www.brambor.info/ Posledních pár let šlechti i topinambur, tak jestli zajímavou sadbu tak tam.