• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BLANITCHKA: dnesni doba je starej rim v bledemodrym..spousta tech veci jako by byla vyrcena dneska...a podivej se jak starej rim dopadl. padl a nastala doba temna.
    ANABEL_LEE: ja veset nechci, ale neverim ze me nikdo nepovesi kdyz prijde na lamani chleba. a dnesni doba mi prijde ze proste to shora zkousej vic a vic kde je ta hranice kde se to zlomi.
    jinak ad vapenec..nic se nema prehanet..kdyz tam nasypes moc vapence tak prejdes do druhyho extremu a zase ti tam nic neporoste. podle me je lepsi pozorovat co v dane oblasti roste a podle toho sazet plodiny. treba me roste na zahrade spousta listovyho..tak sem zasadil listovy a to jelo vostosest. a jelikoz jsem osoba lina a malo pleju tak vidim jakej plevel mi tam roste a podle toho se zaridim. a kazdej rok se ta skladba trochu meni.
    ad mocuvka...no prvotne mocuvka asi nic moc pac to je prilis koncentrovany a ti to spali ne? takze taky s rozvahou. ale vzdyt to urcite vis lip nez ja :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    BUBLINATOR: ? jakoze brambory nechavas v radku az do jara? nepletes si to s topinamburama?

    KOCOURR: bezne se to dela tak, ze se na jare sazi a na podzim vybira. ty co se vyberou se roztridi podle velikosti na 1/na jidlo, 2/ sazaky (mensi velikost a zelene), 3/drobne a poskozene pro hospodarku. skladovani ve sklepe v bedynkach nebo na hromade na zemi (kdyz toho mas vic). to jakou metodou to pestujes imho nema zasadni vliv na tenhle cyklus. nemyslim si, ze je moudre nechavat brambory pres zimu v zemi/trave. duvody jsou dva - za prve mysi, za druhe mraz. brambory, ktere premrznou (i ve sklepe) zesladnou a chutove uz nejsou dobre. jestli se to nejak projevi na jejich schopnosti vyklicit, to nevim, nezkousel jsem. vim samozrejme, ze obcas nejaky maly brambor zustane v zemi a na jare vyklici, ale az tak casto se to nestava, takze bych na to moc nesazel.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    vybíráš až na jaře, skladuješ s ostatními. aspoň si pak můžeš vybrat ty nejlepší
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    tak po té dnešní ideologické smršti bych se rád zeptal na něco praktického jestli dovolíte ;) kdy vybíráte a jak uskladňujete brambory na sázení? čistě ze zvědavosti chci příští rok zkusit pěstovat v nasekané trávě, takže nějaké rady z vlastních zkušeností?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ANABEL_LEE: přesně tak, kolikrát to leží po stodolách a lidi neví co s tím, koupili jsme několik mašinek, řezačku, fukar...za pár peněz na aukrech a bazoších.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: jinak sehnat se to urcite da, otazka je v jakem stavu, ale koukni se treba na bazos, prodava se dost veci a kolikat to i stoji lidem na dvorku x let
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: nahodou, ja rikam, ze lenost je matkou pokroku :o). ja jsem nejen liny, ale i lakomy, proto treba natiram poctive ploty a tak, protoze je to levnejsi a mensi prace, nez shnity plot delat znovu :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: simte, ja jsem desne lina, jen to na internetu neni tak videt :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: nejsme manzele, ja sice taky pochazim z Kuatova kraje, ale to je tak jedine co mame spolecneho :) secka obracecka nahrabovacka a jeste k tomu byla brycka (krasna historicka kosatina) me prisly na tricet tisic, ale navaril mi k tomu i ojky a ty stroje jsou v super stavu, ta secka je skoro "nova"
    KUATO
    KUATO --- ---
    WAMP_ELF: neoram konmo, mame maly traktor, hnojime hnojem a kompostem. ale obili uz nepestujem. s tim jsme zkoncili, kdyz umrel deda, tak pred 8 lety. osobne vlastne z pestovani spis ustupujeme. letos jsem treba ukoncil obdelavani jednoho kusu pole, ktery jsem mel zapujceny od stryce, proste uz prilis casove narocne, a ja potrebuju cas pro sve jine zalezitosti. kdyz mi bylo 20+ myslel jsem si, ze by bylo super, kdybychom si delali vsechno. ted kdyz jsem o 10 let starsi a mam vic zkusenosti jak s hospodarenim, tak s mezilidskou spolupraci, pusobenim v zajmovych spolkach atd. tak postupne menim vic a vic nazor a ocenuju efektivitu delby prace a moznosti smeny. vis, vidim jak rostou moje deti a jak jim je vcelku lhostejne nejake moje hospodareni - vytvareji si sve zivotni hodnoty a svuj svetonazor a zda nekdy budou zit na vesnici a hospodarit, to v tuto chvili vubec neni jasno. vidim i jine lidi, kteri hospodarili dlouho, jak zestarli a kdyz se jejich deti odstehovaly, tez to omezuji. a vidim taky male farmy, ktere vznikaji a pestujou relativne zdrave a kvalitne co je potreba a zivi se tim a je kde to koupit - treba za penize, ktere vydelam prodejem medu, ktery produkuju zase ja. a ja zase vyuzivam sluzby dalsich lidi - od stolare, ktery mi reze matros na uly, pres automechanika, ktery mi opravuje auto i traktor, pres cloveka, ktery je schopny sehnat zachovale plaste na V3Sku, co pasujou na muj kocovak.. a jsme zpet u tak uzitecne smeny a specializace :o)

    WAMP_ELF: nejsme :o), i kdyz Anabel by byla imho dobra partie! je to cila a pracovita zena ;o)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Vaší debatu jsem si přečetla s velkým smutkem teda.... Ne, že bych byla přepjatý liberál, ale koukám, že lidstvo se opravdu nikdy nepoučí.

    krásně to pro mne demonstruje tohle (ne o půdě, ale o vyrovnaném státním rozpočtu):

    "Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit,
    veřejný dluh by se měl snížit, arogance úřednictva by se měla zmírnit a
    být pod dozorem

    a pomoc cizím zemím by se měla omezit, pokud Řím nemá přijít na mizinu.

    Lidé se opět musí naučit pracovat namísto toho, aby žili z veřejné podpory."

    (Marcus Tullius Cicero v roce 55 před n. l.)

    Všechna revoluce požere své děti. Není nic hrozivějšího než diktát "spravedlivých bojovníků"...

    Uf.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANABEL_LEE: vy jste manželé?
    Kolik tě ty stroje stály, jestli ti nevadí ta otázka? Dá se to sehnat dneska v nějakým rozumným stavu vůbec?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: pluh teda nemam, zatim, poridila jsem nahrabovacku a obracecku a potrebovala bych sekacku na travu za kone, ale ta je dost narocna na vykonnost, kone v tom musi klusat. Nicmene obdelavani poli konma se mi hrozne libi a chtela bych se nejake zakladni dovednosti naucit, ovsem neni to jednoduche, vycvik kone i cloveka nejakou dobu trva. Mam znamou, ktera ma dve krasny belgicky, ktery delaji na poli absolutne vsechno, je uzasny je pozorovat, ale bohuzel takovych lidi, kteri tohle umi uz moc neni. Navic teda tazni kone, s kteryma jedinyma ma smysl nejake polni prace delat, sezerou jako dva teplokrevnici...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KUATO: No já už se začínám zabejvat výrobou oblečení- jestli mě chápeš.
    Mimochodem existuje ve světě nějaký superbio? Myslím něco jako třeba domácí chleba z přírodně hojeného obilí z ručně oraného pole? Když jsme u toho, oráš koňmo? Mě práce s koněm zajímá čím dál víc!
    KUATO
    KUATO --- ---
    WAMP_ELF: konkurence zemedelce je treba jiny zemedelec. kdyz ja jediny v nasi vesnici budu trvat na tom, ze jedine spravne orani je jednoradlicnym pluhem za konem, kdezto vsichni ostatni si koupi traktory, nejspis budou chodit moje deti do skoly bosky, i kdyz budou mit domaci chleba z nejlepsi mouky. a muze snadno byt, ze me budou za ten "dar zdraveho chleba", tak draze zaplaceneho (z jejich pohledu) uprimne nenavidet.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: a jak si predstavujes to "chemicke"? co ten vapenec? co mocuvka? aby bylo jasno, me se taky naduzivani umelych hnojiv nelibi, spis by me zajimalo, jak by ta regulace podle vas mela fungovat. A s tim vesenim ti jen preju, aby se s davovou hysterii taky nesvezl nekdo koho mas rad nebo je ti blizky, jak historie ukazala, pri kazdem lyncovani to odsere spousta nevinnejch lidi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: no veset se bude az pohar pretece. stejne jako mnohokrat v minulosti. a zakazat vse chemicke..no kdyz dneska vidim jak je chemii vse prolezle a kolik je z toho nemoci tak a kdyz vidim jak je chemie nadale prosazovana jako spasa...tak si klepu na celu a rikam at se jdou s chemii bodnout :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: jiste, s rozvahou, ale to mi prave uplne nesedi k tomu "veset" pripadne "zakazat vse chemicke", tak by me zajimalo, kdo a jak by tohle mel regulovat, podle me je to hodne slozita otazka
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KUATO: malá otázka, co ty cítíš jako konkurenci?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: primarne neskodit, vzdelavat, rozvijet. ja ale hlavne mluvim predevsim o takovych vecech ktere maji hlavne spatny dopad s trvalymi nasledky. a dneska se jich da najit spousta. jinak samozrejme pokud chces zuslechtovat pudu v miste kde neni vhodna pro pestovani tak se s tim neco udelat musi no. ale chce to s rozvahou. vsechno co tam nacpes se ti vrazi do toho co vypestujes a to co vypestujes, to snis a to co snis to te tvori. tak ted je otazka jestli ti zalezi na tom co jis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam