• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    no já bych vám doporučil (i když jsem zatím čistě teoretik) nejdřív si dohledat informace o alelopatii ořešáku (který vylučuje juglony, a tím brání některým rostlinám v růstu), než začnete v praxi experimentovat, co vám pod ořešákem nebo ořešákovým listím poroste a co ne :)

    v nějaké knížce (ale ted si nevzpomenu ve které, ani zda nebyla pouze anglicky) byl seznam rostlin, kterým to nevadí, ale teď narychlo to nemůžu najít ..
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: to by jiste stalo za zkousku :o)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KUATO: A myslis, ze by se s nim dalo upravovat pH pudy? Mam hrozne vapnitou a nevim, co s tim...a voresaky pobliz dva!
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WAMP_ELF: jo chapu. no kdyz pojedes nekdy pres mimon tak se stav a ti neco nasbiram ;)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    OGMIOS: ale jo jsou, jenže najít nepokroucenej neprasklej neshnilej suchej není taková sranda, vzhledem k tomu že už jsem zmařil dva pěkný kousky který mi dali dva keře tak se snažím shromáždit si něco do zásoby. Pokud někdo máte a dáte rád pak vyměním za odpovídající předmět, je prostě škoda to pálit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WAMP_ELF: to jich tam u vas mate tak malo ze nenajdes? tady roste cernej bez skoro uplne vsude a suchy vetve to ma vzdycky. zrovna o vikendu jsem byl kousek od nas a tam byly prastary cerny bezy tak 30cm kmen a to jsem jen koukal.
    ja ale pasu spis po jidasovych usich :)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KUATO: rozkliknutím inzerátu seznáš veškerých mých úmyslů. Máš pravdu že je toho všude plno ale většinou je to buď na odpis nebo živý, ta doba kdy to je suchý a nepodlehlý zkáze je tak rok až dva.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WAMP_ELF: az se pujdu nekdy projit do lesa, tak se po nejakych suchych bezovych haluzach podivam. prijde mi, ze toho je vsude po mezich plno. akorat jsem tez z druheho konce republiky. na co to mas?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WAMP_ELF: pozde a ke vsemu na druhy strane zemekoule..teda republiky :)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: hmm jasne, jen aby to neuhlodalo koreny necemu, o co clovek stoji. (jako nase nove zasazeny stromky kuprikladu) kocky zatim bohuzel nemame, ale tesim se na nase lesni selmy - az budeme moct na chate pobejvat vic.

    .) noo, bohuzel neni videt v plne krase, nemuzu najit dobry foto. ale verim, ze se najdou mnohem vetsi) nj, on prave postupne zastinil spoustu prostoru, tak bysme jednak radi odrizli kus ty nejspodnejsi vetve, jednak jsme si rikali, ze by bylo fajn, kdyby trochu plodil (plny orechy), no a pak by se hodilo prorezat seschly, mrtvy vetve. to by se mu libit mohlo.) jako jo... na jednu stranu k nemu mam obrovskou uctu a predstava, ze jde dolu nebo je nejak vic orezanej, me dost zneklidnuje. na druhou stranu bych rada tu cast pod nim trochu prosvetlila - obecne mame problem se zastinenim nasich "ryzovych" kaskad - a taky mu pomohla k vetsi vitalite.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: hlodavci a havet tam pobihat asi muze, ale v prirode se to deje bezne, navic nam se po pozemku pohybujou minimalne dve kocky, tak si s tim vubec nedelam hlavu. no, mozna jsem i trochu liny (resp. jdu cestou nejmensiho odporu :o)

    tomu rikas velky oresak? pockej az ti vyfotim ten nas :o)). nic bych neprorezaval, koukam na ten obrazek a jasne vidim, ze s tim ten strom nesouhlasi :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: no a v nepohrabanym kolem rostlin muzou pobyvat ruzny hlodavci a tem rostlinam zatapet, ne?
    ROGER_WILCO: sbiras argumenty pro zenu, tatu nebo koho, proc to tam nechat lezet?;)))
    KUATO: ach, velky oresak... co mi to jen rika? jako mame ho moc radi, drzi celej ten svah a taky vlahu, ale vzhledem k tomu, ze z nej nemame ani orisek, tak jsem pri hrabani celyho svahu pod nim ponekud nedutkliva, diplomaticky receno;) (v pozadi) btw. muze mu pomoct prorezani? na to bysme si ovsem museli pozvat nejaky experty s lanem...




    KUATO
    KUATO --- ---
    VEVER: ono ostatne - kdyz mas velky oresak, tak ti to pod nim udela vrstvu listi jako prase, pod kterou vsechno ostatni chcipne, takze oresak asi hrabat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VEVER: ono pry je akorat kysele. my oresakove listi v poslednich letech nahrabeme na na hromadu u stodoly pod strechou, aby na to padala voda stekajici ze strechy a az dalsi rok to prehazu na kompost, kdyz uz to je castecne zetlele. pak to jeste pohazim mletym vapencem kvuli uprave ph.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KUATO: No, a třeba ořešákové je lepší hrabat, protože to zanáší do půdy nějaké látky bránící růstu jiných rostlin, není to tak? Kdysi mi někdo něco takového říkal.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ROGER_WILCO: pohrabane je pekne, nepohrabane je prakticke a vraci cast zivin do pudy :o).
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    dokázal byste někdo shrnou pro a proti hrabání listí? díky ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: Vypozorovaný to nemám ale půjde zřejmě o napadení chorobami (plísně, bakterie, viry) jak píšeš a postupným zamořením rostlin. Doma to řešíme tak, že část sadby vždy nakoupíme novou. Třeba česnek kupujeme nový skoro vždy, páč nevydrží :) Oni semenáři ti budou tvrdit že sadbu musíš vždy koupit certifikovanou, je to jejich kšeft (množí bezvirozní inVitro), ono pak stačí sezona kdy máš propad z vlastní sadby a pokud jseš na výpěstku závislý tak je to problém. Co můžeš dělat doma tak důsledně dodržovat osevní postup (až ob 4 roky po sobě), hnojení ..

    Ohledně velikosti sadbových brambor je to IMHO jedno. Důvod bude cena, páč sadba se nakupuje na Kg a z menších brambor osázíš větší plochu. Větší brambory také budou mít více klíčků, tedy stvolů. Menší zase budou mít stvoly větší. Krájení je možné s ohledem na možnou nákazu baktériemi nebo plísní.

    Ohledně brambor jinak máme odborníky na slovo vzaté http://www.vubhb.cz/_t.asp?f=cd/prirucka/default.htm a jejich web pro zahrádkáře http://www.brambor.info/ Posledních pár let šlechti i topinambur, tak jestli zajímavou sadbu tak tam.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no vloni mi vyrostly brambory ze slupek co se vyhodily na kompost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam