• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DENDROBATA: Muzou zustat zamrzle, pripadne muzou i zamrznout a nebo taky nezamrznout mrazu vzdor..
    Tot zavisle na okolnostech a pocatecnich podminkach.. Voda je komplikovany zivel..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    COMODOR_FALKON: To mrznutí nebo nemrznutí kaluží je dáno spíš rozdílem teploty vzduchu a dlouhovlným vyzařováním zemského povrchu. Jinýmy slovy, pokud je povrch Země podchlazený a vzduch se ohřeje na 3°C (a je suchý) tak můžou zůstat kaluže zamrzlé.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OGMIOS: To je v poradku, voda sice prumerne (a podle skolnich ucebnic) mrzne pri nule, ale podle okolnosti je to cca +- 3 °C :-)
    KABIS
    KABIS --- ---
    KUATO: Ok, diky :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KABIS: ne, my jim dva roky neposlali nic a treti rok pozde :o), ale napsal jsem do dopisu omluvu a i dal nam posilali seminka :o).
    KABIS
    KABIS --- ---
    Takovy dotaz, komunikaci s gengelem a starani se o seminka si vzalan a starosti mamka... A ted jsem zjistila, ze jim jeste neposlala seminka zpet. Tak jsem kazala poslat ted v lednu co nejdriv... Neukamenujou nas za to? :/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: jo nam uz vcera tady na ceskolipsku nastoupila zima, odpoledne treba bylo sice na teplomeru +3C ale zvlastne bylo pritom vsechno zmrzly, kaluze zamrzly, trava bila a ted rano bylo -6C.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    BROZKEFF: Jo fenykl nám taky slušně obráží a to u žádný stěny není a ještě řapíkatej celer drží barvu :).
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    To je ale letos zima: Právě jsem na zahrádce ve Žďáře n.S. (600 m.n.m) trhal plevel, sbíral salát, mangold, řepu včetně čerstvých listů, kerblík, petržel, rukolu (což je asi ještě pochopitelné) a co mě překvapilo nejvíc, čerstvé lístky fenyklu (u stěny domu, ale bez jakékoli další folie ap.). Globální oteplování je možná docela fajn, uvidíme ale kolik bude příští rok ale přemnožených škůdců :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Jde o to se podílet na riziku které pěstování potravin provází a to mi přijde fér. Samozřejmě se předpokládá že dotyčný ví jak daný druh pěstovat (osevní postupy, ochrana ... ) ale někdy to holt nevyjde díky vyšší moci .. Je potřeba rizika rozdělit a tím eliminovat 100% neúspěšnost, sklizeň rozdělit do delšího časového období a právě pěstovat více druhů zeleniny a ovoce.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    LINKOS: přesné podmínky se budou řešit na schůzce v lednu, případně je možné se zeptat na zdi FB události
    https://www.facebook.com/events/574257532660700/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HHANULKA: byl sem se podívat na něcěm podobným, bohužel měli podmínku, že když se neurodilo, tak se peníze nevraceli, tedy člověk zaplatil i za to co nedostal.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Praha 8 bude mít od jara vlastní potravinový klub založený na principu komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) - podíl úrodě na lokálního a ekologicky pěstovaného ovoce a zeleniny si budou členové společně předplácet u místních zemědělců. Zajistí si tak přísun kvalitních potravin za dobré ceny pro obě strany a navíc jistotu jejich dodávek po celou sezonu. V příštím roce jsou v plánu odběry jednou za 14 dní z Biofarmy Žatec, která se chystá pěstovat až 60 druhů ovoce a zeleniny. Členové klubu si budou moci se zemědělci domluvit složení podílu i jeho cenu.
    Klub bude fungovat při Komunitní zahradě Kuchyňka, odběratel však nemusí být jejím členem.

    https://sites.google.com/site/komzakuch/kpz
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    jj, vodni dila se 'musi' registrovat, vodni plocha je jinak vedena na katastru, zajima to treba hasice, povodnovou spravu apod .. ale nic presnyho nevim, vim ze jsem se na to ptal kolegy na obede :)
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    zemi prace do 80cm hloubky jsou ok, ale tohle je hlavne uz vodni dilo. Fandim.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    WAMP_ELF: lol :D ikdyz to je trochu smutny na druhou stranu...musis vlastnit svuj malej koutek aby mel dneska clovek aspon tam pocit svobody. ale jo, co jinyho nam zbejva
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    OGMIOS: tady platí asi pravdilo: co oči nevidí... a nebo mé životní- kolik hektarů, tolik svobody.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: no me prave zajima jestli si clovek muze vykopat na svym pozemku co chce nebo jen do urcity velikosti treba a pak musi mit papir.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOUSICEK: sakra tys u mě byl snad na návštěvě nebo co, jj bagr a stavidlo (bez dubových prken) 10 tis., celkem mě to vyšlo na 12tis. - dubový prkýnka nejsou nejlevnější a nějaká ta nafta co jsem kolem toho projezdil


    VEVER: jj, hned z lesa co je nad rybníčkem, dokonce jsem si tam vykopal jednu studánku, abych měl stabilnější přítok


    OGMIOS: tak určitě...ale víš jak, kde není žalobce není soudce...sice by to úřední šiml mohl vidět jnak, ale faktem je, že ten rybník svému okolí nijak neškodí, ale prospívá :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    by me zajimalo jestli na takovej rybnik musi mit clovek povoleni.
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: Přítoková voda je posbíraná z okolí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam