• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    DENDROBATA:, OGMIOS: diky. Ja ty kachny resim v nejakem strednedobem vyhledu, tak postupne sbiram informace. Myslim, ze by se to u nas nejak dalo pojmout, nejvetsi zasek je to, ze stale nemame uplne vesnicky lifestyle a klidne si v lete odjedeme na dva tydny se rekreovat. Ale v tom strednedobem horizontu si aspon zajistim nejakeho kachniho hlidace.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FUNTL: pres den je zavirat nemusis ale hrozi ze ti je nekdo nebo neco sezere(soused nebo jinej dravec) ale to je holt riziko. jinak kachny se o sebe psotaraj, cim vic mista tim lip pro ne pac si najdou vic jidla. za potok budou rady. ja je nekdy poustim na reku ale to pak jsou celej den pryc tak klidne je podle me zacni poustet po nejakym case ale udelej si to zaviraci. pokud tam budes mit zeleninu tak doporucuju si kolem zahonku udelat mensi plutek..staci treba 30-50cm aby to neprelezli pac me treba vytahali cibuli za perka sezrali salat a hlavne vsechno poslapali jak sli za slimakama. takze bud plutek kolem zahonku a nebo vyvyseny zahony a je to v suchu. dokola ty slimaky vysbiraj a zahonky ti pak slimaci nesezerou. me bezci zbavili pozemek od kvanta slimaku.
    KABIS
    KABIS --- ---
    DENDROBATA: zavirani neni problem, to je na chvilinku,ale vymena vody a cisteni bazenku uz je moc :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KABIS: Nehledě na kuny a lišky, na noc lepší zavírat.
    FUNTL: Můžou lítat po zahradě ale jsou to dost plaší ptáci, pořád se něčeho lekají a před vším utíkají, dokud by si nezvykly tak bych je raděj moc nepouštěl, mám je zatím půl roku tak sleduju co uměj .. a už se těším na slimáky :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    DENDROBATA: taky dotaz mestskeho devcete ke kachnam - musi se pres den, kdyz nikdo neni doma, zahnat nekam do ohradky, nebo muzou samy obhospodarovavat zahradu (mame cca 600m2 oplocenych)? A jak zvladaji tekouci vodu? Tesne za plotem nam tece potok/ricka, kam by mohly mit celkem neruseny pristup (to uz tedy v dobe, kdy nekdo doma je). Odplavaly by mi do Cerneho more nebo se drzi u svojeho?
    KABIS
    KABIS --- ---
    DENDROBATA: zona 4-5? jj, rikam, nechce s emi pridavat si dalsi denni povinnosti.. 1x za tyden vymenit vodu by problem nebyl, ale takhle blby no... holt to zatim nechame, dekuju :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KABIS: Mám pro ně takové ty pekáče s ušima, tož ty jsou vycakáné za den a je poytřeba je obměnit, kybl 10l jim ty dva 3 dny vydrží .. no a jakmile začne mrznout musíš denně dolévat teplou vodu ..jsou to vodní ptáci .. tož to tu zahradu máš v zóně 4-5 .. to se blbě o to stará když musíš dojíždět
    LINKOS: ty biologcké přípravky s živými organismy nemusí po expiraci fungovat (Polyversum, simbivit) ty minerální výtažky a oleje budou v pohodě IMHO
    KABIS
    KABIS --- ---
    DENDROBATA: co znamena vetsi nadrz? :) (kachny bychom chteli, ale pridavat si denni povinnosti s 2.5-3h denne stravenyma na ceste dojizdenim, kdyz uz jich tak mame dost, s emi fakt nechce :)) )
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: NATUR-F-R od Plantella, Rock effect od agro, symfonie 3v1 taky od agro, bioblatt a ferramol od Neudorff, polyversum, symbiovit a nějakej lesk na listy od floria
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Zkus sem napsat názvy výrobků
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    DENDROBATA: Dobře. Děkuji za tip.
    Všem děkuji za rady :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: tak kdyby to byli klasické chemické postřiky, tak si myslím, že ty vydrží léta, ale přeci jen je to biologickýho původu a tydle látky si myslím, že se časem rozkládají. Navíc sem si všiml, že na některých je výslovně napsáno "datum použitelnosti", nebo "spotřebujte do". Jinak by tam mělo být napsáno "minimální trvanlivost", ne? No uvidím co mi k tomu řeknou.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: Pokud dáš uplně nahoru vrstvu kompostu tak můžeš rovnou vysévat nebo sadit, naopak potrebujes porost co nejdriv zapojit aby plevele neprorustaly. Nejlepší výledky to ale da tak za rok, dva. Padlí nevadí, ony už si to ty půdní breberky nějak přeberou :)
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    COMODOR_FALKON: Ahá . Díky :-)

    DENDROBATA: Ta třetí možnost se mi líbí především z toho důvodu, že se vlastně zvýší pozemek. Což vůbec není od věci. Akorát to znamená ještě minimálně jeden rok pozemek k nepoužití, počítám. Když už jsme u tohoto tématu. Listí vážně nevadí? Ani když je to listí napadené třeba padlím, nebo jakoukoli stromovou chorobou?
    Kultivátor se mi zatím nepovedlo sehnat. Půjčovny jsou tady na okrese 3, ale ani jedna nenabízí tento zázrak. Stejně tak nikdo na vesnici.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: Napadají mně 3 řešení. a) Celé to vzít UNC nakladačem a strhnout travní drn a pak přejet kultivatorem. b) Přejet to rovnou kultivátorem a pak mechanicky vyplet vidlema. c) použít metodu plošného mulčování což se neobejde bez navážky potřebného materiálu (sláma, hnůj, listí, posekaná tráva, kartón) ... Nebo nejlépe použít kombinace těch dvou posledních
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: (Na PC kliknes na ikonku a z roletky vyberes "odpovedet", na mobilu se jen dotknes prispevku a vyberes "bublinu")
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    Ještě jedná dobrá fotka :-)

    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    No snad je to alespoň trochu vidět. Takhle je to na celém pozemku. Resp, totéž vlevo a vzad.

    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: "rotavátor" je to kouzelné řešení.....sekačkou to je fáákt welká prasárna , odděláš ji na tom a když ne tak ji minimálně hodně posuneš ke ko stavu
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    (Nač kliknout, když chci odpovědět někomu konkrétnímu? Zatím se tu rozkoukávám)
    Ovocný sad z části zahrady mám v plánu, ale chci tam mít hlavně bylinky ( hodně bylinek ) a zeleninu.
    S tou sekačkou to není až tak blbej nápad. Jen ji na tom asi oddělám. Jsou to dost hluboké rýhy. Vzal to tehdy pluhem a doost hluboko. Ale zatím je to asi nejschůdnější nápad
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: Teoreticky, nemas-li tam moc sutru - ale je to dost prasarna - sehnat dostatecne silnou sekacku s plechovymi kryty, nastavit na nejvyssi vysku seceni a "ohoblovat" to... Pak eventuelne snizit vysku a znova......a po skonceni nechat prebrousit nuz..

    Nebude to nejrovnejsi a bude to vypadat dost strasne (ohoblovane lajny a mezi tim smes travy a hliny - kterou eventuelne muzes vyhrabat na kompost), ale ten zakladni ucel to splni a zbytek uz se da doresit pri vertikutaci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam