• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    odkud berete material na ockovani tech hub? taky bych si jich par na zkousku vzal :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Očkování hlívy je věc další, pár polen (nejlépe bukových ale může být i měkčí olše apod průměr 20-30cm) poslouží snad ještě lépe než piliny, není nutno propařovat. Lze pěstovat extenzívně venku pod jabloní stejně jako ve sklepě. Loni jsem sklidil snad 20kg z jednoho špalku ve 2 vlnách, očkoval jsem pak další, letos čekám hlívové orgie.. Je to nezmar, shii-take je trošku umírněnější, sklidil jsem snad 25 plodnic ze 3 špalku ale zase jsem špalky nechal venku přes zimu, zamulčované slámou a říká se že mráz shitake vadí.. Penízovka je taky ok, sklízel jsem i teď v teplým vlhkým prosinci - lednu. Za chvíli bude dobrý čas na očkování, dřevo už si lze pomalu shánět :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TIP: ja si privezl na podzim starsi buk z lesa..tolik ruznejch hub co na nem rostlo. nekolik druhu hlivy, spicka cesnekova a dalsi. vlastne celou zimu jak se trochu oteplilo uz vyrazely plodnice :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TIP: Spíš bych mrkl po nějakým řezbářství, truhlářství kde dělaji s masivem... a obvolal si to, popřípadě sehnal pilu někde za prahou ale tam se řežou spíš jehličnáče
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BLANITCHKA: první rok je slabey u hlívy i přes viditelné mycelium , -moje čerstvá zkušenost . v pilinách či slámě plodí hned ,ale na dřevě to trvá . yo a jinak slimáci i hlívu rádi samozdřejmě.....
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    BLANITCHKA: ja kdyz sem je mnel premnozeni tak mi ozirali i slimaci i cibuli a jednou sem je nacapal na cesneku.brambory maji radi take, zvetsil sem rozestup mezi radkama tak abych mohl mezi radkama chodit a zbirat ty potvori.
    jinak docela spravne uvazovani zvalovat vsechno na slimaky.
    ja je take podezrivam kde z ceho. minulej rok mi zmizla slepice napriklad a kdo myslis ze mne v tom prsty(nebo jeden prst)?
    jahody zerou take.
    jinak mit pekne oetverenej dum a makat si na zahradce tak obcas se mi slimak doplazil az do kuchyne.....obcas to stihl jen na chodbu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TIP: pokud jsou u vas zarostly pasy krovisek pod vedenim vysokyho napeti, pravdepodobne je bude nejaka firma brzy stepkovat. klidne dotaz na nejakyho technika CEZu, PRE, E.ONu, kde se chystaji na prorezavky
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TIP: hlívu pěstuju na břízovej čertvě poraženejch a nočkovanej špalících o průměru tak do 20 cm. Mycelium se krásně rozrostlo, ale plodnice žádný. Podezřívám svoje přemnožený slimáky.

    Letos si dávám závazek na mechanickou likvodaci slimáků. Loňský rok byl díky nim zeleninová katastrofa, houbová katastrofa a na podzim mi žrali i brambory.
    TIP
    TIP --- ---
    BLANITCHKA: s tim samozřejmě počítám, zapomněl jsem to tam dodat že to nesmí bejt jakkoliv chemicky ošetřený dřevo čili ideálně odpad z pily. Jo a shánim pouze z listnatýho dřeva, chci zkusit pěstovat hlívu ústřičnou v pytlích.

    MILUCH: Tyjo nepovídej to by mě nenapadlo:), jsem ze žižkova a nikde v okolí bohužel nic takovýho mě známo neni, a proto se tu ptám.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MILUCH: u truhlářů pozor- většinou zpracovávají lamino a MDF desky (nebo jak se to jmenuje), což jsou toxický věci.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    MILUCH: rapikatej jo?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: jee ja odpovidam nekomu jinemu .)) sorry
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    tak jooo, ste mě uklidnili a povzbudili, ted už "jen" koupit ten pozemek a na jaře začít sázet a stavět :-P
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VODOMERKA: ad maliny: na jare az bude tepla pude pichni slahouny do zeme a zalivej, ne moc, ale aby nevyschly :) prvni rok to budou jen hulky, druhy rok pruty, treti rok budes mit kere ktere si budou hazet slahouny dva metry okolo .)

    jinak parnik nebo sklenik se ti fakt vyplati, jestli jsi salatova, tim spis .) urcite si vyclen velky bylinkovy zahon kde budes mit trvalky do kazdodenniho vareni, takze doporucuju blizko ke kuchyni .))))

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: Přesně tak, skleník nebo foliovník a využít vertikálu, nejen horizontálu - i hokaido se mohou pnout :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BOSSORKA: kdyz tam budes mit dostecne velke pareniste nebo sklenik, tak si myslim, ze ti toho v sezone uroste vic, nez stihnes spasat :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BOSSORKA: ideal je asi pred zimou, aby stihly zakorenit. ale kontejnerovky jsou porad
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    a decka k těm malinám, kdy je ideální sázet? mě celkem zaujala malinoostružina TAYBERRY - nemate s tim nekdo zkusenost?
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    MILUCH: ses ji jistej?! :-D idealne bych potrebovala sklizet aspon 1 zelenej salat denne, nebo radsi dva ;-)
    MILUCH
    MILUCH --- ---
    BOSSORKA: imho na 350m2 se to vse vleze ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam