• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MALLAJKA
    MALLAJKA --- ---
    XL1: jaký je rozdíl mezi nimi a zahradnictvím za rohem? (pokud to je typická permazásilkovna s permastromky a jen já se neorientuju, tak se omlouvám, ale jsem děsně zvědavá..! :)) nebo objednáváš neco "spešl"?
    XL1
    XL1 --- ---
    Na konci února objednávám pár stromků z : http://eurostore.europlantsvivai.com/product-category/fruit-trees/

    je tam dost drahý poštovný tudíž hledám někoho kdo by si taky třeba něco objednal společně .

    Vypadá to na kvalití stomky.
    MRTS
    MRTS --- ---
    Místostarosta Lachnit zahájil permakulturní výstavu „Světy“ v Galerii Prádelna

    (Přistálo v emailu díky Google Alerts, nic o tom nevím.)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    DENDROBATA: o víkendu jsme viděli rozkvetlou kalinu obklopenou mračnem včel, tak snad to přežijou.. A pán, který nám řezal stromy, z toho byl nešťastný, že nepomrznou škůdci (teď jsem teda z permakulturních zdrojů poučena, že slova škůdce a plevel mám zapomenout, tak pardon :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Nevím :) ale mozna se paní Zima tentokrát vyřádila v severní Americe, Sýrii a Egyptě a střední Evropu už nechá na pokoji. Ty vpády (jazyky) studeného vzduchu se na ty zemičce tak různě přelívají zřejmě dle principu spojených nádob. Příští rok to můžeme schytat zase u nás. Jak říka Cílek, můžeme čekat prudší změny počasí, větší výkyvy teplot, nerovnoměrně rozdělené srážky i když konečná suma bude stejná (nebo podobná) jako v předchozích letech.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: imho to muze byt tak i tak... treba v roce 2001 si pamatuju, ze v unoru zacalo byt teplo a zima uz se nevratila. Vloni bylo na Silvestra 16 stupnu na slunku a v breznu napadlo pul metra snehu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    btw. co myslite (citite), odchazi uz zima (jestli se o nejaky zime letos da mluvit...), nebo se to jeste treba parkrat "premele"? mate to ze svych letitych zkusenosti nejak vypozorovany?.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: jj, taky jsem mu rikala, jestli ma v planu to casto strihat;) nejspis vyhraje habr a hotovo)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KOUSICEK: jo, to by možná šlo, jen proboha ne břečťan :)) Tomu se tam nějak příliš daří a rozlejzá se na okolní zeď (stará vápnem spojovaná, takže břečťanem už značně zdemolovaná), zkusím po něčem kouknout..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Co na to říct? Jsem tady k těm senzačním, zaručeným, zázračným a módním věcem mírně skeptický.. No ono to asi teda poroste, pač je to kytka ze sibiře a tam se musí hodně snažit (stejně jako když kleč zasadíš v nížíně tak poroste bujně) Jeden můj zákazník to chtěl taky, naštěstí jsme nestihli sezónu a už nebyl k dostání . .Takže tam má teď habr, jilm (U. scabra), dřín atd. atd. v patřičně vyhnojeném rygolu by to taky mohlo mít solidní přírustky. Snad to nebude mít problém s grafiózou, popř co až bude mít tu výšku, to bude každý rok srážet o 1,5 metru? Já jsem pro pomalá a trvalá řešení, ale tak 1,2,3 kousky bych si na zahradu zasadil a koukal co to dělá :)
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    KAIRRA: stalezelena popinavka na pletivo?
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    KAREN: True, jina situace. Nam se menilo zamereni kvuli pozemkove reforme (zcelovani pozemku stejneho majitele v ramci katastru. Prijeli vsichni, jen zastupce vesnice se nedostavil ( a to bydli cca 50m). Kdyz koukam na tu fotku... mas pravdu, ty tuje jako by tam nebyly. Jo mozna by byli za osm let az k tomu plotu. Ted je to hnus - ale stejne bych je vyndal az pozdeji.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    taky právě likviduju túje, zatím padly přerostlé hrůzy, pod nimi se vyjevila "spálená země", ble. Navíc řeším, co jako živý plot, aby mohl být co nejužší (pozemek je malej) a zároveň opticky chránil, nemusí dokonale, aspoň pocitově zatím..
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOUSICEK: aha, pardon, jak koukam na foto, tu vzdalenost jsem jeste dost podcenila;/ clovek, co to sazel, mel zrejme nejakej hodne zvlastni zamer nebo mu hrablo... ve stavajici podobe to stejne pozadovanou funkci prilis neplni. hlidaciho psa, pokud vim, tam nemeli - a bracha zadnyho stejne velice pravdepodobne mit nebude.
    tomu tvymu zamerovani nak nerozumim - koupil chatu ("nova" ve smyslu, ze ji ma nove, ale stoji to v ty kolonii desitky let), pozemek je zanesenej se vsim vsudy na katastru.

    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    KAREN: No, tuje je plevel a rozhodne bych je vyndal. Ale az po te, co vyroste ta nova vec, co muze dat do te mezery u plotu, ktera mu tam (diky bohu) zbyla. Take nechavam u plotu mezeru cca metr. Jednak neni hranice pozemku presne zamerena ( pokud ty nove zamerene body nepodepisou majitele sousedni parcely, bere se to jako nepresne - nevyjadrili se zamerenim souhlas). A jednak je to dobrej prostor pro hlidaciho psa.

    Takze neco nasadit a za dva tri roky vyklatit tuje.
    KAREN
    KAREN --- ---
    snad tu nevyvolam vlnu poboureni, ale zajimalo by me, co rikate na "wonder hedge" aka Ulmus pumila Celer? mate s tim nekdo zkusenosti?? zajimaly by me + a -, sama o tom vubec neuvazuju, ale bratr se chysta vybudovat zivej plot u svy "novy" chaty a narazil na toto... zdedili - jak jinak - tuje, ktery jsou navic buhviproc zasazeny asi metr a pul od plotu, tak je hodla sejmout a rad by neco, co mu rychle naroste. ja doporucila klasiku - habry, ale on je takovej dynamickej programator, tak pokukuje po nejakejch "efektivnich resenich";))
    JAGA
    JAGA --- ---
    Akademie permakultury startuje
    Srdečně vás zveme na první akce naší nové Akademie permakultury, společenství permakulturních lektorů, jehož cílem je šíření permakultury na dobré úrovni, v souladu se světovými standardy a v duchu principů permakulturní etiky: péče o Zemi, péče o lidi a sdílení přebytků.
    16. února, Brno, 9 - 12 h na Lipce - v rámci valného shromáždění Permakultury (CS) budeme věnovat nedělní dopoledne slavnostnímu zahájení Akademie permakultury, dolaďování jejích funkcí a diskusi o jejím novém webu www.akademiepermakultury.cz. Podrobný program valné hromady a přihlášky na: predseda@permakulturacs.cz
    22. února, Praha - jednodenní úvodní kurz permakultury
    15. března, Ostrava - jednodenní úvodní kurz permakultury
    12. dubna, Jihlava - jednodenní úvodní kurz permakultury
    Podrobné informace o těchto kurzech najdete zde: http://www.permakulturacs.cz/index.php?option=com_community&view=events&Itemid=157
    Po absolvování některého z těchto kurzů můžete pokračovat ve studiu světově uznávaného Úplného kurzu permakulturního designu (PDC).
    Těšíme se na vás!

    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DENDROBATA: parada! tak uz mam taky objednano od Savelky :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VODOMERKA: bral jsem odsud a odsud, Planeta hub (ing. Šavelka) mi přijde takovej nadšenec, byl s ním rozhovor loni v klíčové dírce a hlíva a shitake od nej je bez problému.. Na dobré houby jsem kupoval na zkoušku jakési speciality a tam ještě výsledky nemám (límcovka, pýchavka)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    odkud berete material na ockovani tech hub? taky bych si jich par na zkousku vzal :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Očkování hlívy je věc další, pár polen (nejlépe bukových ale může být i měkčí olše apod průměr 20-30cm) poslouží snad ještě lépe než piliny, není nutno propařovat. Lze pěstovat extenzívně venku pod jabloní stejně jako ve sklepě. Loni jsem sklidil snad 20kg z jednoho špalku ve 2 vlnách, očkoval jsem pak další, letos čekám hlívové orgie.. Je to nezmar, shii-take je trošku umírněnější, sklidil jsem snad 25 plodnic ze 3 špalku ale zase jsem špalky nechal venku přes zimu, zamulčované slámou a říká se že mráz shitake vadí.. Penízovka je taky ok, sklízel jsem i teď v teplým vlhkým prosinci - lednu. Za chvíli bude dobrý čas na očkování, dřevo už si lze pomalu shánět :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam