• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MYKO
    MYKO --- ---
    KUATO: mista mame celkem dost, asi 2.5ha desetileti neudrzovanyho sadu, vetsina je divocina. Zkousime revitalizovat cast, kde jsou visne vetsi a relativne zachovaly, a na volny mista prisazujem co nas napadne..

    jeste jsem te chtel pozadat o strucny shrnuti zkusenosti s lunarnim kalendarem, vsim jsem si, ze to docela berete v potaz. Osvedcuje se to?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: taky na ty pravokorenne co je nechces rezat a tak jsou urceny k osudu vysokokmenu potrebujes spoustu mista. nekdy se taky nechcou rozvetvit a udelat korunu, ale maji vetve hodne u sebe, tak to nevim, jestli bych vydrzel do toho nezasahnout :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: deset let to mastim od oka vice mene podle toho, jak me to naucil tatik a babina. s vyjimkou toho, ze jsem prestal strihat uplne peckoviny, akorat prosvetlovaci rezy nebo kdyz nejaka vetev prekazi, ale jablone se snazim docela na kratko. jakoze valcim kvuli toho se zenou, ktera by nejradsi nestrihala vubec, ale s tim nesouhlasim, pac kdyz jsou vetve moc dlouhe a je vetsi uroda, tak je to lame a tak.. jenze zase neni az tak trivialni prejit na popisovanou metodu, protoze nektere stromy jdou hrozne do dreva a jak se x let strihaly, tak si neumim predstavit, ze by se s tim uplne prestalo. za chvili by z nich byl smetak :o).
    MYKO
    MYKO --- ---
    KUATO: a jaka je tvoje dosavadni praxe? jak rezes/nerezes ted? My jsme u nas na zacatku, takze budem asi zkouset od vseho neco, stromky ze zahradnictvi klasicky, do toho pravokorenny semenacky bez prorezavani.. a uvidime, co se osvedci.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: pekny clanek, clovek na nem vidi jak moc se ma sam ucit i po par letech praxe, kor kdyz zdedil nezdrave navyky po rodicich a prarodicich o rezu vseho na zminovane 3 ocka :o).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Je čas na prořez stromů!

    Biologická podstata řezu ovocných stromů | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/biologicka-podstata-rezu-ovocnych-stromu/
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    BOSSORKA: Z vlastní zkušenosti mohu říct, že pokud je jakýkoli pocit, že něco vadí, tak nebrat. Tento pocit, vždy v průběhu pobytu zesílí. Já jsem se v životě stěhovala už cca 15x a čeká mně to zas. Tak můžu říct, že nějaké zkušenosti mám. A tohle se vždy potvrdilo. Ten správný pozemek, jak tu bylo zmíněno, se najde. :-)
    SMILE_DOG
    SMILE_DOG --- ---
    BOSSORKA: no a jestli uz ted vnimas souseda jako debila, tak to se na to rovnou vyprdni slunko neslunko, z toho byvaj nejvetsi pekla
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BOSSORKA: spis se porozhlidnete po necem dalsim..ono to pravy prijde jen tomu dejte cas ;)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: jj máme to v plánu se tam zajít ještě podívat, ono je to právě ted problém s tím slunkem a já mám ráda slunečná světlá místa, tak vlastně sama nevím, jak bych to tam dala... ale ten pozmek je super, nebejt souseda debila, co si postavil tak hezky dům a za ním úžasnou plechovu boudu, tak bych snad ten les na západě ani neřešila, pže by bylo dopoledne o 2 hodky sluka víc njn :-(
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: no já tomu rozumím, o kompromisu je to vždycky, pokud teda nemá člověk tátu uhlobarona (v dnešní době asi spíš bitcoin barona). Ještě mě napadá, pokud teda na to máš čas, se tam jít projít přes slunný den, posedět na tom pozemku (nebo poblíž), případně se tam stavit třeba dopoledne a pak odpoledne, zkouknout to na vlastní oči, jak moc to stíní... ale ono přes zimu je slunce níž než přes sezónu.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: no chtěj 1700/m2.... je to bývalá zahrádkářská, ale víc už by se tam stavět nemělo, alespoň ne na dohled z naší částí pozemku(pro hnusný satelit jsou v obci jiné plochy), ještě k tomu pozemku je problém, že je to v údolí, resp. lehce pod kopcem.... tak já teda nevím no ohledně toho pěstováí a tho slunka, je to trochu prekérka nooo.... ale je to kompromis mezi tím, co si můžem a nemůžem dovolit no
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PETEKKA: nevím, jestli se odpovědí na Tvojí otázku nedostaneme mimo téma na které jsem původně reagoval, spíš teda dovysvětlím svoji (pro některé asi moc metaforickou) reakci.

    Z toho mála je vidět, že je to pozemek v poměrně čilé zástavbě, pravděpodobně nově vznikající, barák z jedné strany, barák z druhé strany, obava ze stínění domem mi přijde oprávněná, pravděpodobně bývalá zahrádkářská kolonie na kraji nebo blízko města, kde postupně vzniká šmoulov. Sousedův barák hned u plotu - stín na část pozemku z jedné strany, vzrostlý les ze strany druhé. Limitace světelná (doba) i prostorová, ěnco se tam asi bude dát vypěstovat, ale má to svá ale. I proto otázka na tu cenu, jestli nejde někde sehnat levněji, tipuju, že jestli je to fakt vznikající zástavba, tak to tam nebude úplně nejlevnější.
    Je to odpověď na Tvoji otázku, nebo Tě zajímá pozemek dle mého gusta? :)

    MYKO
    MYKO --- ---
    KUATO KAREN: no jo, ale "Škodlivost tohoto hmyzu se znásobuje tím, že exkrementy larev obsahují lidskému zdraví škodlivý alkaloid kontaridin, který je příčinou zákazu využití poškozených semen pro potravinářské účely či jako krmiva pro skot." /řeč je teda o zrnokazu hrachovém

    řeším právě nějakou prevenci.. co se obecně používá proti broukům? Třeba lichořeřišnice by měla být obranou proti mravencům, tak něco podobnýho...
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: ja jsem si rikala, ze to v Cesky biozahrade radili zmrazit, ale nebyla jsem si jista, jestli je to ten stejnej parazit.)
    MYKO: u fazoli pisou "zchladíme zralá a dobře vyschlá semena fazolí pod bod mrazu. Při teplotě -12 °C hynou všechna stadia tohoto brouka již za 10 hodin, při -2 °C to ale trvá až dva měsíce." a u hrachu "Působení mrazu přitom musí být delší než u fazolí, protože zrnokaz hrachový je na nízké teploty méně citlivy." - v radach k pestovani bobu odkazujou na toto, tak bych to prohnala festovnim mrazem (sakra, to aby sis to na chvili ulozil u nekoho ve meste v mrazaku, pokud jsi to za zimu nenechal nekde u vas poradne projit mrazem...)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DARJEEL: a jak by měl vypadat pozemek dle tvého gusta?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: my meli kdysi zrnokaza v nejakem hrachu a zena to od nej cistila tim, ze to vymrazila v mrazaku. nicmene to je mozne az po sklizni a dosuseni te lusteniny.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: to je spíš pozemek na dům z katalogu a bazéneček, ne? Kolik chtěj za m2, jestli se to smí říct? :-)
    MYKO
    MYKO --- ---
    čau, chystám se letos opět zasít bob zahradní, vloni mi v tom trochu řádil zrnokaz tak přemýšlím, jak mu letos nejít naproti. Jsou nějaký přírodní metody na tenhle druh brouků? Nějaký komplementární rostliny-ochránci, nebo nějaký výluhy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam