• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VEVER: osobně sem měl doma kupovaný pytle s žampióny, hlívou a shitake. Předpokládám, že v bytě je plus mínus stejná teplota. Jenže žampión a hlíva chtějí pro prorůstání nižší teplotu, takže je bude potřeba dát do sklepa jestli máš. Shitake vyhovuje více méně pokojová teplota po celou dobu života. Osobně mi to přijde jednodušší a chutnější houba :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    dik..o oresacich sem slysel ze potrebujou spoustu vody. otazka je ale jestli to u me nebude az moc vody. puda je tam mokra, kysela i podle rostlin co tam rostou. jeste bych mohl zkusit kanadsky boruvky. coz se mi zacina libit vic a vic a me tak napada ze bych jich potreboval aspon tak 100ks pac mam moc peknej podmacenej koutek kolem studny :D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: tady jsou zajimavy informace k pestovani hub (ne zrovna zampionu). doporuceni z nyxu. a uz pestuju hlivu a jidasovo ucho :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VEVER: Jo začni tím, že si koupíš ten balíček, sundáš igelit a zaléváš..Pokud se ti podaří něco vypěstovat můžeš zkusit s výrobou, mícháním vlastního substrátu třeba z té zakoupené sadby. Tím že budeš pozorovat jak se ta houba chová ti možná pomůže k úspěchům při vlastním experimentování..
    VEVER
    VEVER --- ---
    Nepěstujete náhodou někdo v bytě žampiony? Napadlo mě teď že by to mohlo být fajn a na netu široce dostupná varianta "kupte si balíček, sundejte igelit a zalévejte" se mi nelíbí...asi bych si to radši míchala sama. Měli byste někdo nějaké rady? :)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    KACHNIK: právě že se všude píše opak ... ořešáky při vysoké hladině spodní vody namrzají .. mají kulovitý kořen kjterý jde do hloubky a všechno si tahá zespod . Při vysoké hladině spodné vody tak max. hnije ... radím švestky , myrobalány a jablka na jiných než jabl. podnožích...
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    KACHNIK: Orech na dvore hned vedle studny. Pry se to tak delalo, aby nebyl mokrej dvur. Nevim, jestli mokrej od deste, nebo od studny.

    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    OGMIOS: Někde jsem četla, že ořešáky stahují vodu a snesou vlhká místa. Na zahradě máme po původních majitelích dva velké, oba v místě bývalé vodoteče, takže na tom asi něco pravdy bude.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    nahozuji dotaz jestli je nejaky ovocny strom vhodny do mokreho prostredi..vlastne bych potreboval ovocnou vrbu. asi pul metru pod zemi je spodni voda.
    ZONKER
    ZONKER --- ---
    MYKO: Tady takly přidávám malo informací o lunárních cyklech. Možná pomůže.
    Něco o přírodě a dění okolo nás...
    http://www.okoducha.ic.cz/priroda/zah_mes.php
    a ještě určitě známé kombinace.
    Něco o přírodě a dění okolo nás...
    http://www.okoducha.ic.cz/priroda/sousedi.php

    KUATO: Děkuji za tip. zajdu koupit.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Tuším že to tu nebo v jiném auditku před časem doporučoval KUATO, takže jsem objednal a nelituju, a už přijímám pro brňáky objednávky na další výtisky skvělého Manifestu disfrutalismu ;-)
    Kdo má možnost mě někde po Brně občas potkat, můžete se přidat do 15.března, pokud to máte moc komplikované, klidně si jej objednejte sami, poštovné je nějakých 40 korun navíc u jednoho či dvou kusů.

    Objednávka Manifestu disfrutalismu
    https://docs.google.com/forms/d/1lOORAw9qckcBGEfMRC3fgB1u-hUj73CNI8HP3i6uUJQ/viewform

    KUATO
    KUATO --- ---
    taky tohle je dobre
    Kniha Zahrada podle kosmických rytmů (Maria Thunová) za 187,- Kč | Knihy | Arara
    http://www.arara.cz/product/253956
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Rozhodně bych k takovým otázkám doporučil tuhle knihu, je fakt skvělá
    Zahrada jako mikrokosmos - Wolf-Dieter Storl | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/122994/zahrada-jako-mikrokosmos/

    tady možná ke stažení, ale nezkoušel jsem a je lepší investovat do knihy
    Záhrada jako mikrokosmos - Storl.pdf | Ulož.to
    http://www.ulozto.cz/xYENsrg/zahrada-jako-mikrokosmos-storl-pdf
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: docela jo a nejen na zahrade :o). popisu zjednodusene, protoze gro jde pres zenu, ktera zajistuje vetsinu zahradnich praci. podle toho v jakem znameni je luna muzes odlisit ctyri oblasti podle zivlu (ohnive - beran, lev, strelec, zemni - byk, panna, kozoroh, vzdusne - blizenci, panna,vodnar, vodni - rak, stir, ryby). v jednoduchosti ohnive souvisi s plody, semeny, sklizenim, a pracema kolem plodovych rostlin, vzdusne taky trochu plody a semena, maji vic eterickych oleju, zemni s koreny, hlizami, sazenim a praci kolem korenovych (vcetne sklizeni), vodni s natovyma rostlinama, nati obecneji - postrikama..

    pak uz jsou takove veci - kdyz chci posilit u rostliny nat - budu kolem ni mrcosit v listovkach, kdyz chci sazet nebo vybirat brambory ci cibuli - korenovky (nejmene hnije a vybiha), ovoce na uskladneni - plodovky.. chci podporit rust travy nebo vlasu - myju a striham v plodovkach nejlepe ve Lvu :o). obsahla oblast, clovek si z toho musi vybrat treba to, co ho moc neomezuje a zaroven se osvedcilo. je na nic si vytvorit moc slozite pravidla, ktere nebudes schopny splnit, pac by to bylo casove moc slozite na organizaci se zbytkem sveho zivota.
    MYKO
    MYKO --- ---
    KUATO: mista mame celkem dost, asi 2.5ha desetileti neudrzovanyho sadu, vetsina je divocina. Zkousime revitalizovat cast, kde jsou visne vetsi a relativne zachovaly, a na volny mista prisazujem co nas napadne..

    jeste jsem te chtel pozadat o strucny shrnuti zkusenosti s lunarnim kalendarem, vsim jsem si, ze to docela berete v potaz. Osvedcuje se to?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: taky na ty pravokorenne co je nechces rezat a tak jsou urceny k osudu vysokokmenu potrebujes spoustu mista. nekdy se taky nechcou rozvetvit a udelat korunu, ale maji vetve hodne u sebe, tak to nevim, jestli bych vydrzel do toho nezasahnout :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: deset let to mastim od oka vice mene podle toho, jak me to naucil tatik a babina. s vyjimkou toho, ze jsem prestal strihat uplne peckoviny, akorat prosvetlovaci rezy nebo kdyz nejaka vetev prekazi, ale jablone se snazim docela na kratko. jakoze valcim kvuli toho se zenou, ktera by nejradsi nestrihala vubec, ale s tim nesouhlasim, pac kdyz jsou vetve moc dlouhe a je vetsi uroda, tak je to lame a tak.. jenze zase neni az tak trivialni prejit na popisovanou metodu, protoze nektere stromy jdou hrozne do dreva a jak se x let strihaly, tak si neumim predstavit, ze by se s tim uplne prestalo. za chvili by z nich byl smetak :o).
    MYKO
    MYKO --- ---
    KUATO: a jaka je tvoje dosavadni praxe? jak rezes/nerezes ted? My jsme u nas na zacatku, takze budem asi zkouset od vseho neco, stromky ze zahradnictvi klasicky, do toho pravokorenny semenacky bez prorezavani.. a uvidime, co se osvedci.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: pekny clanek, clovek na nem vidi jak moc se ma sam ucit i po par letech praxe, kor kdyz zdedil nezdrave navyky po rodicich a prarodicich o rezu vseho na zminovane 3 ocka :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam