• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: U kompostu bych se spíš obával reziduí pesticidů a obsahu těžkých kovů, než nějakých mykotoxinů z penicilinové plísně nebo kterou vlastně máte na mysli :) Plísně (její spory) jsou naprosto všude a pokud ji dáš ideální podmínky (teplota, vlhkost) tak roste
    LINKOS: Tak pokud ti zplesníví sadba tak to je problém, speciálně u pěstování hub je sterilita subtrátu zásádní.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: jde o to, že některé plýsně vytvářejí poměrně silné mykotoxiny. Nevím jak danger to je u kompostu, ale u kultivace hub je to poměrně závažný problém, neb podhoubý bere živiny z celého substrátu a tahá do sebe i tyto mykotoxiny. Zvláště nebezpečné jsou ty zelené potvory
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Které plísně jsou podle tebe špatné? Dyť plísně (což jsou houby) napomáhají rozkladu org. hmoty a jsou hlavně úplně všude ... IMHO základem je dodržovat nějaké pravidla kompostování jako je poměr C:N, frakce vstupnícho materiálu, patřičná vlhkost, přístup vzduchu .. Nějak extra víc nástrojů nemáš a popravdě ani netuším jak bys takovou věc hlídal .. Důležité je dosažení tý teploty uvnitř kolem 60°C, vic se prospěšný mikroby uvaří, mín zase nezrušíš patogeny a klíčivá semena ale tp je spíš věc profikompostáren ..
    KOCOURR: Mám vypozorované že ty beztrné (Thornless) jsou takové mdlejší chuti, naopak ty trnité (odrůdu nevim) jsou úplně skvělé .. Baštíme ale úplně všecky :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TOM: i ve starym kompostu najdes pomerne neposkozeny seminka citrusu. obsahuji nejaky antipatogeny. snad z grepovych se dokonce delaji nejaky kosmeticky dezinfekcni zalezitosti :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VODOMERKA:
    KUATO: žížaly zpřístupňujou vzduch, obdoba přehazování-kypření, pak to nehnije, ale tlí
    KUATO
    KUATO --- ---
    TOM: nekde jsem cetl, ze se spatne rozkladaji, taky byvaji vetsinou chemicky osetrene. priznavam se, ze i kdyz je zena vyhazuje do popelnice, ta to moc neresim a vetsinou hodim do kybliku na zeleny odpad. ale je pravda, ze tech citronovych plodu moc nekupujem. v kazdem pripade jeste jsem nevidel, ze by ve dvouletem kompostu neco organickeho nerozlozeneho krom nekterych kosti zbylo :o).
    TOM
    TOM --- ---
    KUATO: proč ne citrusy? ani kdybych měl doma drtič odpadů a všechno biologické z kuchyně hezky namlel? .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: nikdy jsem neresil, ale kdyz o tom premyslim, tak me napada, ze plisne potrebujou urcite podminky k zivotu a kompostovani vytvari takove, ktere ne vzdy budou plisnim vyhovovat (pristup vzduchu, teplota, vlhkost, materie). obecne se ke kompostovani doporucuji takove ty rady typu - neuzavirat zespoda (kvuli odchodu prebytecne vlhkosti a prichodu zizal), hromadit dostatecne velke kupy (aby se to slehlo a pri zapareni mohla vzniknout dostatecna teplota), v obdobi sucha zalit, nehazet slupky treba z citrusovych plodu, jednou za cas prehazet, at se provzdusni (impulz pro breberky), dat tomu cas. jinak souhlasim s Vodomerkou - v prubehu kompostovani by se melo samovolne prirozenym procesem (zizaly, breberky) odbourat znacne mnozstvi jinak toxickych latek.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OGMIOS: zizaly? co jsem tak cetl, tak ty jejich enzymy dost patogenu likviduji
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak nahodim tema kompostovani, kompostu a plisni v kompostech. ne kazda plisen je dobra plisen. co s tim aby clovek mel dobrej kompost kterej neni zatizenej nejakejma produktama spatnejch plisni, ne-li primo plisni samotnou?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zdravím vespolek, máte někdo zkušenosti s ostružinami? Jakou odrůdu byste doporučili nebo nedoporučili? Chci jich zasázet cca 20-30 a rád bych zasadil nějaké chutné odrůdy...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MYKO: ja uz naockoval
    MYKO
    MYKO --- ---
    je ok pro extenzivní sadbu očkovat už teď, nebo mám počkat na teplo? (s hlívou)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: cimz mi ted doslo ze ja debil si shrabal nanos pod liskou kde mi rostly suchohriby...ach jo..clovek nemyslici :(
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no lonskej rok byl na houby priznivej..me rostly na zahrade smrze primo pod oknem :D
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ja daval na brizu minulej rok shitake a hlivu ze svetahub, presne sem se drzel navodu,ale nevyrostlo nic, bylo mi ale receno ze vyjdou tendle rok, tak je chodim ocumovat ze co a jak.a pak uvidim, ale minulej rok byla uroda hub primo na zahrade dosti velika takze tendle rok kdyz budou pestovane houby bude to dobry.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VEVER: osobně sem měl doma kupovaný pytle s žampióny, hlívou a shitake. Předpokládám, že v bytě je plus mínus stejná teplota. Jenže žampión a hlíva chtějí pro prorůstání nižší teplotu, takže je bude potřeba dát do sklepa jestli máš. Shitake vyhovuje více méně pokojová teplota po celou dobu života. Osobně mi to přijde jednodušší a chutnější houba :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    dik..o oresacich sem slysel ze potrebujou spoustu vody. otazka je ale jestli to u me nebude az moc vody. puda je tam mokra, kysela i podle rostlin co tam rostou. jeste bych mohl zkusit kanadsky boruvky. coz se mi zacina libit vic a vic a me tak napada ze bych jich potreboval aspon tak 100ks pac mam moc peknej podmacenej koutek kolem studny :D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VEVER: tady jsou zajimavy informace k pestovani hub (ne zrovna zampionu). doporuceni z nyxu. a uz pestuju hlivu a jidasovo ucho :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VEVER: Jo začni tím, že si koupíš ten balíček, sundáš igelit a zaléváš..Pokud se ti podaří něco vypěstovat můžeš zkusit s výrobou, mícháním vlastního substrátu třeba z té zakoupené sadby. Tím že budeš pozorovat jak se ta houba chová ti možná pomůže k úspěchům při vlastním experimentování..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam