• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: ty jo a to je kde?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: Poměr C:N u kompostovaných látek – sláma 80:1 ..
    ten dusík můžes později dodat třeba močuvkou (třeba i lidskou) nebo jíchou - zákvasem (kopřiva, kostivál)
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    PALEONTOLOG: Děkuji, především za zdůraznění, že to trvalo 10s. Ale nějak v tom nevidím odpověď na mou otázku. Důraz mé otázky je na větší množství slámy v hnoji. Navíc v tom článku nejsou zmíněné vyvýšené záhony.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FEFERONKAMAKOVA: 10s přes google
    Organické hnojení: Jak používat hnůj kravský, ovčí, prasečí, koňský a slepičince? - Užitková zahrada
    http://www.ireceptar.cz/...nicke-hnojeni-jak-pouzivat-hnuj-kravsky-ovci-praseci-konsky-a-slepicince/
    FEFERONKAMAKOVA
    FEFERONKAMAKOVA --- ---
    Ahoj, mám dotaz na hnůj. Dělám vyvýšený záhon. Ale sehnala jsem jen ovčí hnůj, ve kterém je spousta slámy. Nebude to spíš ke škodě, než užitku?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Jedna mědvědočesneková


    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: U kompostu bych se spíš obával reziduí pesticidů a obsahu těžkých kovů, než nějakých mykotoxinů z penicilinové plísně nebo kterou vlastně máte na mysli :) Plísně (její spory) jsou naprosto všude a pokud ji dáš ideální podmínky (teplota, vlhkost) tak roste
    LINKOS: Tak pokud ti zplesníví sadba tak to je problém, speciálně u pěstování hub je sterilita subtrátu zásádní.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no prave, zelena plisnova potvora. ja nad tim nidky nepremejslel a at si kompost klidne schnije stejnak z toho bude ve finale hlina. ale ted sem resil jestli je to spatne pozdejs na zahonku a vim ze nic nevim. protoze plisne se clovek nezbavi jen tak..uz jen takova rajcatova plisen a zasad si pak do toho rajcata.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: jde o to, že některé plýsně vytvářejí poměrně silné mykotoxiny. Nevím jak danger to je u kompostu, ale u kultivace hub je to poměrně závažný problém, neb podhoubý bere živiny z celého substrátu a tahá do sebe i tyto mykotoxiny. Zvláště nebezpečné jsou ty zelené potvory
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Které plísně jsou podle tebe špatné? Dyť plísně (což jsou houby) napomáhají rozkladu org. hmoty a jsou hlavně úplně všude ... IMHO základem je dodržovat nějaké pravidla kompostování jako je poměr C:N, frakce vstupnícho materiálu, patřičná vlhkost, přístup vzduchu .. Nějak extra víc nástrojů nemáš a popravdě ani netuším jak bys takovou věc hlídal .. Důležité je dosažení tý teploty uvnitř kolem 60°C, vic se prospěšný mikroby uvaří, mín zase nezrušíš patogeny a klíčivá semena ale tp je spíš věc profikompostáren ..
    KOCOURR: Mám vypozorované že ty beztrné (Thornless) jsou takové mdlejší chuti, naopak ty trnité (odrůdu nevim) jsou úplně skvělé .. Baštíme ale úplně všecky :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TOM: i ve starym kompostu najdes pomerne neposkozeny seminka citrusu. obsahuji nejaky antipatogeny. snad z grepovych se dokonce delaji nejaky kosmeticky dezinfekcni zalezitosti :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VODOMERKA:
    KUATO: žížaly zpřístupňujou vzduch, obdoba přehazování-kypření, pak to nehnije, ale tlí
    KUATO
    KUATO --- ---
    TOM: nekde jsem cetl, ze se spatne rozkladaji, taky byvaji vetsinou chemicky osetrene. priznavam se, ze i kdyz je zena vyhazuje do popelnice, ta to moc neresim a vetsinou hodim do kybliku na zeleny odpad. ale je pravda, ze tech citronovych plodu moc nekupujem. v kazdem pripade jeste jsem nevidel, ze by ve dvouletem kompostu neco organickeho nerozlozeneho krom nekterych kosti zbylo :o).
    TOM
    TOM --- ---
    KUATO: proč ne citrusy? ani kdybych měl doma drtič odpadů a všechno biologické z kuchyně hezky namlel? .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: nikdy jsem neresil, ale kdyz o tom premyslim, tak me napada, ze plisne potrebujou urcite podminky k zivotu a kompostovani vytvari takove, ktere ne vzdy budou plisnim vyhovovat (pristup vzduchu, teplota, vlhkost, materie). obecne se ke kompostovani doporucuji takove ty rady typu - neuzavirat zespoda (kvuli odchodu prebytecne vlhkosti a prichodu zizal), hromadit dostatecne velke kupy (aby se to slehlo a pri zapareni mohla vzniknout dostatecna teplota), v obdobi sucha zalit, nehazet slupky treba z citrusovych plodu, jednou za cas prehazet, at se provzdusni (impulz pro breberky), dat tomu cas. jinak souhlasim s Vodomerkou - v prubehu kompostovani by se melo samovolne prirozenym procesem (zizaly, breberky) odbourat znacne mnozstvi jinak toxickych latek.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OGMIOS: zizaly? co jsem tak cetl, tak ty jejich enzymy dost patogenu likviduji
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak nahodim tema kompostovani, kompostu a plisni v kompostech. ne kazda plisen je dobra plisen. co s tim aby clovek mel dobrej kompost kterej neni zatizenej nejakejma produktama spatnejch plisni, ne-li primo plisni samotnou?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zdravím vespolek, máte někdo zkušenosti s ostružinami? Jakou odrůdu byste doporučili nebo nedoporučili? Chci jich zasázet cca 20-30 a rád bych zasadil nějaké chutné odrůdy...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MYKO: ja uz naockoval
    MYKO
    MYKO --- ---
    je ok pro extenzivní sadbu očkovat už teď, nebo mám počkat na teplo? (s hlívou)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam