• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANOCKA: za jak dlouho vyklicil uz nevim, dva tri tydny? sela jsem ho letos pocatkem dubna, ty minule roky asi taky tak, proste jeste pred zmrzlyma, ale jeste ne v breznu. A jinak myslim, ze se to vyplati, on dobre obrusta a pokud ho clovek ma rad cerstvy, tak to oceni.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    ANABEL_LEE: a kdys ho sela a za jak dlouho? vyplati se to vubec?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANOCKA: radi ho zerou slimaci, letos mi ho sezrali, ale loni a predloni mi normalne vzesel z vysevu na zahon
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    UFOLOG: ten koriandr jsi sel rovnou do zahonku? Jaky mas zkusenosti s pestovanim? Me se minuly rok tezce nedarilo, a chtela bych to nejak rozlousknout.
    UFOLOG
    UFOLOG --- ---
    PETEKKA:
    A1: ředkvičky, polníček, který naprudko zarůstá koriandr vysemeněný loni, špenát, šťovík, cibule, saláty, rucola, papriky, pažitka.
    V pařeňáčku, rucola, salát, polníček, ředkvičky.
    Pod včelkama, težce zamulčováno, zatím tam jsou jen rajčata a fazole, ale tam to drtí hlodavci a slimáci.
    Ve slaměné lodi, brokoklice, zelí, květák, saláty, kedlubny, jiřiny
    Skalka zatím mírně bylinková
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    UFOLOG: a co to tam všechno máte? :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    UFOLOG
    UFOLOG --- ---
    Pár obrázků z naší permazahrádky. Snad neurazí.

    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    KAIRRA: uz mas vyreseno? napada me jedna odruda jalovce..
    Juniperus communis ´Hibernica´
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Posezení u piva / autorské čtení Manifestu disfrutalismu / disfrutalistická ochutnávka nejlepších mazanců a jiných velikonočních specialit / jiný program dle libosti -- již dnes od 15h v Duck Baru na Kamence (Kamenná čtvrť, Brno)! Přijďte i bez ohlášení
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: ale je určitě možný, že jsem to neudělala úplně správně. Vyčkám asi do podzimu, díky za rady
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAREN: prořezala jsem všechny, dva nasadily krásně a zbytek je přichcíplej a na každém tak pět hroznů..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Urcite řízkováním, zkusil bych bylinné nebo i dřevité řízky, tedy někdy v tom červenci, červnu, stimulátor (ABA) .., Pohlídat pH pro borůvky a vyšší teplotu substrátu, 21-22, vzduch 18-19°C, rosit, přezimovat v chráněném krytu, další rok hrnkovat .. je to průda, ale když si to vychytáš, tak to de ... osobně jsem je nemnožil (ale spoustu jiných druhů ano) ale borůvkové farmy je určitě hřížením nemnoží z důvodu velmi malé výtěžnosti :)
    KAIRRA: prořezat určitě a pokud ti vyhovuje odrůda tak si jej namnožíš, vezmi nenaraseny řízek, a píchni jej do vysokeho kvetinace s perlitem a raselinou, drz v teple a zalevej a koukej :) Nebo jak píše KOCOURR:
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA: a nepomuze ho prorezat (zrejme az z podzima...)? "zdedili" jsme s chatou starej cernej rybiz a vypada, ze se po prorezani vzpamatovava...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAIRRA: já to u rybízu dělám na podzim (ale nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat i teť na jaře) a beru na to letošní (tj. přírůstky co narostly od jara) zdřevnatělé řízky, cca 20-30 cm dlouhé, píchnu je rovnou na konečné stanoviště cca 15 cm hluboko (neškodí půdu pod nimi připravit - prokypřit, podhnojit kompostem, zbavit prostor kolem kmínku trávy) a špičky seříznu tak, aby koukalo 3-5 oček, ale chytli se mi i řízky, který jsem neseřízl vůbec.
    Řízek si zachová vlastnosti matečné rostliny a vznikne z něho nový keř, samozřejmě pokud si člověk nedá práci s přípravou půdy na konečném stanovišti a píchne to rovnou do trávy, kde je v tom horším případě udusaná hlína, tak se to vůbec chytit nemusí...ale to je asi jasné :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    když mluvíte o rybízu, můžu takhle vzkřísit oblíbený leč už hodně starý a málo plodící keř? je teď na to vhodná doba? jakou větev mám ušmiknout a kam ji dát - rovnou na budoucí stanoviště? díky :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LA_PIOVRA: hele asi jo no, já jsem na tenhle způsob u borůvek rezignoval právě proto, že to není tak jednoduchý jako u rybízu a josty, kde ušmikneš větvičku, vrazíš do hlíny a je hotovo...
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KOCOURR: nemam, ale jsem pripravenej dat krk na to, ze to pujde. Raselina s piskem, stimulant, parnik...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOCOURR: tak mi to nedalo a ještě jednou jsem prošel různé zahrádkářské weby a opravdu by to mělo jít množit i řízkováním, ale často doporučují použití růstových stimulátorů, rosení řízků, přes zimu ve skleníku...to mi přijde zbytečně složité (pokud je to tedy nutné, ale řízkování vyzkoušeno nemám), to už raději na podzim zahradu do země mladý výhon a za rok z něho mám novou zakořeněnou sazeničku, kterou můžu přesatit kamkoliv, nebo nechat růst vedle původního keře

    máte to řízkování někdo vyzkoušené, zajímala by mě úspěšnost kolik se toho chytne..?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LA_PIOVRA: opravdu, máš to vyzkoušené? já se dočetl že nařízkovat nejde, ale úspěšně jsem ji rozmnožil hřížením, ze tří pokusů se mi dvě větve chytli a rostou, příště nechám zakořenit dýl, aby se mi chytlo věšechno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam