• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    IVA: A zkoušeli jste nemaslug?
    IVA
    IVA --- ---
    KVIIIK: Mám stejnou zkušenost. Česnek je okousaný, slimáci jsou i na česneku a všechno vedle sežrané. Vzhledem k velikosti zahrady a okolních polí, ze kterých se ke mně stahují, jsem už rezignovala. Nejhorší je, že jsem si kompostem zanesla slimáky i do květníků a kýblů s paprikama. V kompostech mi bydlí slepýší rodinka, přivedli tam na svět spoustu malých slepýšků a ani ti nestíhají slimáky sežrat.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Dnes v noci vyzkoušena 4x pivní a 1x melounová antislimoní past. Do pivních se chytilo po dvou až třech kusech, do melounové celé 4ks, celkem tedy cca 14 kusů plžáků zachycených pasivní metodou pasti. Následný ruční sběr v okolí: 46ks, takže úplně efektivní ty pasti nejsou.

    Upřesnění ohledně bylin "odpuzujících" slimáky: celé odpuzení spočívá v tom, že slimoň česnek, pažitku, tymián, šalvěj nebo levanduli nežere a radši se koukne vedle. To mu ovšem nebrání si mezi výše zmíněnými udělat cestičky a sežrat všechno, co roste hned vedle. Samotný česnek byl na několika místech okousaný :/
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    KEIKIN: skus ist na to jako v matrixu s tou lzicy jak ji ohejba.....
    "lzice tu neni"
    tak si take rikej
    "meloun tu uz neni"
    skus biodinamcke preparaty.....
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    myslis to s tou 9voltovou baterkou..... kdyz se kouknes na to video zistis ze slmaka to nezabije jen mu to jasne urcuje hranice kam muze a kam nemuze. ma li nekdo ovce a ma elektrickej ohradnik tak taky to tu ovci nezabije ale neni blba aby se tim nechala slehat ze jo.a skoro kazdy kdo ma ovce tydle veci ma a neslisel enco o nehumanosti elektrickich ohradniku pro ovce ci kravy.
    neco jineho kdybys tam pustil tech voltu vice ze jo. ja na tom nevidim nic spatneho jestli je to udelane pdoel daneho navodu tak je to vporadku, nezbednika to jen postrasi ale nezabije. je to levne ,oproti chemikaliim to nezbaiji a pudu to nijak neohrozuje. biodinamik nebo jinej odrudy zahradniku mozna budou mit spise problem v tom ze se elektrickej prud vyskytuje primo u nich na zahradce vedle salatu atd.

    jestli tva otazka spela k zavesene zahrade tam nevim proc by to nemuselo bejt PK.
    sam sem stravil 3 roky bez zadne urody vse sezrali a pak sem se chystal ruznima novima fintama ze co na ne zabare , rucne zbirani take, nic nepomahalo ale vubec nic, a to jsem este v horske oblasti kdy slimaci houfne prichazeji z okolitych luk. poridil sem si bezce a behem roku sem mohl mit znovu spenat. dokad mas pozemek plnej slimaku tedka tak nakladou vajicka a na jare je mas znovu toho se neboj, a chces li zahradnicit tak proste s tim neco udelat musis. uz jsem videl i lidi ktery kvuli slimakum prestali zahradnicit a kupujou si veci z obchodu, pej endokazou slimaka odnest za potok,proste nechteji zasahovat do behu prirody.....

    zase to ber tak ze pestovani ej docela jednoduche a nikdy v historii tak jednoduche ani nebylo, epstujeme veci jako dyne melouny cukety rajcata vse ma velkou vynosnost. pripavime zahradku sup tam sazenickua uz to roste a jen obcas zalijeme a pak uz zereme a sklizime plody prirody. no aby to nebylo tak jednoduche tak matka priroda poslala slimaky aby nas skousela jestli se s tim porveme. zase si uvedom ze nepremyslis nad novym tabletem cele noci,nebo nad dovolenou,ale cele noci premyslis na slimakama a nad svoji zahradkou...
    a reknu ti zbavis se jednho prijde druhe, prijde pyr nebo neco,ale vzdy tu neco bude, je to jako zakon nepsanej ze nikdy to nemuze bejt uplne jednoduche .
    to mas jako s peknou inteligentnou a biodinamicky zalozenou slecnou. kdybys pri prvni nasteve skoncil hnedka v posteli a ruka v rukave a vse co by si chel tak bys od ni dostal , prestalo by te to bavit, ale to napinave baleni, otukovani se. nenapadne pohledy pul roku trvajici to je pak vasen a laska jak se patri.
    jinak receno, az se ti pvoede ochranit se pred slimakama a ty dyne ti konecne vyrostou to ti budou chutnat jinak panicku......
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KVIIIK: meloun funguje, jenže mám pocit, že pak přileze o to víc slimáků...
    DRUDRIGER2: je tohle ještě permakultura ?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    kvakaji pri pareni, coz je teoreticky od jara do podzimu. jejich den je zradlo a pojimani, takze se stale honeji,predvadeji a ruzne sexualne hry, i kluci mezi klukama. ale kdyz nebudou sousedi videt ze co se tam deje tak si budou myslet ze je to obycejne kvakani. dalsi vec je ze sice bezci zerou slimaky ale na to aby vam uplne vicistili pozemek potreboujou tak rok.kim proste slimaci uz nebudou mit ani vajicka atd. mne to z totalne zamoreneho pozemku trvalo rok kim je to normalni a slimaci nejsou po dvou letech je totalni klid. bezce ale musis mit stale nebot prijizdeji z oklitich zahrad. kdyz si koupis dobrej davkovac tak v klidu muzes na veekend odejit. oni od jara do podzimu zerou hlavne slimaky a na zradlo co jim das moc nejsou, ale pitnou vodu to je to co potrebujou, hlavne v lete.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    KOCOURR: údajně ne, protože se tím dusí. Průměrná zemědělská populace Hané se na mé dotazy po kachnách žeroucích slimáky dívala nechápavě. Z toho též soudím, že kdyby to obyč kačeny žraly, tak to sousedi vědí.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    když se tu tak pěkně řeší kachny a slimáci...nevíte někdo náhodou jestli normální divoké kachny co žijí na rybníce/potoce slimáky žerou taky nebo je to jen specifikum běžců?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Dotaz na chovatele běžců: 1) jak moc to kváká nebo nekváká? (netolerantní sousedi) 2) vydrží pár dní bez péče? (jestli jde nakrmit předem a odjet na víkend)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    YBUKO: bylinková metoda nefunguje: dýně roslty hned vedle česneku (cca 20 cm) a zmizely během jedné noci. Kousek od šalvěje zas až na stonek ohlodali celý keřík máty, takže ne, tudy cesta nevede a mám to empiricky ověřeno :) Hráti si na milovníka všeho živého, když vidím jak desítky hodin práce mizej v nenažraných slizkých chřtánech, fakt nebudu.
    Metoda elektrického plotu je rozhodně zajímavá, ale taky určená pro jiný typ zahrady (ne pro "klasickou" pozemní zahrádku, kde by se to probíjelo samo vlhkostí nebo orosenou trávou)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    v knizce zahrada jako mikrokosmos se pouzivaji biodinamicke preparaty.napriklad vyluh s smrkovyho jehlici. mam bezce takze sme to neskousel
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    tady to mas s videm
    Slug control electric fence raised bed garden
    https://www.youtube.com/watch?v=ZoBeKS64_xc
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    skus todle http://www.instructables.com/id/Installing-and-testing-an-electric-slug-fence-on-a/
    drasticke ale funguje to.
    jinak se todle tematikou zaobiram uz nejakej patek a nespal sem hodne noci. este odporucam zahardu na leseni.
    proste zahrada je vo vzduchu....takze slimak se tam nema jak dostat, ale je pravda ze tymdle spusobem se tezko pestujou dyne ci cukety.
    udelas konstrukci a na ne na dratech ci na silnich spagatech das prkna a na ne das uz svoji zahradku.slimak by musel vylezt po leseni nahoru a pak po spagatu dolu coz zabezspecis bud elektrikou a nebo nejakim slanim slizem co napatlas na tu konstrukci. ze by slimaci letali to nevim, ale v prirode je mozne vse....
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    VODOMERKA: kdyby to v sobě umělo spojit masové hubení slimáků a zároveň výrobu elektřiny na pohon čerpadla, tak sem s tím! Akorát by se to muselo dost často leštit od slizu :D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAIRRA: ten medenej by mel vytvaret se slimacim slizem el. naboj, na rozdil od obyc zrezlyho
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    VODOMERKA: viděla jsem balancovat slimáka na hraně rezavýho plechu a statečně se sunul vpřed... prý ten plech má mít příkrý ohyb-převis směrem ven, z toho spadnou, ale nevím nevím..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    IVA: ještě jsem se dočetl o metodě "vydlabat meloun a spodek vysypat solí", tak vyzkouším zkombinovat pivo-melounovou past a uvidím. Granule jsou až poslední varianta.
    VODOMERKA: díky za tip, ale to nebude úplně ono
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KVIIIK: nekde jsem videl tip na olemovani zahonku medenym plechem. chci to vyzkouset, az se dostanu k nakejm odrezkum. si myslim, ze by to fungovat mohlo
    IVA
    IVA --- ---
    KVIIIK: Já zkoušela pivo ve sklenicích kolem záhonů, sbírat slimáky, lógr, skořápky od vajíček a nic nezabralo. Nakonec jsem přešla po několika letech marných bojů na granule a to opravdu funguje. Už jsem přišla o tolik sazenic, že víc už jsem nevydržela. Nejsem na zahradě přes týden a to je marný boj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam