• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAIRRA: ten medenej by mel vytvaret se slimacim slizem el. naboj, na rozdil od obyc zrezlyho
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    VODOMERKA: viděla jsem balancovat slimáka na hraně rezavýho plechu a statečně se sunul vpřed... prý ten plech má mít příkrý ohyb-převis směrem ven, z toho spadnou, ale nevím nevím..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    IVA: ještě jsem se dočetl o metodě "vydlabat meloun a spodek vysypat solí", tak vyzkouším zkombinovat pivo-melounovou past a uvidím. Granule jsou až poslední varianta.
    VODOMERKA: díky za tip, ale to nebude úplně ono
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KVIIIK: nekde jsem videl tip na olemovani zahonku medenym plechem. chci to vyzkouset, az se dostanu k nakejm odrezkum. si myslim, ze by to fungovat mohlo
    IVA
    IVA --- ---
    KVIIIK: Já zkoušela pivo ve sklenicích kolem záhonů, sbírat slimáky, lógr, skořápky od vajíček a nic nezabralo. Nakonec jsem přešla po několika letech marných bojů na granule a to opravdu funguje. Už jsem přišla o tolik sazenic, že víc už jsem nevydržela. Nejsem na zahradě přes týden a to je marný boj.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    PETEKKA: tak kukuřice furt nic:(
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Zkoušel jste někdo trik se zakopanou sklenicí piva, která by měla (údajně) přitahovat a topit slimáky? Během víkendu jsme přišli o všechny pracně opečovávané dýně, lilky a cukety a každý druhý den těch zmrdů sesbírám na 2*8 metrů zahradě minimálně dvacet, tak už to chci začít nějak účinně hubit (kachny si pořídit nemůžeme)
    Omlouvám se rovnou, jestli se tady podobné téma řeší každý měsíc.
    KAREN
    KAREN --- ---
    LITTLEPUNKK: to bych si jeden moc ráda vzala!.)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    KAREN: klokoče mám několik (-xx ks-) ročních semenáčků který nevyužiju taxe napodzim o nějaký klidně podělím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    stavěl jste někdo chlebovou pec - co nejjednodušší variatnu - tzv. earth oven - šamotky + hlína se slámou?

    Tipy na literaturu buď elektronicky, a nebo dostupnou v ČR?

    díky
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: co třeba klokoč, pro zpestření? ten bych si sama ráda pořídila...
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: Tak kromě uvedeného snad už akorát aronie a špendlíky :) Aronie neprostupnosti moc nepřidá, ale zase má fajn bobule a hezké červené listí na podzim a špendlíky mají některé takové ty špičaté větvičky a jsou husté, ale zase to umí být poměrně velké.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    DENDROBATA: mam kolem zahonu a foliaku dvojite nejtlustsi pletivo pro kraliky izolovane aby nekorodovalo a nad zem kouka jen asi 15-20cm takze veskera uzitecna podzemni havet proleze, ale hryzci ne...... vzhledem k tomu ze kolem pozemku je dzungle a krovi tak hryzci zlikvidujou v najezdech vsechno behem chvilky a pletivo se osvedcilo....hryzci rejou okolo pletiva cimz likvidujou plevel co by nevzala sekacka :o) nektery tunely jsou tak velky ze by z hryzce byla obstojna pecinka...


    KOCOURR: u nas bych tim docilil jen toho ze by hryzcu prislo jeste vic :o))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DENDROBATA: tak já mám zase kolem zmije, ne že bych o ně zakopával ale občas ji potkám, ale nejlepší pomocník je jezevčík (donedávna jsem měl ještě dva...), akorát pak musím chodit a ty vyhrabaný díry zase zahazovat...na louce to moc problém není, ale kdyz se takhle pustí i do hráze rybníka, tak to už mi trochu vadí - na druhou stranu lepší jedna velká díra od jezevčíka než síť tunelů od hryzce :)

    Btw. dlouhodým pozorovnáním jsem zjistil, že čím starší jezevčík, tím víc ho baví hrabat se v hlíně a lovit různou myší havěť, za mlada je to moc neláká...(nicméně pozorovné subjekty byly zatím pouze dva)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KLATIC: KOCOURR: CO se týče hryzců, loni to odnesla kdouloň, letos arónie.. vše už aspoň pětileté plodicí rostliny, rabicové pletivo je možná řešení ale zase si po celý zahradě totk zanášet do půdy no nevím .. Myslím že toto je důsledek mulčování, vrstvení materiálů, tlení sena na velkých hromadách, tam se ti hryzci rádii zabydlí a podnikají loupeživé výpravy ... někde jsem četl že najít noru, před ní zakopat zavařovačku (pozor na pach, předtím si zamazat ruce od hlíny) a takhle hryzce chytat .. A užovky (jakože jich na pozemku pár mám) to flákají ..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KLATIC: tak to já jsem přišel z cca 90-ti habrů asi jen o 3 nebo 4 rostlinky, takže pohoda...a to ještě k tomu mulčuju, výhledově plánuju různě po pozemku vysázet topinambury (zejm. kolem záhonu s kořenovou zeleninou), aby se hryzec nažral a zahrada zůstala celá...tenhle nápad jsem převzal od Seppa Holzera, čas teprve ukáže jak to bude fungovat...
    ...ale plotit pletivem úplně všechno, tomu říkám mazec a kopec práce k tomu...
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KOCOURR: ja uz mysim davat vsechno novy co zasadim do zakopany ohradky z pletiva protoze jinak to tomu hryzci vysvetlej behem nekolika hodin....
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KLATIC: právě že muchovníků je celá řada, ještě si je musím dostudovat...


    DACUBE: wiki tvrdí, že se dorůstá 5-20m, to je na neudržovaný živý plot moc...ale jako doplněk do udržoveného je to dobej nápad, z loňska se mi v udržovaném plotě nechytlo pár habrů (zejm. kvůli hryzcům), tak s ním zaplním díry :)

    DENDROBATA: tak záleží v jakém sponu ty rostliny zasázíš, aby to bylo neprostupný, provizorní ohradu tam už mám a "hluchá" místa v plotě doplním buď kvalitnější ohradou nebo prostě odpadními větvemi z jiných keřů/stromů, kterých mám na pozemku zatím dostatek a každý rok dorůstají...taky připadá v úvahu mohónie cesmínoslistá (jak už jsem psal) jako pozdějsí podsadba do míst, kde bude plot řidší, jinak hlošinu okoličnatou tam už mám taky, ale ten zimolez a svídy mě nenapadly, určitě je tam zakomponuju.

    Díky všem :)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KOCOURR: javor babyka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam