• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    XAJA
    XAJA --- ---
    ANABEL_LEE: áno. mačka mi začala nosiť domov ulovené užovky. spravidla živé. do minulého roka som ich odnášala späť k potoku, ale nakoniec som ich začala nechávať na mieste. nejako sa na záhrade udomácnili a pozorujem rapídne zníženie stavu slizoňov:)

    ešte nalákať naspäť sršne, ktoré, keď nám tu po tri roky hniezdili priamo nad dverami, dokázali zlikvidovať všetky muchy a ostatné lietajúce otravy. ale teraz sa tu už dva roky nezahniezdili, neviem prečo.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    LITTLEPUNKK:
    prosimte, ty mi urcite odborne poradis s rizkovani zimolezu.ten co si tu sazel je peknej vzrostel dva sou. sem je tendle rok i pohnojil popelem a kompsotem poradnem. tak jak anto. kdy ted na jare nebo na podzim...rad se necham poucit mozna i jini.....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LITTLEPUNKK: ja to pouzivam, pac nemam moralku na to kazdorocne pestovat bez uspechu, a funguje to. akorat musis pravidelne a rovnomerne sypat. Taky se doporucuje pestovat ropuchy a uzovky, to tu mame taky. Indicti bezci pravda chybi, ale aspon uz mame slepice :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: tyyjo z jak staryho kere to mas? staras se o nej nejak specialne? mam zimolez kamcatskej asi druhej rok, a co jsem koukala nekdy predminulej vikend, bylo tam jen par zelenejch minisisticek...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Chtěl jsem napsat že zahrada jako ekosystém je složitá soustava vzájemně propojených dějů, do nich spadá výskyt člověka, i toho plzáka .. Kdyby nebyly supermarkety napraskany jidlem a náž život závisel na tom si vypěstujem, tak by člověk lítal v noci po zahradě s baterkou, nebo klidně sypal ten Feramol, páč by to byla otázka přežití a ne nějakého hobby pěstování si vlastní zeleniny .. Jo taky pěstuju, vice či méně úspěšně ale vidím tu širší souvislost než to že mi slimák sežral všecky dýně (ano i mně se to stalo před dvěma lety, 30 sazenic) Takže normálně nakupuji, podporuji lokály a pomalými krůčky se blížím jakemusi stavu kdy mám i nějaké vlastní produkty, ať už je to odkaz předku ve formě několika desitek ovocných stromů, nebo pár hektarů louky ..
    A pro potěchu oka přikládám foto prvního ovoce letošního roku :)


    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    ...ten nemaslug není moc učinney , chtěl jsem to taky zkusit ,ale po přečtení x zkušeností od lidí...za ty peníze žádney zázrak resp. těžko poznat pozitivní učinek.... spíš by mě zajímalo jaký máte zkušenosti s přípravkem NEUDORFF - Ferramol , přemejšlím že bych ho zkusil abych trochu eliminoval slizáky ještě předtím než pořídím běžce-časem ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Ty běžci fakt tu slimáčí komunitu decimují dost, pokud je někdo nemůže mít, tak bych se na takové to pěstování zeleniny v zoně 2. a dál vykašlal (ono takový zoraný pole 50x20m je pro slimáky taky dost neoblíbená lokalita) no ale když v Pk je dost oblibené to mulčování (soilbuilding resp. líheň na slimáky a hryzce) Raděj si tu dýní koupim u farmáře když necci sypat granule nebo dusit plže hlísticema, pěstování vlastní zeleniny za každou cenu a pak se kvůli neuspěchum vztekat nebo trápit opravdu není cesta.. On se úspěch za čas dostaví, sbíráním zkušeností, pozorováním, zkoušením ... A ve více lidech se to lépe táhne, to je jasné :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KVIIIK: a vis co takovejch jinejch hlistic a parazitu a parazitoidu v te zahrade mas? .))))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOCOURR: víme, jsem členem dvou komunitních zahrad. Máš FB? Dám ti přístup do obou skupin. Kdyžtak PM
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    OGMIOS: jak to myslis.?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRUDRIGER2: jak kdybych slysel brachu :D
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Slimáci jsou důsledek špatné karmy. Běžec indický je "karma cheat" a kdo ho nemá a mít nemůže, bude si karmu kurvit ještě víc používáním chemky. Ach jo, to jsou vyhlídky...
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    po 9ti letech komuntiniho projektu, sme se zmenili an neco jako svobodnejsi statecek....a fungujeme dal. lidem nemuzes jen tak dat svobodu to nefunguje
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    OGMIOS: jj, kachny jsou v řešení, problém je v tom, že jsem je potřeboval zhruby v neděli večer, kdy se z 3 slimáků na metr stalo 60 na metr. Teď už můžu jen dosazovat co padlo.
    Btw ideální by bylo si na čas kachny půjčit, než káčata dorosou a naučí se aportovat
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    to je fakt zajímavá debata. Asi nejpřirozenější mi v tomhle směru přijde soužití širší rodiny a nemusí jít hned o "rodové statky" apod. Jenže taky neustále narážím na všudypřítomný zakořeněný individualismus (i u sebe..) - ten stres z toho, že práce a plody nebudou rozděleny spravedlivě a ponese to akorát zlou krev mi za to nějak pořád nestojí.. I lidi co znám, kteří jinak využívají hodně z komunitních výdobytků, tak u zahrady k tomu ještě nedospěli - dokonce znám člověka, který na zahradě dře sám a pak přebytky bez nároku na cokoliv rozdá - prostě je to takový samorost, kterému ta komunikace nestojí za to.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUATO: me je lito ze jsem ti slapnul na kuri oko. misto karma si treba dosad "reciprocita" aby ti to nerezonovalo s kulturni tradici, ktera v tomhle kontextu neni dulezita. muzes se stavet na hlavu, ale dokud se o zahradku nedokazes podelit, nebude fungovat optimalne. vidis to i na te tvoji a to te pochopitelne stve. ze jsou sousedi troubove, se kterymi to fungovat "nemuze", to je holt ta dan za nizky level na ktery to nase spolecna meta-bytost zatim dotahla ;) aspon ze jsme se v tehle koncinach vicemene prestali zabijet .. prozatim. pokud to nema za 40 let zas zacit, nezbyva nez zahradky dotahnout o level vys.

    KUATO: nejak mi tvoje matematika unika :) padlo tu, ze bezce proti slimakum je tezke chovat, kdyz jsi na zahradce jen na vikend. resenim se jevi spojit par zahradek, byt tam casteji a rozdelit si sluzby. mas k tomu neco konkretniho?

    DACUBE: joo u vas se mi libilo, snad se tam letos zas podivam :) zkuste ty bezce. ty sis taky stezoval na urcitou roztristenost lidi, co vedi. a byt majakem ve svem kraji je tak tezke. ja si spis vybral retreat misto podle lidi, ale bohuzel je na druhe strane - Valec .. sam jeste nevim jak tohle rozseknout. ukazte mi tricet dobrych lidi na jednom miste a ja pujdu za nima kamkoli :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no ale kdyz snis pet plus jablko tak se vlastne dobre nazeres :D rofl
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: akorat ty zavery, ktere z toho vyvozuje jsou naprosto pominute. jako bys rekl - matematika je o pocitani a proto "pet plus jablko rovna se to jsem se dnes dobre nazral".
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DACUBE: me kachny fungujou skvele a to je slimaku letos hodne moc znova.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no ale v podstate ma pravdu..karma je zakon priciny a nasledku..takze pozor na slimaky :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam