• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    MAHUTA: tyjo tohle koluje uz par let; konkretne v tomhle klubu viz JUNIOR SELECTOR_IX DENDROBATA PALEONTOLOG ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FUNTL: staci za kachnama litat a sbirat hovnajze a zkvasit to a hnojit tim ;)

    LINKOS: no ne uplne kazda kachna pase po slimacich. nektera plemena to ani nenapadne kdyz jim ho nestrcis pod nos. ale je spousta plemen kachny ktera je aktivne vyhledava.

    DENDROBATA: ja mam travu zastipnutou i tak. v 300-500m vybehu mam pres 20ks drubeze(kachny, slipky) a trava tam ma od 3 do 20cm.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Jupitera: Podivuhodná zahrada Igora Ljadova
    http://www.jupitera.sk/2014/06/podivuhodna-zahrada-igora-ljadova.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    FUNTL: spravný PK trpaslík ma kachny pod kontrolou (design) ... Kachny žerou/serou .. je potřeba tomu přizpusobit výběh .. di do toho s párem, pak uvidíš :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    stale k bezcum - vy, co nemate velke latifundie, nezadelaji vam prilis zahradu? Velmi platonicky o porizeni uvazuju (mame slimaci lihen vsude okolo - pozemek u potoka), ale na to, abych mela radost z predstavy, jak po zahrade poskakuju mezi kachnimi hovny, jsem teda jeste malo permakulturni :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Jak k ničemu? Jo jsou to kachny :) jak by taky mohli jinak fungovat, ale je s nima sranda . .Skrze svoji vrozenou plachost a určitou "divokost" se myslím do PK designu hodí dost dobře .. nemám srovnání s jinými plemeny (na maso je nechováme) možná k tomu taky někdy dojde .. Ještě bych chtěl zkusit husy místo sekačky ale to asi až napřesrok kdy bude k dispozici větší zahrada
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: zrovna včera mi kolega vysvětloval, ze běžci jsou úplné k nicemu a fungují jako jakákoli jiná kachna.:-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: nj no, v chovu se davaj kachne podkladky nez snese a jak pak zasedne tak se ji to vymeni za ty jeji. ja ji to letos nechal vsechny a jak snasela a nesedela tak ji to asi moc prochladlo pac to bylo v obdobi kdy byla zima a vona se courala s kacerem po rece a tak mam jen jedno kachne. coz je skoda protoze se mi pozdejs ztratil kacer a ted musim sehnat novyho.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: První chyba .. oplodněné vajica co jsou snesena tak cekají na to az kačica snese plné hnízdo a pak zasedne – vejce denně což teda může činit až 6–10 dní .. pak se rodi kačata zaroven, jak jsem to strkal pd tu slepku ja k jsem to vajico nasel tak tu máme ty rozestupy až 7dní .. Jsem rozhodnut ty kaceny pod slepkou vypiplat stuj co stuj .. kacena sedi na vlastnim hnizde na dalších 7 vejcích, to uz necham prirode ..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: tak doufej ze budes mit trpelivou kvocnu. ony totiz po par dnech slezou jestli tam nechas prtata. me to letos vyslo tak ze mi sedela kachna a vedle ni sedla i slepice. kachna vysedela kurata, slepice je zavolala ale jak sedela na svejch tak jeste skoro tejden sedela s kuratama pod sebou a potom slezla. to bylo ale blby protoze vajicka co mela pod sebou se mely lihnout az za dalsi tejden. takze jsem strcil ty nedolihly pod tu kachnu co sedela a mela uz po termine a ta je dosedela. taky se to lihlo postupne a jak se lihlo kazdej den neco tak to vsechno lezlo pod kvocnu a ta to vodi, takze ma kurata s rozdilem 14dni. bohuzel z kachnich vajec se vylihlo jen jedno kachne. no proste hroznej bordel, jeste ze se o to holky postaraly po svym. nesedet ale spolu tak nevim nevim co by z toho vlastne bylo.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Takže už máme 6 mladých běžčů a pořád je 16 vajec v na dvou hnízdech, jak jsem ty vajica coby amatér strkal pod kvočnu postupně tak jak jsem je sbíral po kačeně po celé zahradě tak se teď líhnou s odstupem .. ))
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KATUSA: Ne že bych to neotevřel ale dám to sem i takhle .. Spiritualita zemědělce dříve a dnes :))


    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Ahoj, přijde mi, že se to sem ideově hodí, tak dávám pozvánku - konferenci o biodynamickém zemědělství:
    https://i.nyx.cz/...1175aa6.pdf?name=Biodynamick%C3%A1%20konference_T%C5%99ebo%C5%88_plak%C3%A1t.pdf
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MAWRHIS: tohle hrasek dela uplne normalne potom, co odplodi, je to jednoletka a chcipa
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    ahoj, mám dotaz k našemu hrášku - na obrázku vidíte jak vypadá. prakticky od začátku jsou stonky vespod zažloutlé a mnohem tenčí než nahoře. taky ve spodní části rostlin žloutne a osychá listí, nevíte čím to může být a jak by se tomu dalo zabránit?

    obrázek - https://www.dropbox.com/s/07bu1o286lykaup/IMG_20140530_121250.jpg
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LITTLEPUNKK: Olše byla pro příklad srovnání .. Bavíme se o trnkovém houští, vidím jak to vypadá u mně na zahradě když jsem teď zahrnoval bagrem mladé trnky z průklestu, už lezou mladé ven (nic co by se nedalo pořesit kosou)... Hlavně se nepřu, akorát vím co udělá kartón za jeden rok v zemi, a 10cm mulče je nulanula nic
    Dotaz do plena .. řešili jste někdo keyline design, resp. víte o nečem jako je Yeomansův pluh v CR?
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    DENDROBATA: promiň ,ale nemůžeš srovnávat 60ti letou olši a trnku , právě kvůli těm zásobním látkám v kořenech a za druhé olše je jeden z nejlepších stromů na kopicování což taky o něčem vypovídá,ale dost už ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LITTLEPUNKK: Jo třeba obrážení pařezů 60–letých olší se řeší tak že přijede fréza, celý pařez nafrézuje a tu metrovou hromadu mulče tam nechají ležet a je po olši .. Kořeny v sobě maji dost zásobních látek na znovuvyrašení i bez fotosyntézy, samozřejmě pokud mulčuješ opakovaně každý rok nebo svědomitě likviduješ výmladky sečením tak se může zadařit.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    DENDROBATA: no stím kartonem a mulčem bych se hádal , ono všechno vyhnije pokud nebudou kořeny sílit skrze fotosyntézu ...ale hádat se nebudu ,...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MYKO: Hlavně odkornit, i s lýkem! pak uz to zrat nic nebude (možná) CO jsou to ty drevokazi? Tesařík? Ten má lýko rád :) Pak bych to vzal normálně horkým olejem se včelím voskem
    KUATO: Už vím proč začít včelařit :) Jo trnky, švestky .. oboje název pro slivoň domácí
    JADR: Vyklučit traktorem, takový ten hák místo pluhu, vytahá kořeny a zároveň nakypří, karton a mulč fakt trnku nezastaví (s ohledem na mocny kořenový systém pod zemí) .. nebo, pokud máš trpělivost, pravidelně eliminovat zastříháváním rašících výhonů nad zemí ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam