• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Jak být sekáč? Naučí vás to na Valašsku a ve Stromovce! | Společnost
    http://www.rozhlas.cz/...nost/_zprava/jak-byt-sekac-nauci-vas-to-na-valassku-a-ve-stromovce--1363455
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KAIRRA: můj strejda měl takovou přenosnou klec s králíkáama, kterou skoro každý den posouval. Takže ti králíci systematicky ten trávnk spásali.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAIRRA: jeste je tu moznost dohodnout se s tema konarema, jestli by ti tu louku nechteli pred seci trochu vypast. Kone teda nevypasou uplne vsechno, ale okraje a stoviky a jine nedopasky si dosekas a kdyz pak rozhrabnes bobky, budes mit i pohnojeno. Chovatele uz dneska vetsinou disponuji prenosnym ohradnikem, takze se jen pichnou tycky, natahne paska a je to. Akorat je treba pocitat s tim, ze kdyz bude trochu mokro, muzou to trochu rozdupat, ale kdyz je tam pustis na den-dva, nemusela by ta ujma byt takova.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAREN: ono je to spíš městečko s přidruženým stylem života (i viz ta vyhláška), takže jestli, tak možná někde ve vedlejší obci za kopcema. Vím jen o koních a sem tam má někdo kozu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA: a nema nekdo na vsi ovce?;)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    tak díky všem za rady, asi tu kosu risknu :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KEIKIN: Třeba na Provodově u Zlína a v neděli, vesnička je to pobožná a za hrkání motorama a pilama ti hrozí pomlouvání v hospodě, v kostele a celkové se znelíbení svému okolí .. To nechceš, a vůbec neděle je od slova nedělat :)
    KAIRRA: Kosou, dobře nakutou a nabroušenou je to brnkačka .. srp je na vyžínání třeba na ty detaily atp... Kolem stromku mulčuj tou trávou nebo černý úhor
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: jj, to chapu :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: me to je jaksi jedno s jazykama. ja se prenastavim a jedu :D a navic tohle mi konecne dava nadeji ze i ja socka muzu dosahnout na nejakej kus zeme kde se uz da hospodarit a trochu osamostatnit. asi teda nahodim nejaky prechodny obdobi abych videl jestli nechcipnu hlady :D
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAIRRA: Kosa je skvělá, menší (do 70cm) je hodně obratná na osekávání mezi keři apod. Rozhodně na větší plochu daleko efektivnější než srp. Každopádně trochu v tom co píšeš poznávám sebe a tak popíšu svůj vývoj.

    Jenom upozorňuju, že je kosení je docela skill - jednak udržovat ji ostrou a druhak sekat rovně tak, aby to nedělalo cancoury a dalo se v pohodě hrabat. Já jsem v počátcích svého entuziasmu myslela, že budu sekat celý pozemek ( cca hektar) jenom kosou- taky mě práce s řvoucímy, benzin polykajími stroji, které sama neumím servisovat sere. Kromě nákladů na udržbu a benzín, který se dost nasčítaj mě kosa oslovuje jako geniální staletími prověřený nástroj co nepotřebuje nic dalšího.

    Zakoupila jsem tedy různé kosy, kosiště, naklepávač i si nechala od truhláře udělat naklepávací stoličku na míru ( mám skoro 190 cm). Dokonce jsem jela na kurz kosení.

    Nadšeně jsem se pustila za rozbřesku do orosené louky a první senoseč je teda fyzický brutál (otava je v poho) a výsledek byl tristní co do kvality posečené louky. Pokud nejsou ideání podmínky (rosa, nepolehlá nepodrostlá vysoká tráva apod.) tak na to prostě nemám pul dne sekat prih o šířce 10m. A ideální podmínky často nejsou. Není náhoda, že senoseč byla kolektivní činnnost, kdy za sebou šlo více sekáčů (můj táta to jako děcko ještě zažil a taky mě učí techniku a seřízení kosy postaru, co jsem se naučila na kurzu jaksi neumím aplikovat aby to fungovalo). Plus párkrát jako začátečník kosu zapíchneš do drnu/ země a jdeš znova klepat a brousit :)))

    Loni jsem na první trávu zakoupila bubnovku a kosu si nechávám pro radost na otavu a jako zálohu kdyby to šlo s fosilníma palivama do prdele. Je to neuvěřitelný rozdíl, celou senoseč zvládnu za 2 víkendy oproti celosezónnímu oseru s kosou. Je potřeba počítat s tím, že louku je potřeba během víkendu nejen posekat, ale taky seno usušit a odvézt ( já s ním mulčuju živej plot) a keře.

    Pokud máš menší pozemek a budeš sekat častěji než 2x za rok ( tedy spíš vysoký trávník než klasická louka) tak by to mohlo jít.


    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KUATO: ovšem co záda. Být hodinu shrbenej to není žádný med. Srpem je dobré nasekat trávu pro králíky. Jinak je to bolševický symbol. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: ano pripoustim, jsou-li rosny bod, okulzni fronta, vyska travy, stav ostri, pracovnik a pozehnani bohu idealni, da se srpem i sekat :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: tak jsou situace kdy pokud ma clovek opravdu ostry srp a trava je vlhka a jeste pevna a neprilis dlouha (tj. tak pred mesicem) a planety jsou priznive postaveny, tak lze i travu srpem sekat, tj ze lehne sama a neni treba ji pridrzovat... ovsem... jinak ne .))))
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: Ano, pravda, srpem se kosí hodně špatně... Je třeba čapnout trs trávy (kolem stromku např.) do ruky a podříznout.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: bylo by dobre jen dodat, ze srpem se neda sekat, ale jen zinat - tedy ze to co chces useknout musis chytit do jedne ruky a srpem se to pak podrizne. srp se pouzival zejmena na koprivy, a ty by s nim teoreticky mohly jit i sekat, ale normalni trava tezko.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Taky mi přijde tak nějak lidsky slušný nedělat s hlučnými moto-stroji v neděli ( i bez vyhlášky). V sobotu se snažím během dopoledne dělat s audio horrory typu křoviňák nebo bubnovka. Někdy se protáhne do odpoledne to je fakt.

    MRTS
    MRTS --- ---
    KAIRRA: Bude to voser, jako s čímkoliv jiným.;) V tom případě si kup kratší kosu a zbytek doseč srpem.
    A víte, že jsem docela rád, že mám tenhleten kratší? Člověk je mrštnější. Líp se to ovládá.
    Nebo ještě další možnost: vřetenová sekačka (nedávno diskuse zde: [ domácí kutil ] ), nemuselo by se to považovat za hlučný nástroj.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KEIKIN: Tak to přece bylo v původním dotazu "jezdím ba zahradu hlavně o víkendu, kdy platí klid od hlučných prací" (KAIRRA).
    Já osobně znám jen jednu vesničku (normální rezidenti, žádní chataři), kde se obyvatelé společně domluvily, že v neděli se nebudou vzájemně rušit. (A budou vyspávat po kalbě v hasičárně, nebo co já vím.)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KEIKIN: u nas to plati akorat v nedeli. kdyby mi nekdo prisel vynadat, ze v sobotu odpoledne rezu na cirkularce, tak bych mu rekl neco ve smyslu, te takovou picovinu mohl schvalit jen clovek, ktery na dedine bydli jenom proto, aby o vikendu v klidu griloval, a ze jelikoz veskerou praci ma posekat svych 300m2 malou sekackou, tak to muze stihnout za pul hodiny kdykoliv pres tyden a ze ma jit do prdele. trochu zalezi, jestli je to vesnice klasickeho typu, kde jeste lidi i neco chovaji a maji "normalni" nazory, nebo nejaka dedina zaplavena mestskymi naplavami, kteri hele vole o vikendu chteji mit klid a relaxovat a proste ten hluk tomu brani..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KEIKIN: to zalezi na tom, jakou mate mistni vyhlasku, doporucuju prostudovat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam