JADR: tak se stavbou na obecním pozemku zkušenost nemám, já jsem to dělal na svým (možná by nebylo od věci ten pozemek od obce odkoupit), ale jinak jsem to řešil podobným způsobem jako to chceš řešit ty, už jsem tam jeden rybník kousek vedle měl a všichni sousedi z toho byli nadšený - tzn. troufl jsem si udělat další bez úřadů, všude prohlašuji, že tam ten rybníček vždycky vlastně byl a já ho jenom dal trochu do pořádku ;)
Co se týče možných postihů, tak nejhorší co by mohlo nastat by bylo odstranění stavby + nějaká pokuta (tuším že do 100 000,- ale jistý si tím nejsem), nicméně je to hodně nepravděpodobný scénář, protože ten rybníček svému okolí prospívá a ničemu neškodí. Momentálně se chci pustit do toho, abych ho dolegalizoval a zkusil sehnat nějaký dotace na výstavbu dvou dalších, který by měly dohromaly cca půl až třičtvrtě hektaru, takže kdyby někdo o nějakých dotačních programech na tyhle věci věděl, nebo měl odkaz kde si to můžu nastudovat, budud rád, ušetří mi to zbytečné googlení... :)