• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: zasad ty cesnekove seminka spis na podzim nez na jare. ony udelaji takovou malou palicku, celistvou, jakoby z jednoho strouzku. nekdy jsou uplne prtave, jindy maji prumer treba tri centimentry. ony i ty seminka jsou ruzne, vetsinou pomerne male, ale obcas mivame i seminka co maji prumer treba 4-5 mm. nevim, jestli je to nejak odvisle od konkretniho druhu nebo nahoda, zase tak to nesleduju.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KOCOURR: my to stim cesnekem udelali uplne stejne a soupnem to tam napodzim a uvidime :o)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ANABEL_LEE: sázet pak takovýhle semena by pak asi byla sázka do loterie co z toho vyleze, možná si to někdy zkusím v odlehlém koutu zahrady, takový záhon s překvapením :-)

    Mimochodem zkoušel jste někdo pěstovat česnek ze semínek? Kdy jsou semínka zralá? Já už mám česnek asi 14 dní sklizený (sázeno klasicky na podzim po jednotlivých stroužcích), ale nechal jsem si na záhonu 2 paličky právě na ty semínka, semínka se sází na podzim nebo na jaře?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: v samcich kvetech jsou jen prasniky, v samicich jen blizny, krizi se, kdyz se pyl jednoho druhu dostane na jiny. Plody patri tomu puvodnimu druhu ale seminka v nich obsazena uz budou produkovat krizence.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: aha, takze clovek v sezone vypestuje to, co to ma byt, ale semena by produkovaly krizence, jo? nevimproc jsem si myslela, ze hrozi primy nakrizeni a to, ze porostou rovnou nejaky mutanti.)
    jak to vlastne u dyni funguje, ze maj hned od mala znatelny samici kvety, "s kulickou"? to se opyluje, pari a ovlivnuje to ten plod nak pozdeji nebo co? evidentne mam mezery, asi jsem nedavala dost pozor pri vykladu o kvetinkach a vcelickach .)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: krizej, semena si kupuju, na semenarstvi nemam moral
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: jj, mam je v lednici v krabicce od vcera a chystam se to vyzkouset) ale docela mi delalo problem si najit ty spravny - spousta otevrenejch plnejch vcel, spousta zelenejch malejch, jeste "nerozjetejch" a pak takovy, za ktery jsem vzala a uz odpadly; nejlepsi mi prisly tak nak mezi, kdy uz jsou zluty a pomalu se otviraj)
    btw. ANABEL_LEE: nekrizej se ti ty ruzny dyne?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: ty samci kvety se pry daji plnit syrem, obalovat v testicku a smazit, serviruji to v restauracich jako velkou gurmanskou pochoutku .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: ja s tim nic moc nedelam - jen jsem odlamala par samcich kvetu, ale to spis pro forma (pry "to" pak jde vic do plodu a neni zbytecne moc samcu...)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KOCOURR: nejen vcelam...daji normalne jist :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KOCOURR: cukety se snazim sklizet male, ale ty dyne by se mely kdyz zacne zasychat stopka. Ovsem kdyz je nahodou stipnes driv, nic se nedeje, ony dojdou a zesladnou i ve skladu. Mam letos butternuty, acorn (naka novinka od Sema), jedny italske muskatove a pak nejake nezname male ploche ze seminek z italske dyne, tak uvidim co se tam vyvrbi. Ty posledne jmenovane mam uz tri .)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ANABEL_LEE: a sklízíš až když jim začne zasychat stopka nebo dřív?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KOCOURR: ja mam tyto trifidy za stodolou na takovem policku a nic nezastipuju, ono se to nejak vyvrbi samo. Jestli bude teply podzim, budou dozravat az do rijna, a jestli ne, tak proste zmrznou .) hlavni je prubezne sbirat a ukladat do sucha, temna a chladu .)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Srdečně bychom Vás chtěli pozvat na další ročník našeho festivalu, který proběhne v sobotu 16.8.2014 v Hostišové u Zlína na kopci v přírodním areálu Strážná u Rozhledny, kde sídlí a tvoří o.s.BAOBABY a Svět je tu jako na dlani. Hostišová ( u Zlína ) je jen jedna - vyhledávač tras vyhledá za Vás :)

    Tak nabalte své blízké a přijděte s námi rozhoupat Hostišovský kopec ! :)

    Program festivalu

    Kapely od 15:00 h

    15:00 Monimba
    16:30 Hostband
    18:00 Michal Turek + McNulty
    19:30 Byl pes
    21:00 Načeva + Lavash
    22:30 Opuka
    00:00 Dr.Balkan

    Program přednášek :

    10:00 Standa Muller – Cesty k soběstačnosti
    11:00 Jarda Kovář – Zkušenosti z realizace Kovářovic
    slamáku
    12:00 Radoslav Dvořák - Duch místa versus Babylon
    13:00 – 13:30 přestávka na oběd
    14:30 Alena Mojzešová - Prírodné záhrady
    15:30 Honza Křivonožka – těžká akumulační kamna a multifunkční pece, jako srdce domu
    16:30 Libor Balík - Zelené střechy
    17:30 Ján a Zuzana Matůšovi - LifeReset - reštart k zdravšiemu životu
    18:30 Vlastimil Baránek – Praktická ukázka realizace dekorativních hliněných omítek
    19:00 Exkurze ve slaměném domě na Hostišové

    Doprovodný program - ukázky stavění ze slámy a hlíny, dětský koutek, společné bubnování, občerstvení všeho druhu.

    Možnost stanování. Vstupné - 150 kč, děti do 15 let + ztp - zdarma
    Velmi nám pomůžete pokud informaci o našem festivalu předáte vašim sítím .

    web události - http://www.baobaby.org/baobabyfest/o-baobaby-festu/
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DACUBE:
    KAREN: a takový ty výhonky bez plodu co udělají malej kvítek, kterej brzo odkvete a upadne tam necháváte? Já to ze začátku uřezával, ale jak se rozrůstá, tak už to není v mých silách uhlídat, navíc jsem si všiml, že ty květy moc chutnají včelám :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    a my budem mít mj. hokaido stromeček...



    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KOCOURR: čoveče, já nevím. Třeba teď nám lezou přes zimolezy (to je vtipné) ale kašlu na zaštipování. Některé můžu sklízet a na konci šlahounů jsou stále květy. Ony prostě dozrají ty co mají a ty co jsou malé posbíráme třeba na konci září a hned z nich něco uděláme, čínu, srajdu na špagety, cokoliv.
    Dáváme kytkám na zahradě prostor, ať si dělají co chtějí a osobně by mě mě nebavilo mít to jinak
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Zdravím všechny zahrádkáře, kolik necháváte plodů na jedné rostlině dýně hokaido? Moje největší rostlina má už snad 7-8 metrů na dýlku a pořád se rozrůstá do všech stran, 2 nebo 3 dýně už začínají mít konzumní velikost, jen se dobarvit a "dozrát", ale celkem jich je na rostlině momentálně kolem 20-ti, není to moc, neměl bych to zaštipovat aby ostatní lépe dozrály? Pěstuju to prvním rokem, takže zkušenosti zatím žádné...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    IPH: Na jaře 2012.. Loni, i letos na jaře jsem lecos sklidil ale todle je fakt úroda konečně :) na dalších spalcich to samé :)) sklízíme a sklizime
    IPH
    IPH --- ---
    DENDROBATA: jak dlouho ti to trvalo od naockovani, nez vyrostly?? pripadne kdy byl kmen ockovany (jaro/leto/podzim/zima) Diik!.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam