• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: no, kdyz se liskace trhaji moc brzo, tak jeste nebyvaji vyzrale - mensi jadro, ktere se moc seschne a malo rozvinuta chut. trvanlivost nevim, netestoval jsem. imho idealni je pozorovat barvu orechu - kdyz zacinaji hnednout a poustet se z luzek, je ten spravny cas. trosku nesikovne je, ze ruzne kere dozravaji v rozlicnou dobu - od poloviny srpna do zacatku zari. tak to chce treba co tyden obejit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no ja liskace sbiram ze zeme a taky se to da. jedinej problem jsou desne rychly veverky. jak to dozraje na strome tak to ocesou raz dva. letos je teda moc pekna uroda, str4omy obsypany.
    a taky jsem vypozoroval ze ty cervivy opadavaj driv, takze shrabnout a pozdeji posbirat ty dobry.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Preposilam komentar z diskuse o lisce, ktery jsem akorat odeslal na potravinovezahrady.cz. Ted chci z lisky udelat na chalupe vetrolam misto tisu:

    Musim rict, ze jsem si dlouho myslel, ze lisky se sklizeji podobne jako vlasske orechy. Ze se tedy pocka az spadnou a seberou se. Kvuli tomu jsem casto nemel z urody nic, jak ostatne pisi i mnozi v diskusi prede mnou. Letos jsem zkusil jiny zpusob, ktery jsem vycetl na netu: trhat v pulce srpna jeste zelene (a nechat dosusit). A orisku mam hodne (a rychle hnednou). Snad budou i dobre. Prekvapilo me, ze dobre vyndat z tech pouzder jdou hlavne zdrave orechy. Ty cervive nebo prazdne se vyndat skoro nedaji. Kazdopadne ma cenu nechavat z lisky asi jen vetve, ktere se daji ohnout a ocesat. Ostatni jsem urizl asi ve dvou metrech. Myslim, ze obrazi slabsimi a tedy vyuzitelnejsimi vyhony. Mam i nekolikametrove lisky ale u nich by sklizen vyzadovala lozeni po staflich a asi by se to nevyplatilo, takze je mam v planu take seriznout nekde u zeme. Prirustek dreva myslim take neni zanedbatelny. Patnact let cekat musito opravdu pokud chcete mit poradne klady. Jak sem ale zminoval, omezi se tim moznost cesani…
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Ahoj, můžete mi prosím poradit nějaké keře k západní straně plotu a k východní straně plotu? Jde nám o to, aby byly keříky užitečné (plody pro lidi /ptáky,..), a též potřebujeme dobré "krycí" vlastnosti keřů, aby k nám nečuměli sousedi.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    já si myslím, že jde hlavně o to, že fixuješ půdu v takovém úhlu, z jakého by ti normálně sjela
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    KDL: Rekl bych, ze primarne jde o vyuziti toho travniho drnu (a zvyseni zahonku). Obraceny je, aby se hur uchytila trava z nej...
    KDL
    KDL --- ---
    čau.mužete mi někdo poradit..jakou funkci má obrácený travní drn ve zvýšených záhonech?myslíte že hrozí hniloba nebo špatný rozklad dřeva když na dřevo příjde rovnou kompost?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    XL1: Nejak chloroza asi .. prebytek nebo nedostatek některých živin, kysela puda možná -- těžko řict
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    XL1: prvni odkaz z googlu na zadani Pyrus pyrifolia + prodej?
    Ceník ovocné a jiné speciality
    http://www.bambusy.cz/ovocne-a-jine-speciality
    XL1
    XL1 --- ---
    DENDROBATA: kde vzít hrušeň písečnou?
    XL1
    XL1 --- ---
    zdar! muze mi nekdo poradit co asi tomu kaštanovníku chybí když vypadá takhle?

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BROZKEFF: zkusila bych stříkat chytrou houbou, ideálně i s těm jalovcema a tůjema. https://www.google.cz/...olyversum+&aqs=chrome..69i57j0l5.4127j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: asi tak http://hobbyzahrada.cz/clanek-1611-vyber_odrudy_hrusni.htm .. popř. začít pěstovat třeba hrušeň písečnou, která tímto netrpí. Byl jsem na podzim v hrušnovém sadu, krásné hrušky, stříkají, hnojí a problém se rzí žádnej nemají ..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: me se tech 200metru nezda. to se urcite bdue sirit na vetsi vzdalenosti.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DENDROBATA: jo, sadhu límcovky si teď připravuju. Chci jí dát do mulče k malým rakytníkům a pak do stinných míst po stromy.
    Příští víkend budu očkovat hlívu ústřičnou (klasická a pak spopo - bezsporá) na kmeny vrby.
    Taky jsem očkoval shiitake a hlívu do pařízků v remízku (líska, bez). No jsem zvědav na příští roky :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    V archivu jsem na to už něco našel, ale biologické řešení už ne - mám letos prvním rokem hrušeň z gengelu, a už teď na listech jsou skvrny jež jsem určil jednoznačně jako rez hrušňovou. Jak to ošetřovat? Vykácet všechny tůje a jalovce v nejbližších 200m je vyloučeno, takže bude nutné něčím ošetřovat tu hrušeň pokud z ní něco má být. Čím?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ZATAMOKO: Toz takovy vyzkumník zase nejsem :) .. násadu mám z Planety hub, očkováno na dvou bukových špalcích průměr tak 50cm, cástečně zahrabaný do země. Lokalita 230m.n/m, předěl moravských úvalů, decánko mrazová kotlina, vlhčí klíma, vysoka hladina spodní vody.

    Letos byla i slušná nadílka límcovky obrovské ale tu jsem neuhlídal před slimoušema (zona 3)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DENDROBATA: ta schopnost přezimování může být kmenem shiitake, nebo i nějakejma specifickýma podmínkama v lokalitě. Chtělo by to vyzkoušet na více místech a ideálně odebírat vzorky z plodnic
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    URPUTNIK: po zamezeni pristupu hryzce pletivem mame letos tak krasny a obri mrkve jaky jsem vubec necekal...doufam ze to vydrzi i pristi rok...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam