• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS:
    Nebo tě spojím s kamarádem, co už doma několikrát vyrobil luxusní medovinku, hezky tradičně... :-D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: u nás na medobraní vyhrál akátový. druhý byl pastový řepkový, třetí tmavá květová směs (ne medovice). a je to opravdu tak, že pokud lidi vědí, že med má mnoho chutí, je pak ten výběr hodně individuální a nepředvídatelnej :)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS:
    Byl-li hermeticky uzavřenej, nemůže mu nic být. Maximálně je v něm míň vitaminů a těkavých látek.
    Takže sníst... :-)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    DENDROBATA: Všechno to závicí na množství vody v medu. čím cukernatější hustší med, tím silnější antibakteriální složky v sobě má. Navíc v neupraveném hustém medu je tak málo vody, že v něm nic přežít nemůže.* Čili facepalm...

    O vzniku medovicového medu
    http://www.psnv.cz/old_web/clanek-o-vzniku-medovicoveho-medu.htm
    Med – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Med
    wiki:
    "Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus."
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak jsem prave objevil na pude dalsi hlinikovou(jestli to je hlinik) konev s tak asi 15-20kg medu. pekne archivni :D pastovej, kvetovej. tak ted co s tim?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: nejspis bude ve veci te "uzitecnosti" i zalezet na uhlu pohledu. budes se na to koukat z pozice cloveka, msice, mravence, berusky sedmitecne..? jinak medovicove (tmave) medy jsou v populaci oblibenejsi nez kvetove a jsou roky a mista, kdy tvori vetsinu celorocni snusky. ze by byly plne viru a kdovijakeho bordelu jsem nikdy neslysel. ale je pravda, ze vcelarim teprv 10 let a na prednaskach, na ktere obcas chodim, mozna nedavam pozor.. ja osobne mam radsi medy kvetove a to pastovane, ale jak rikam - sto lidi, sto chuti.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: K tomu by se mohl vyjádřit nějaký včelař . jous ted tu mšice (potážmo mravenci co jejich nosiči) "špatní, nebo dobří" . nám ve škole cpali že medovicový med je plnej viurů a janevim čeho ,,,, resp .. chtějí lidé med z květů nebo ze mšicích prdelí .. prosím poučte mě ....)))
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: lachtan Gaston ;) z Wiki: Gaston je jméno lachtana jihoafrického, který žil v pražské zoologické zahradě mezi léty 1991 až 2002. Proslavil se v době povodní 2002, kdy jej ze zoologické zahrady odnesla voda. Gaston doplaval po Vltavě a Labi až do Německa, kde byl chycen a následně vyčerpáním uhynul.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: :o)). lachtan? obavam se, ze u nas bylo videt spis tak zbytky neciho baraku nebo zdechla nafoukla koza :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: az na tu prdel souhlas. kolem nas plaval v Labi i lachtan. co u vas v Jesenikach? :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: takova prdel republiky :o). skoda, ze bydlim v jine prdeli republiky na opacnem konci.. jinak pokad je to na jedinem kopci, tak to nevnimam jako problem. ostatne s mravencama mam svoje zkusenosti - mnoho let jsem chodil trhat boruvky v jesenikach do mist pod malym kotlem, kousek od Alfredky a tam je tolik mravencu, ze tam ma byt udajne cca 40 mravenist na hektaru. uz kdyz se clovek z dalky blizil, tak citil vuni kyseliny mravenci. na ceste byl pravidelne z jedne strany 20cm pruh mravencu jdouci jednim smerem, na druhe strane stejne siroky pruh jdouci smerem opacnym. delali jsme si prdel, ze kdyz postavis na zem bagl, tak nez zacnes trhat, tak bys ho mel privazat spagatem ke stromu, aby ti ho neodnesli :o). stacilo zapomenout dusledne stahnout zespoda nohavice u kalhot a velmi snadno se mohlo stat, ze pri pruchodu boruvcim do pasu clovek omylem zastavil nebo slapl do mensiho mraveniste a uz je mel vsude vcetne citlivych partii. a kousanec velkyma kusadlama do citlive kuze na koulich.. ou jee :o))
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: skoda, ze uz je po vinobrani. ale vylet za mravencema a koupi dobrych vin neni spatny duvod pro navstevu :) http://mapy.cz/s/dw8T . ti mravenci tam jsou v takove mire od 2001, kdy utekli pred vodou. od ty doby zregulovali vsechno ostatni... a zustali ti nejagresivnejsi, pochopitelne ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: to by se uz davno stalo nebyt toho, ze na zahrade je plno stromu a keru a neoplocenych zahonu se zeleninou.. :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: potrebovali byste nejakou ovecku, aby vam to tam vypasla a transformovala travu do klobasek :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: ano, se svoji 2x rocne kosenou zahradou jsme rovnez dodavatele slimaku pro nektere sousedy (jini maji jen travu, takze tam by nebylo co sezrat). nastesti nas dosud nikdo nehnal k soudu :o).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: my chovame mravence, vosy, dost much ;D taky deset ulu ma u nas kamarad postavenych a krome toho mrte pavouku a slimaku!
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: v jesenikach jich je v nekterych mistech taky hodne. ale zase mnohde jinde je malo. imho mravenci podlehaji prirozenym seberegulacnim mechanismum prirody jako jakykoliv jiny zivocisny druh - kdyz se lokalne premnozi do miry, kdy "vsechno sezrali" (coz si teda tak uplne neumim predstavit, co ma znamenat), tak nejspis jich pak spousta vychcipe, protoze nemaji co zrat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: to jo, tech malych hajzliku je docela hodne. je otazkou, jestli je to dobre nebo spatne. to ze jich pribyva muze byt reakce na dlouhodobou zmenu treba v klimatu v kombinaci s premnozenim neceho dalsiho, co my ani nemusime zaregistrovat, stejne tak jako jen lokalni vykyv posledni dva tri roky diky mirnym zimam.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ochranci prirody vam reknou, ze sireni mravencu lesnikama byl totalni ulet. vsechno sezerou, rapidne klesne biodiverzita. a pro mnozstvi mravencu uz ani v lese nejde poradne chodit. mame tu v Ceskym stredohori jeden takovej mravenci kopec...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hlavne by to chtelo roznaset ty dobry mravence co ty msice opravdu chovaj. nicmene spousa lidi se poslednich par let pozastavuje nad tim ze mravencu je cim dal tim vic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam