• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    ad KAREN: MRNOUS: tak trvanlivost takovyho pesta cca 3-4 tydny - po necelych 3 to bylo jeste dobry, behem nasledujiciho tydne, co to bylo bez dozoru, to uz zaclo bejt "podezrely". kdyby to bylo furt pod olejem, verim, ze to vydrzi i dyl...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DA_NIELA: taky jsem si rikala, ze kdyz tam nedam syr, tak to nejspis vydrzi dyl.)

    MRNOUS: nemam tuseni, jsem sama zvedava.) pesta bezne nedelam, tohle bylo proste reseni "co s tou spoustou lichorerisnice". sesumirovala jsem si to ale tak, ze i kdyby se to zkazilo nak brzo, investice to byla pomerne zanedbatelna.) a jak jsem psala, zalila jsem to troskou oleje navrchu, prilis olejnaty to samo o sobe neni - coz mi teda vyhovuje: kdyz jim koupeny pesto, vzdycky si rikam, ze by mi bohate stacilo, kdyby tam toho oleje byla pulka. ale halt to ma konzervovat...
    sklenici jsem nijak nevyparovala, byla proste dobre umyta, teda snad;) nejspis to vyparit pomuze, ale ja to proste nak moc neresim (podobne jako s chovem kvasku, proste si zije svym zivotem v tak nejak oplachly sklenicce)...
    orisky prakticky jakykoli - beru to tak, ze zalezi, na co ma kdo chut a co ma po ruce. vyborny budou urcite kesu, do nejakejch kombinaci si i liskovy dokazu predstavit, no a mandle mi znej taky dobre. pinie mi subjektivne po kesu prijdou nejlepsi, ale jako proc ty seminka z borovejch sisek stojej tolik?!;)) no a toto jsem brala jako vysostne sezonni-lokalni-ba-co-vic-snad-i-farmarskou zalezitost;))
    jo, puvodne jsem mela v planu to trochu posekat kudlou, ale kdyz jsem to zkusila cvicne jen tak, jak to bylo, ukazalo se, ze je to v pohode bez nasekani - a to mam jen takovou misku se sekacim nozem, co se pripojuje k telu tycaku, zadnej hyperstroj to neni, nejaka starsi ETA, ale dobrej drzak - zvladl xkrat i zaklad na raw cheesecake (namoceny kesu orisky s citronem do konzistence "tvarohu"). kazdopadne jsem odrezala tlustsi stonky, protoze v nich je moc vlaken, nebylo by to prijemny jist a ani by se dobre neposekaly.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    MRNOUS: Jakékoli jádra, semínka, která v sobě mají dost oleje je možné použít. Pokud máš dobrý mixér, jde to, ale často se stává že se v mixéru po bylinkách tupí čepele, nebo se delší kousky namotávají. Pokud to je skladované v temnu a při pokojová teplotě, stačí když do čisté vyvařené sklenice narveš pesto a pokud nepouští olej, tak ho zarovnej a přilej cca 1/4 cm oleje (kvůli méně výrazné chuti je lepší slunečnicový). Takhle ti to pak před otevřením vydrží několik měsíců určitě.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    KAREN: můžu pár laických dotazů?

    jak dlouho to vydrží? (než by se to zkazilo:)
    sklenici předpokládám musím řádně vypařit?
    šlo by to i smandlema místo vlašáků?
    musím listy sekat nadrobno nožem nebo to můžu dát do mixéru? :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KAREN: Taky dělám pesto bez sýra a žádný z konzumentů si toho ještě nevšiml ;-) Je to jen potenciální kazivý prvek.
    Lichořeřišnicí jsem se minulý týden vyléčila a od té doby k ní chovám posvátnou úctu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: ono to fakt nak extramoc nepali.)) a na celej ten kotel jsem pridala dva vetsi strouzky cesneku a je to v kliidku, tak jako prijemne rizny.) oproti tomu pri pozirani listi, stonku a kvetu mi vzdycky prejede lehkej mraz po zadech)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Si mi připoměla můj pokus s domácí hořčicí, rozmixuješ za sucha horčičné semínko, přidáš vinný (jablečný) ocet a sůl, trošku oleje ... Kdo má rád dijonskou horčici tak todle je teprve jízda :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: tož si odpovím sama;)

    antibiotické pesto/"pasta" po česku: překvapivě to není tak ostrý, jak jsem se obávala (uvidíme, jak se to rozleží...) - přidávala jsem od oka sůl, panenskej olivovej olej, mletý vlašský ořechy a jako bonus trochu super domácího česneku (zdravím Schwepze). aktuálně je to veganská babicovská verze "když nemáte sýr, nedávejte tam nic", ale dost pravděpodobně to tak zůstane - mám ráda do těstovin apod. kromě parmazánu třeba taky měkčí kozí sýr nebo zralejší goudu, tak sýr asi nechám jen na posyp.

    z jednoho lavoru velká zavařovačka a kousek;)



    (omluvte nekvalitu, je tu šero a dumphone halt zvládl jen tohle)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nezkoušel jste někdo pesto z lichořeřišnice? trošku jsem prorvala záhonky, aby mohlo růst ostatní, a mám to hromadu listí a poupat, tak jsem to chtěla pomixovat s vlašákama na pesto - akorát mám podezření, jestli to nebude moc velká (a zdravá) jízda ,D nebo jinej tip, co s kopou listí?.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: s tou salmonelou nevim. co by na to reklo kachne kdyz by dostalo salmonelu jeste ve vajicku? to by byl bordel, to bych nechtel uklizet :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DENDROBATA: jj o tom vim.)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ANABEL_LEE: Piškot jsem ještě nedělal, ale ten bílek je o dost tužší než slepičí při vyklepnutí .. na pečení imho ideální, měla by tam být vyrazně vyšší tepelná úprava proti slepičím kvuli salmonele, prej má kachní ve skořápce větší průduchy.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: kajugy maj peknou barvu. to jo.
    jinak kachni vajicka jsou takovy vic vajickovatejsi..vyraznejsi. delali jsme z nich buchtu a ta byla pekne zluta od nich. prijdou mi trochu vic lepivejsi takze mozna by snih byl tuzsi.
    bezci snasej dost vajicek ale udavana snaska uz v dnesni dobe davno neplati protoze se zkazily chovy. lidi slechtej barvy a uzitkovost nikoho nezajima. prvni rok davaj docela dost vajicek, ale je to narazovy. u me maj sezonu na jare. potom kratkou prestavku v cervnu. potom druhou kratkou sezonu a pak klid. nekdy snesou par vajicek jeste ted na podzim. dalsi rok jde snaska o neco dolu a tak dal.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    nekde v internetech jsem tedka slysela, ze indicti bezci snaseji vic nez lecktere slepice, a kachni vajicka jsou pry vyborna na snih a piskoty, neb ten bilek je jeste slehatelnejsi... hmmm :) to je inspirace. Mate nekdo zkusenosti s vejci od bezcu? Taky jsem se dozvedela, ze existuje krasne americke plemeno kachen cayuga, jsou cernomodrozelene opaleskujici...
    VEVER
    VEVER --- ---
    Pořiďte si hedvábničky, ty nepřeletí vůbec nic :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: nas to teprve ceka, tak sem zvedava jestli ostrihani zabere :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ja takhle strihal letky kohoutovi co mi vodil slepice pres plot. tak jsem mu je ostrihal na jednom kridle. plot preletel. tak jsem mu je vzal jeste vic. plot preletel. tak jsem mu ostrihal druhy kridlo. plot preletel. no proste uz jsem vic strihat nemohl a von ten plot stejne preletel. taky kolem 160cm.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    Tak se strihnou letky ne?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: no takovy prasata si z plotu vubec nic nedelaj. na ty bys musel mit podezdivku. srnky se ti pod tim taky nekdy procpou kdyz moc chtej. a slepice ti to prelitnou. cim mensi slepicky mas tim vic litaj. ja mam treba takovy co mi ten plot prolitnou uprostred. trefej se mezi draty a sup jsou na druhy strane. ber to tak. ty udelas plot a slepice pak cely dny chodej kolem neho a hledaj kudy na druhou stranu :D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: no spis jde o ty slepice, aby neprelitly
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: urco staci, pokud u vas nemate medvedy nebo vam nenapada vic jak metr snehu (pak lesni havet preleze horem :o)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Budu muset udělat plot kolem sadu a zeleninové zahrady kvůli nájezdům divoké zvěře. Sad bude zároveň sloužit jako výběh pro slepice. Udělám to na způsob lesnické oplocenky (sloupky 3 m od sebe, vyšší hustota horizontálních drátů).
    Postačí 160 cm vysoký? Vyšší se mi už "pocitově" stavět nechce.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BLANITCHKA: ja nad tim totiz premejslim co to je. nekdy jsem videl rakytnik co to nemel a jinej mel ty cerny tecky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam