• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jinak takhle vypada ze vzduchu moje polska hacienda. 480 je muj domek.
    dale mam podil na 478 coz je vic jak 50metrova stodola a na 482 coz je bejvalej asi 60metru dlouhej chliv. snaha je dokoupit co nejvic z tech okolnich nemovitosti, ale jde to spatne se domluvit protoze vetsina majitelu pracuje v zahranici a domu prijedou max na svatky.
    v planu mam to cely obnovit. je to kolem 4ha plochy. na 482 v hornim rohu jde jeste videt obrys bejvalyho nebesaku. ten chci obnovit. spad pozemku SZ->JV s prevysenim asi 3 metry.

    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Střední morava - kousek od Zlína, zahradník, ovocnář, návrhář zahrad :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: kde vlastne sidlis a co delas?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VODOMERKA: Až na vyjímky, jsou sousedi pouze zahrádkáři, polnosti jsou zceleny ve správě obrtraktorů .. je tady jeden hospodář, který si pole nechá zorat taky tim obrtraktorem (za pulitra slivovice) je zajimavy porovnat ten rozdil v kvalitě půdy na soukromém a vypůjčeném:)

    MATT: Zpřetrhané vazby a hlavně nejsou stroje, stodoly, strategie .. Podle mně ten nedozírny lán to tak trocha podporuje, jak tam není remízek, keř, strom – opěrný bod pro oko, kde unavené tělo rolníka odpočine, tak je ta "vlastní půda" dost abstraktní pojem ..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MATT: v tomhle je zajimavy porovnavat ruzny kouty CR. treba Opavsko, kde se v podstate moc nevysidlovalo. nebo vnitrozemi.
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: imho se za komunistu extreme zpretrhaly ty vazby na majetky, pozemky, mista. ten rozdil, kdyz je neco tvoje, nebo na tom jen makas. navic zavladla arogance "porucime vetru desti" a tak nejak se prestalo premejslet..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Pokud nebudem spekulovat zda orat/neorat .. Ono dycky je lepší míň otoček, i s koněm, proto pole jsou dlouhá. úzká .. Problémem dle mně je nerespektování výškových úrovní krajiny (vrstevnic) i sady se většinou nelogicky zakládájí souběžně s hranou pozemku .. na fotce je takovej můj ideál, Mark Shepard – Restoration Agriculture :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ANABEL_LEE: traktory mají dieslové motory a dieslový motor byl původně vyvinut na rostliný olej, až později se přešlo na naftu. Takže i toto se dá sklidit :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VODOMERKA: zas potrebujes dost sena a nake to jadro, ovsem kone maji tu vyhodu,ze k obzive prispejou svou praci .) naftu nesklidis! :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no spis lidi zblbly a v kombinaci s lenosti to dopadlo jak to dopadlo. driv vedeli proc maj remizky. proc maj pole takovy a takovy a proc se obdelavaj tak a tak. bylo to proto ze to byl nejlepsi zpusob pro jejich moznosti. kupodivu to byl i nejlepsi zpusob pro krajinu. no a dulezitou roli hralo to ze pole cloveka zivilo primo z huby do ruky. dneska jak je to jidlo zprostredkovany tak jsou lidi od toho odtrzeny. kolik tech zemedelcu zaroven ji to co vypestovali? no podle me si vetsina jede nakoupit uplne stejne do kramu.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    to bude naftou. dokud se u kone neresila spotreba a optimalizace otocek, nikdo remizky neresil :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: já bych to možná na toho komunistu neházel, když k tomu docházelo souběžně i na západě, spíš to bylo asi technickým pokrokem. Ať ten traktor klidně řídí přes družici, když bude to jídlo za něco stát. On kapitalista polím taky zrovna nepomohl.
    MATT
    MATT --- ---
    SAT_ANN: bohuzel "soudny projektant" se musi ridit nejen teorii pozemnkovejch uprav, ale i existujicima majetko-pravnima vztahama, a to ti kazdej krajinar rekne, ze je nekoncici peklo..

    LINKOS: nejspis oboje. imho to zaclo uz s prumyslovou revoluci, objevem prumyslovejch hnojiv a odchodem lidi do mest. komunista to uz jen dovrsil a doku*vil.. dneka bych videl najedi zas v technologiich, kdy si ten zemedelec muze to svoje policko naklikat na kompu a on uz mu vypocita idealni trasu traktoru a rovnou mu to s gpskou i odridi.. ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    si tak říkám jestli tohle zcelování zemědělské půdy bylo důsledkem kolektivizace, nebo přechodem k průmyslovému zemědělství a takzvané "zelené revoluci". Neb na západě k tomuto docházelo taky.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    DENDROBATA: navrhni obci ať zažádá o částečnou nebo komplexní pozemkovou úpravu. Každý aspoň trochu soudný projektant to navrhne tak, že tam tu cestu a alej vrátí...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: pockej, ti to zaore tu alej :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---


    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MATT: Jasan, se stačí podívat na katastrální mapy a letecké mapy z 50.let, všecko scelené, lidi vykořenění .. U nás je třeba pole, přes které vždycky vedla, a v katastru je stále vyznačená cesta, momentálně je to lán a pole se musí dlouze obcházet, cesta necesta, je to stará barokni cesta, spojnice mezi vesnicemi, kapličkou a kostelem, chtěl bych tam vysadit alej a cestu obnovit .. to bude na dlůhé lokte hlavně asi se zemědělcem který bude ten svůj drahý óbr traktor muset častěj otáčet + s majitelem pozemku tedy městem
    MATT
    MATT --- ---
    DENDROBATA: u nás je taky dost problém, že většina zemědělců funguje na pronajatý půldě, a taky se k ní podle toho chovaj. a většina jsou nějací babišové a jemu podobní.. :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam