• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: zas takovy tlaky nedelam :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: že by sis začal vyrábět umělej šutr? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    URPUTNIK: se nekde sezenou ;)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    OGMIOS: nemas navic 5tis otroku? :)
    THERA13
    THERA13 --- ---
    Do Brna se bohužel ted nechystám. Nejspíš zorganizuju ještě jednu podobnou akci v Praze. Pokud by se vám tam nepodařilo nic uskutečnit, jsem ochotná semínka po někom poslat - radši než poštou, kdyžtak dejte vědět.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    URPUTNIK: kdyz dokazali postavit piramidy tak na to musi bejt nejakej jednoduchej zpusob ;)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    KAREN: my pod tema 15-30cm hliny mame zulovou skalu, kdybych mel narubat kameni, stravi na tom stari i potomci :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    OGMIOS: no prave .. na madeire na tech teraskach meli sady, sazeny do 1.5m od hrany, u nas na chalupe je jenom 1 jasan (tipuju 2m od ni), ale zidku kazdorocne opravuju :) ale nedokazu rict, jestli to dela on, nebo ten svah
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DENDROBATA: z těch placatejch je to prej tradiční... víc moc k tomu nevím, mně se to z těch velkých též líbí, ale právě jak píše Ogmios, aby se to nevyvalilo... nakonec jak nám, že :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: jo to nevypada spatne :) jen me zajima jakou to ma realnou zadrzovaci schopnost svahu. ja videl co svah dela s betonovou stenou, jak napadlo 2 zimy vic snehu, zed to rozervalo a vyvalilo.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    URPUTNIK: Nejlépe v nejbližším lomu :)
    DARJEEL: Z tech placatych se mi moc zídka nelibi ale zase se to snadněji staví.. jako z cihel
    Kamošova práce
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URPUTNIK: to se dělá i u nás, tady ty zídky... kamarád to nějak řešil, že sehnal někoho, kdo se tím zabývá... zkusím zjistit. Každopádně ty zídky se prý dělají z placatých podélných kamenů
    KAREN
    KAREN --- ---
    URPUTNIK: my to s prehledem vykopem na zahrade - uz mame nastradanou peknou hromadu jen z "vyroby" zahonu...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    URPUTNIK: premejslim jestli je vubec samosber povolenej. jeden kamen sem tam ale kdyz pujdu nasbirat par tun tak jestli se nekomu neznelibim cobydup. nicmene kdyz pujdu nekam na kameniste tak me za sber tam asi pekne protahnou ouradama. preci jenom statni bohatstvi je statni bohatstvi a to neni pro normalni lidi.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    onehda jsem byl na madeire, ktera je hodne kopcovita a tam na ty holy skale meli vyskladany spousty terasek, na to musi byt nejaky knowhow, jak se jim to na ty skale udrzi - byly tam leta a hodne jim tam prsi, prijde ze se to musi strasne vymilat .. tip na kurz pro kameniky? :) tohle bych zrovna rad aplikoval u nas na chalupe a svah tam mame podobnej jako Karen na obrazku .. mimochodem, kde shanet material? samosberem na tom stravim i stari :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZRNKO: dik za tipy! na revans muzu nabidnout kvalitne zapracovanou interpunkci a mezery;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    EXCITE: Zeminu jen pokud tam chceš něco sadit, jinak lepší kámen na kámen, eventuálně se da docpat rostlinka do spáry i zvenku..
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DENDROBATA: zrovna se na podobnou zídku chystám,mám poměrně rozlehlý svah s dvouma terasama, který potřebuju zajisist proti erozi materiálu.. vlastne ty zídky budou nakonec muset být 3 nad sebou..Což bude mazec na množství matroše..
    Akorát furt nevím, jestli ty řady prokládat zeminou nebo ne, někde to doporučují, někde to dělají bez..
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: diik. uvidime, jak to vyjde casove - bohuzel jsou na programu urgentnejsi projekty (zateplovani chaty, nova podlaha, klasicka zahradnicina...), tak jsem zvedava, co s tim zvladneme udelat. pernstejnsko je kraj kamene a drenazni trubka nam naka zbyla, tak by se tam dala strcit, coz o to...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Vykopat rýhu 15-20cm, do té nasypat štěrk (2) a začít skládat kameny. Ta spodní řada by měla být zapřená jak je na obrázku. Za ně dosypávat opět ten šterk nebo kamenou drť (2). Dodržet sklon do svahu.. Na tu drenážní trubku (3) bych se vyprdl ale když ji tam dáte (vyspádovanou někam) tak nic nepokazíte .. Pokud budou šutry na místě tak podle fotky se to dá za víkend ve 3 lidech + svačinářka zvládnout. Kamoš kameník dělá tak 2-3m^2 zídky za den podle kamenů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam