• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: máte doma teda veselo, na Tvým gruntu bych byl klidně králíkem :))) čoveče, pěstovat mi tam zeleninku, abych nemusel žrát hnusnou trávu, pak mi udělat bezva chlupatý lóže jak pro krále... panejo, ten králík se ale má :-)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: ne, to je nas kralik. radsi at zije dal :D jen ho mame navolno na zahrade. v sobotu mi ale lump vlezl na zahonky kde jsem mel jeste zeleninu a cely to tam srovnal se zemi. chytl jsem ho tak po ranu pri cinu. no chytl...jen si tam tak lezel prezranej a ani neutikal. tak jsem ho hodil holkam domu za dvere. kralik to doma vocihl a zalezl pod konferencni stolek(mame tam takovej koberec s dlouhym chlupem) a tam byl celej den. vecer jsem ho chtel vyhodit ale jak jsem byl uz desne unavenej a von se nechtel dat chytit(vzdycky skocil pod ten stul a sedel tam) tak jsem padl na gauc a spal az do rana. no samozrejme kralikovi se libilo desne na koberci takze z nej neslezl...no ted ten koberec musime vyprat pac si na nem udelal i zachod. ja dostal sprdana za blbej napad ho nechat doma a kralik si dal beha po zahrade :D
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    a jsem tu s dalším dotazem. chci si pořídit skleník. nějaké tipy, na co si dát při výběru pozor, co upřednostnit, co se vám osvědčilo nebo jakou značku vůbec nekupovat...? Budu vděčná za jakoukoli radu. Díky!
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: treba se o nej driv postara naka selma ;D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: na zahrade mi pekne vylejza. jestli ho vsechen nesezere kralik tak i neco bude :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    #medvedi cesnek:

    tak co? uz jste byli na sberu? kde jste ulovili? rada bych se - asi jak bude rovnodennost - vypravila u nas kolem brna; na zahradce u chaty vedle pernstejna uz vylejzaj prvni spicky, tak odhaduju, ze ten dalsi vikend to bude tady na jihu v plnem proudu.)
    NYA
    NYA --- ---
    MATT: říká se že jo, uvidím. my jsme na kopci, kde je to v létě suchopár

    LINKOS: malé množství jílu sypu na záhony a přidávám do mulče k zasazeným stromům, protože se pomalu rozkládají a uvolňují minerály. taky drží vodu a to tak, že se jí malé množství kondenzuje na povrchu. a v neposlední řadě jde o optimální složení půdy, aby nebyla ani moc jílovitá, ani moc písčitá
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: pokud bys sázel do sponů jako se sází hospodářský les tak z toho velký les mít nebudeš ;) jinak uchovávat stromky je nejlepší ve sklepě s kořeny v hlíně nebo alespoň vlhkém hadru . Nebo venku ,ale přikrytý např chvojím aby na ně nesvítilo slunko plus ideal severní strana
    MATT
    MATT --- ---
    NYA: nezmenší se to vysychání po pár letech, když se to dřevo trochu rozloží?
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KAREN:
    NYA: děkuji., mrknu se na to:)
    NYA
    NYA --- ---
    PETEKKA: stavěla jsem loni, fotky s popiskama jsme nahrála sem, můžeš se podívat

    https://www.facebook.com/...a/set/?set=a.10202473766383583.1073741828.1177316492&type=1&l=37566d46b3

    jde vlastně jenom o to, že vykopeš příkop, drny si dáš stranou, hlínu stranou na nějakou plachtu. do příkopu dáš dřevo, lepší větší kmeny nebo pařezy, ale i větve nebo štěpku, podle toho co máš.
    na dřevo dáš drny obrácené travou dolů a navrch hlínu co sis dala stranou.

    záhon by měl být orientovaný od severu k jihu, abys měla východní a západní svah

    nevýhodou vyvýšených záhonů je, že vysychají - na jaře když víc pršelo, tak mi rostlo všechno krásně a dvakrát třikrát větší než na rovném záhoně - špěnát, ředkvičky, salát a tyhle jarní plodiny.
    v létě bylo sucho a záhon vysychal rychleji než rovné záhony. dařilo se na něm ale košťálovinám - zelí, kapusta, růžičková kapusta, kedlubny.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PETEKKA: zkus filtr;)
    napr. obrazky s popiskama zde

    Zeleninové záhony
    http://www.prirodnizahrady.com/zeleninove%20zahony.html
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ahoj, můžete mi prosím poradit jak udělat vyvýšený záhon? Z čeho ho udělat a jak navrstvit materiál? Díky za rady
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: do hliny, do písku, jinak hrozně rychle odejdou ty nejmeší kořínky, kterejma ta rostlinka získává nejvíc.. nás učili, že stačí pár hodin na sluníčku a jsou na odpis..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OGMIOS: nebo možná do sklepa. jako mívají lesníci v takových těch jejich polozemljankách :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: Valec daleko, ja jsem z ceskolipska. neco si snad vezme kamarad, ale nevim kolik toho bdue chtit vubec. jinak jsou to prostokorenny sazenicky, jak je udrzet delsi dobu? zakopat do hliny?
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: na držení vody je nejlepší humus. ty si asi představuješ nějaký dno rybníka s jílem, ale pokud se psalo o přidání do substrátu, tak se jílem myslí určitá zrnitostní frakce různejch minerálů, který pak mohou právě napomáhat ke vzniku kvalitního humusu. imho ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: ok, ale taky ji pěkně lepí, zabraňuje přístupu vzduchu. Navíc takto vázaná voda není příliš přístupná rostlinám, pokuď vím... Spíš drží vodu tím smyslem, že vytváří neprostupnou vrstvu, imho je mnohem lepší voda násáklá v kompostu, biouhlu atd, než v jílu.
    MATT
    MATT --- ---
    NYA: chtělo by to znát půdní profil. pokud je ta opuka hodne rozpukaná, pokud tam je nějaká vrstva méně vodivá, tak to poteče po ní. jestli ne, tak to bude tou rozpukanou opukou spíš na hladinu p.v.

    dá se udělat i zasakovací pokus s obarvenou vodou (potravinářskym barvivem) a pak si zakopat a zjistit, jak to teklo.

    LINKOS: jíl drží vodu
    MATT
    MATT --- ---
    EXCITE: prej k tomu potřebujou mít dost sena. teď už nevim, jestli se překyselily nebo vykvasily
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam