• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ja to mam zas na chate, ale pro prubezny nahlizeni jsem si poridila kopii;)

    Ceska_biozahrada_Hradil.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/x4w2opbD/ceska-biozahrada-hradil-pdf

    u salatu pisou, ze je samosprasnej, ale krizeni s planym salatem (ta tabulka je v tom pdf na s. 80+81)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: musim nakouknout do ty knizky jeste, pujcil jsem ji kamaradovi a ja mam desne deravou hlavu na vsechno tak mi to hnedka vypadne.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: no zkusenost s tim sama nemam - jen s krizenim cervenyho a zelenyho mangoldu, jak ukaze tato sezona ;) - ale Ceska biozahrada to hlasa jasne.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: mangold se krizi s repou? no je pravda ze to vypada podobne..kurnik pepik tak co ted pac repu mam taky v planu sadit. no holt asi budu repovy seminka nakupovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: no hlavne at se ti to nezkrizi s repou;) v C. biozahrade, koukam, k mangoldu pisou: nejmensi vzdalenost mezi odrudami 1-2 km (!!), ani zakryti nepomaha k izolovani odrud. tak uvidis za par let, jak ti zahony budou hrat barvami.))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jinak chystam experiment mam v garazi asi +-15lety fazole tak schvalne jestli jeste vyklicej. zkousel jsem je pred 2ma rokama jeste a kdyz se daly rovnou do zeme tak vyjely.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: no ja ted koupil seminka i barevnejch mangoldu ten lonskej je zelenej. ale stejne se mi to bych rekl pokrizi navzajem jak to budu mit na maly zahradce. ale co snad to zustane barevny a budu mit svuj mixlej mangold :)
    jinak nevite jaka vzdalenost je na salaty aby se to nekrizilo? ja mam spoustu salatu a nevim jestli je muzu mit vsechny na zahonku a nebo to mam radsi rozdelit a zasadit nekde uplne jinde. ikdyz salatu mam X druhu a msita na sazeni jen dve. ale chtel jsem osadit nadivoko i ruzny msita kolem baraku. pres cestu u sklepa jsem chtel zasadit seminka lonskejch tykvi. je tam vhcejc tak by to snad mohlo rust :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DA_NIELA: fajn, ja to taky nemyslela tak vazne.))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KAREN: Tak zle jsem to nemyslela ...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DA_NIELA: no me ty tvoje semena zachranily - nechci bejt za nevdecnika.)) taky mi to klici, neboj. jen jsem si vsimla, ze je ten radek pomalejsi, to je vsechno.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: mangold od lonska je ideal - vzdycky se rozjede pekne s prvnim zachvatevem jara.)) taky mam v zahonku naky, co preckaly zimu, a loni to bylo fajn. taky jak bys vzal semena - je to dvoulety.)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KAREN: Mně teda vyrazily, z 28 zasetých semínek nevyklíčily jen 3 a tak půlka už má první pravé lístky. Možná jsi zvyklá na lepší střely... tedy námět pro mě abych se poohlédla po lepším genofondu ;-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MRNOUS: ja rozsiril medvedi cesnek prikupem 100ks. tady to nikde na okoli neroste.
    jinak z ty stranky jsem objednaval ted seminka asi za 16kil. moc toho neni. vsechno maly pytlicky, ale zase takovy netradicni veci tak jsem zvedavej jestli se zadarej seminka.
    nevite jak daleko od sebe pestovat salaty aby se to nekrizilo?
    jo a nevite jestli se da mangold druhym rokem porad jist? me porad jeste roste od lonska, vnejsi listy zmrzly a uhnily pres zimu a vnitrek je zelenej a jede. je to jeste maly tak jsem neochutnaval.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PETAW: no ja je pestovala zluty a cerveny taky vedle sebe - semena jsem sice dala zvlast, ale mohlo to bejt uz nakrizeny, ty 2-3 metry rostlin od sebe jsem nedodrzela. loni mi to se "zranim" a plisni dopadlo dost podobne;/ jo, zluty jsou malicky, ale kdyz to dozraje, tak jsou fajn.)
    PETAW
    PETAW --- ---
    KAREN: karen, tvoje seminka sme vsechny vyvedli, zasadili, ale blbci vedle sebe zlute i cervene. Rostly paradne. Pak plody popraskaly a v ranach plisen. Ale fakt je, ze misto kvetna jmse se stehovali na barak az koncem srpna a o zahradku nemel kdo pecovat. Seminka z nich jsem radeji nebrala, bez tak by byly smichane. A ty zlute jsou strasne male.
    KAREN
    KAREN --- ---
    MRNOUS: nj, ono to planovani neni nejjednodussi, zvlast kdyz jedes v malym - mne loni rajcata skoro zadny nedozraly a semena jsem z toho, co bylo, netahala a rok predtim taky nebyl nijak slavnej./ takze jsem rada za ty 2 roky stary, ale brala jsem to spis jako pokus, jestli z toho neco bude...
    MRNOUS: ja jeste pevne verim, ze pristi tyden nakej tady u nas kolem brna ulovim... minimalne nejaky cibulky na zasazeni si odeberu. jinak skoncim na par listech ze zahradky - ted o vikendu mely u toho naseho pernstejna teprv 3 cm.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    já například pořád nenaplánoval a nezařídil ten medvědí česnek, takže mám zase smolíček pacholíček, tak snad příští rok na jaře bude (když pro to letos na podzim něco udělám :)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    KAREN: no jako levný to není a bůhví, jestli je to skutečně rajče divoké, ale když se tady nenajde zachránce, co Excite a Petaw pomůže, tak jsem jim to nabídl jako poslední záchranu (protože asi pořád lepší něco než nic a příště budou lépe plánovat :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ,D v nasich svazich i svazech je to vsechno komplikovanejsi;)

    PETAW: kdybys nesehnala, stale mam zbytek asi 2 roky starych seminek (nedavala jsem ti naky loni? jak ti sly?) - letos jsem zkusila semena zlutejch ze stejny doby a vyklicily hned jak pominuty... cerveny jsem si brala letos tady od Da_niely [oproti tem ostrilenejm zlutejm, vyskolenejm Vysocinou jsou zdrzenlivejsi.))]. kazdopadne medvedi cesnek bych moc rada dalsi, zatim jsem si nezvladla dojit pro dalsi do lesa a ten tvuj z lonska mi po zahradce krasne rasi.)

    MRNOUS: seminko za petikacku - reknete wow! ^o^
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    EXCITE:
    PETAW:

    kdyžtak zkuste zde:
    rajčata semena - osivo rajčat - Osiva-semena.cz
    http://www.osiva-semena.cz/130-rajcata-
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PETAW: přidávám se, taky bych nějaké rád sehnal..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam