• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Máme v Rychlebech zaniklou vesnici, ve které jsme postavili hliněný domek a zastřešené soumaringotí a hlavně tam pečujeme o staré sady a orchidejovou louku.

    No a letos tam postavíme hliněnou, obecní chlebovou pec. A neboť jsme poněkud zapadlí vlastenci a hlavně Honza Křivonožka je náš kamarád, tak to budeme dělat coby kurz pro veřejnost a v srpnu pak na to naváže víkend s kváskovým chlebem vedený mou maličkostí.

    Celé to chceme financovat přes crowdfunding https://www.startovac.cz/projekty/postav-pec-upec-chleba/ je to momentálně také jedinná forma přihlášek. Fakt jsme se snažili, aby odměny byly zajímavější než placka, tričko a poděkování.

    Budu moc vděčná za sdílení, šíření a doporučení. Díky moc.

    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    vypada to, ze mi doma zbydou zhruba 4 dreveny palety .. ma nekdo zkusenost s vertikalnima zahradama na balkon?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    OGMIOS: jsem na tom stejně (s tím setím). Bohužel nic nevyrostlo. Zkusím ty cibulky, díky za tip. Teď už to ale asi nemá moc smysl,co?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak a tady par fotek zahrady polske haciendy z meho vikendoveho tahani korenu :)

    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    URPUTNIK: sakura?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    v praze jsem vcera nasel prvni rozkvetlou tresen, spendliky misty uz odkvetaj .. tusi nekdo co je to fialovy/ruzovy co vykvetlo jeste pred spendlikama? podle kury tipuju druh tresne, ale mozna jenom okrasnej, nejak jsem u nich nikdy nezaznamenal plody ..
    MYKO
    MYKO --- ---
    nam letos na suchym vrsku vykouk medvedi cesnek, kterej jsem tam pred asi trema lety sadil, jak hodne prselo. Bylo videt, ze se pod zemi rozlez treba pres metr. Bylo par listku, ale potesilo. ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no sil jsem sil a nic nevyrostlo ani po zime, uz to jsou 2 roky a porad nic, tak nevim jestli mam jeste cekat :D
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    mám to vysetý pod jabloňo,pěkně to mete,ale to je tak do kuchyně ,jinak si nasbírám v přírodě,jsou toho mezi stromy celá pole...,třeba tady 49.6830200N, 17.1491164E
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    OGMIOS: vysej to kdykoli, ale vyroste to stejně až na jaře, páč to potřebuje projít zimou.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    OGMIOS: zkoušel jsi je vysít na podzim a nechat v půdě přes zimu? Prý to potřebují jsem četl.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HOUBA: ja beru :) akorat kdy se to ma sejt?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    OGMIOS: jestli chceš, tak ti můžu poslat cca 1000 semen, abys to měl dřív než za 50 let. Sice to ze semen trvá tak 3-4 roky, než je z toho produktivní rostlina, ale zas to celkem spolehlivě klíčí. Když to strategicky vyseješ na různá místa, tak se ti to pak bude šířit rychleji. Případně kdyby chtěl i někdo jinej, tak vás můžu podělit.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KOCOURR: Bych vyrýval/sadil nejdříve po zatažení ale spíš až na podzim, to máš jak se zimním česnekem, teď je imho nejméně příhodná doba :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: cibulka je cibulka. ta se podle me chytne v pohode. v cervnu je uz asi po sezone a cesnek se zatahuje do zeme takze asi proto bude zasilat az tou dobou.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: no od června prý bude mít zas, ale v tuhle roční dobu jsem to nikdy nesázel, tak nevím jestli by nebyl problém s ujímáním sazenic...nemáte někdo zkušenost?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: nj, me posilal jeste minulej mesic bez problemu. chce si to zamluvit zacatkem roku. chce sice penize dopredu na ucet, ale me uz 2x poslal tak snad je seriozni :D
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DENDROBATA: vzpomněla jsem si na film Maska,)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: ten chlapík má prý až do června vyprodáno, ale díky za bezva tip

    DA_NIELA: jojo, při podobných dlouhodobých zahradnických projektech si často opakuju příslový "Tomu, kdo vytrvá, nic není nesnadné, jedinou ranou vzrostlý dub nepadne." (chápat pouze pro motivující rčení, nikoli jako pobídku ke kácení listnatých lesů :) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam