• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KOCOURR: I geometrická řada začíná dvojkou, čtyřkou, osmičkou ... a za chvíli se nestačíš divit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ja to koupil od nejakyho chlapika na netu co mi vypadlo medvedicesnek.webnode.cz. za tech 100cibulek chce asi 200.
    jinak zkousel jsem i vysejvat ze seminek co jsem koupil v krame, ale to mi nevyslo vubec nic. takhle ale jak sam roste a nechavam ho odkvyst tak se vysejva sam. mozna bych byl na tom dneska lip ale z ty prvni varky 100cibulek jsem pulku zasadil do truhliku a tam mi to vyzralo prase. takze vlastne z ty prvni sadby mi zbylo kolem 50 a to je po 2 letech asi na dvojnasobku. letos jsem to pocital podle prvnich listku a k ty stovce jsem se dopocital vcelku rychle a ted jsem jeste koukal ze vyrazily novy kousek vedle takze to predpokladam je ze seminek.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS:
    KAREN: to by mě taky zajímalo kde se to shání za rozumnou cenu, pač v Brně bych za sadbu 100 trsů dal cca 3000,-, přesně jak píše Karen, já se snažím šířit medvědí česnek na vysočině, v místech kde nikdy nerostl, sázel jsem loni a předloni po několika trsech a chytil se, ale o nějakém masívním rozrůstání zatím nemůže být řeč, jde to pomalu...
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: tyyjo kde se shani sazenicky v takovejch kvantech za rozumnou cenu? v salingrade to prodavaj na trhu stylem svazecek listi za 15 a sazenicky, tak 3 cibulky pokupe, za dvojnasobek, tusim...
    jo, je to velkorysej koberec - prorustaj tim dymnivky, sasanky a jeste neco, co nevim, co je, a pohyb vseho toho listi ve vetru dela nadherny efekty.) brzy ve vasich zahradkach!.)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    URPUTNIK: no ja si koupil predloni 100ks sazenicek a z nich letos jsem koukal zacly vyjizdet novy rostlinky kde driv nebyly. letos jsem dokoupil dalsich 100ks. jenze ta expanze je pomala a tech 200+ks rostlinek je strasne malo. ten les na fotce od Karen musi mit stotisice rostlinek cesneku nebo jeste vic.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: taky jsem si tam nabrala par sazenic, pracuju na tom teprv druhej rok, tak se plantaz siri pomalu... ale jiste.) zda se, ze jim svedci kdejaky aspon trochu prihodny prostredi - u nas na Pernstejnsku ani v sirsim okoli o zadnym miste (zatim) nevim, tak je halt treba popestovat a sirit.) tohle je Ochoz u Brna = vyprava najisto ;)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    OGMIOS: jak moc je expanzivni? chci ho vysadit u nas na chalupe na podzim, ale nevim, kolik jich mam sehnat a vysadit, aby z toho bylo neco rozumnyho jeste za meho zivota :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: ty kraso to je cesneku. marne zavidim se svyma par trsama na zahradce. ale koukal jsem ze letos zacal vyrazet i na mistech kousek vedle takze se rozsiruje uspesne, tak za 50 let na tom budu treba stejne a na stary kolena se budu moct v tom cesneku valet a budu zdravej jak ripa :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Pesto2015
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    v hnoji mužou být třeba antibiotika...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: ted mi to doslo...plna stodola slamy a na pozemku samej jil...kurna co by s tim slo asi udelat? :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak saga pokracuje, o vikendu na polsky haciende vytrhany koreny po lonsky probirce a mensi uklid pozemku. zasadil jsem nejaky ovocny stromky at taky neco dorusta. ted uz jen vytvorit tak 10cisel vrstvy urodneho kompostu.
    ty koreny pujdou pekne pouzit do vysokejch zahonu na zaklad. slamy mam plnou stodolu a snad nekde sezenu nejakej hnuj.
    jaky jsou rizika privazeni hnoje? mohlo by to bejt treba kontaminovany tezkejma kovama? nebo z ceho?

    nicmene pozoroval jsem silenej rozdil v hline u me na zahrade a na vedlejsim poli. sic je vsude hodne jilovita tak u me na zahrade ma barvu tmave sedivou a na poli je uz jen zlutej jil. jo necht zije intenzivni zemedelstvi.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    to nebyl mor ,mor se nedá léčit
    byla to varoáza
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    díky
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    prosím je tady včelařský klub? pamatuju si že tu probíhala debata, ale nějak to nemůžu dohledat..
    Totiž, naší dobré známé letos přes zimu uhynuly včely na mor, měla je zaléčené, ale některý z okolních včelařů se na to asi vyprdnul (nic o tom nevím tak pardon jestli to říkám blbě). Teď shání nové, jediná podmínka je, aby byly nerojivé a mírné, má je v obydlené oblasti, jinak převoz, veterinu apod by si zařídila sama. Tak moc prosím, kdybyste o něčem věděli, ta paní chová včely už mnoho let, pořádá osvětu pro děti.. děkuju!
    VEVER
    VEVER --- ---
    KAIRRA: No, my máme růži svraskalou na chalupě a neustále vyráží nové šlahouny, rozrůstá se do šířky a jak to tam nikdo nijak extra neudržuje, tak tomu začíná usychat střed, jakože centrální část celé plochy. Když už růži, tak bych zvolila spíš stolistou, která to sice dělá taky, ale je to taková menší decentnější rostlinka (a hezčí), takže se dá celkem v pohodě udržovat v civilizovaném stavu.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KOCOURR: jo ta mě nenapadla, navíc bude zabraňovat v průchodu dětem a kocourům, super!
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAIRRA: růže svraskalá, ta spojuje okrasný efek s užitkovým, ale viděl jsem i exempláře vyšší než 1,5 metru, ale zastřihávání by ji nemělo vadit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam