• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    URPUTNIK: videla jsem na nakym videu pohodovy mensi stohovatelny v diy verzi z kybliku od primalexu...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Já mám vermikompostér vyrobený z plastových bedniček z ikei, je i skladovatelný do víc pater...podle mě ty prodávané jsou pro lidi co se jim to nechce vyrábět nebo to neumí. Taky bývají hezčí.
    A mám ho přímo v kuchyni a nesmrdí, není celkem třeba ho cpát na balkon, tam je to s bioodpadem daleko :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    nedavno v auditku o vareni zminilo nekoli lidi domaci komposter .. v kombinaci s bioodpadem, ktery normalne doma generujem mi to prislo jako zajimavy doplnek k beznemu trideni .. bydlim v praze v panelaku, ale kontejner na bioodpad jsem snad jeste nepotkal a vzhledem k tomu, ze mam prostor na balkone a jsme mala domacnost (2lidi), vychazi mi jako nejvhodnejsi nejakej vermikompost, s tim ze az bude mrznout, tak ho schovam treba na chodbu .. na youtube jsou mraky videi jak si vyrobit vlastni v podstate z libovolny nadoby, tusi nekdo, proc na eshopech chtej takovy castky (2tis+)? ma nekdo srovnani? takhle laicky mi pripada, ze proti vlastni vyrobe hraje akorat ta 'skladatelnost' do vic pater, ale treba je v tom neco vic :) a tusi nekdo, jakou teplotu zizalky snesou? kdy je mam prestehovat .. asi bych ho zkusil jeste ted na podzim rozject ..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    DARJEEL: po pravdě jsem jen pročetl všechny možný hobby magazíny a články na netu plus http://www.pestovanitabaku.szm.com/prirucka.pdf - v tom žloutnutí před kvetením se shodnou, ale je možné, že je to něco, co jen jeden opisuje od druhého. Nejlepší odpovědí budiž praxe - pokud kytka nedoroste až ke kvetení, sklidím ji nejpozději, co to půjde, a uvidím, co z toho dokážu fermentací vytvořit. Když se to nebude dát kouřit, bude na postřik proti mšicím ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KVIIIK: Tys o období ale nic nepsal, klidně ho v tom textu ignoruj:) to jde jen o delší/kratší periodu, kvalitativně lze vnímat fakta konstantně... a o žloutnutí tam nic není... navíc jsi také nepsal nic o účelu, k čemu by měly žloutnoucí listy být... atd. No a jaký je tedy Tvůj zdroj informací?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    DARJEEL: jasně, ale tohle popisuje pěstování v poněkud jiným podnebí. V době, kdy v knize píšou, že sklízí prvně (půlka července), jsem měl teprve 10cm velké rostlinky. Letošní první pěstování je velký experiment, jsem zvědavý, co z něj vyleze (šance tomu moc nedávám)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: https://ia700400.us.archive.org/17/items/useoftobaccoamon15lint/useoftobaccoamon15lint.pdf

    str. 5 a 6... jinak je to klasický text "premalinowského" období, takže se zabývají podobama dýmek a typu papírku, ze kterých indiáni tabák kouřili :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: a co rika antropologicka literatura?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KVIIIK: zdroj? Antropologická literatura mi říká něco jiného...
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    KAREN: tabák se má sklízet, když listy začnou žloutnout, těsně před tím, než vykvete (měla by prý měřit cca 60cm). jenže vzhledem k aktuálnímu počasí moc nedoufám, že se toho rostlina dočká (aktuálně 40cm) - dřív přijde chlad a deště. Budu sklízet na poslední chvíli, uvidím, co z toho bude.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KVIIIK: jak to myslis s tou sklizni tabaku? ze nesklidis semena ci co? listi se sklizi pred kvetenim, ne?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    DENDROBATA: U rajčat na záhonu se taky divím, jak to dávají - malinké odpadní pytle na 15 lirů, zemina slehla a celkově je tam té hlíny dost málo, ale plodí o sto šest. Cukeťáků milion, dokonce jsou hned vedle těch "neplodných" dýní.

    A co mě fakt překvapilo, je tabák. Malé sazeničky jsem dostal až pozdě, někdy v půlce července, ale teď už mají půl metru a jdou hodně do šířky. Bohužel to ale do sklizně asi nedaj, protože do skleníku už se nevejdou a kdybych sundal plachtu, tak zas za chvíli shnijou kvůli dešti. Tak snad příští rok ve větším skleníku.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    KVIIIK: já mám tohle s cuketama, asi 20 (samčích) květů a další pupeny, ale cuketa jen jedna :-/
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    omlouvám se za neotočení - to už bylo nějak nad moje síly
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    Tak se mi konečně povedlo dostat sem ty fotky. Jablůňky a pak švestka a višeň. Dost jste mě s tou spálou vyděsili. Poznáváte něco?






    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KVIIIK: Nevim, u mně cukety cajk - přebytek, hokaido mám od kamaráda, ten je sklízí už měsíc, pěstuje je na hromadě ovčího hnoje a určitě nezalíval, rajčata v pytlích a na záhonu taky ok ..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    KAREN: zalejvalo se i lehce přihnojovalo, délka šlahounů mi přijde ok, kvetou jak o život, ale plody nic.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KVIIIK: moc sucho, moc dlouhy slahouny?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Dýně už expandovaly přes půl zahrady, šlahouny jsou všude, ale z šesti rostlin za celé léto jediný plod. Čím to může být? (loni touhle dobou se stejnou odrůdou už jsem sklízel měsíc)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    URPUTNIK: proloz to listim, koprivama atd. a zajisti at na to v tomhle vedru cely den neprazi slunce, nebo to aspon hodne zalej a bude to ok...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam