• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    Tak se mi konečně povedlo dostat sem ty fotky. Jablůňky a pak švestka a višeň. Dost jste mě s tou spálou vyděsili. Poznáváte něco?






    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KVIIIK: Nevim, u mně cukety cajk - přebytek, hokaido mám od kamaráda, ten je sklízí už měsíc, pěstuje je na hromadě ovčího hnoje a určitě nezalíval, rajčata v pytlích a na záhonu taky ok ..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    KAREN: zalejvalo se i lehce přihnojovalo, délka šlahounů mi přijde ok, kvetou jak o život, ale plody nic.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KVIIIK: moc sucho, moc dlouhy slahouny?
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Dýně už expandovaly přes půl zahrady, šlahouny jsou všude, ale z šesti rostlin za celé léto jediný plod. Čím to může být? (loni touhle dobou se stejnou odrůdou už jsem sklízel měsíc)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    URPUTNIK: proloz to listim, koprivama atd. a zajisti at na to v tomhle vedru cely den neprazi slunce, nebo to aspon hodne zalej a bude to ok...
    PETD
    PETD --- ---
    URPUTNIK: Plíseň nevadí, pokud se ti to na podruhé povede lépe. Pokud jsi to měl hlavně z sekané trávy, tak je dané tím, že se ti do té slehlé trávy nemohla dostat voda, jak píšeš. Pokud jsi to přeházel a roztrhal slepence, tak by se to mělo zlepšit, pokud to chceš mít jistější, tak je potřeba přidat do kompostu ještě jinou hmotu. Například pokud by jsi měl dřevěnou štěpku nebo opadané listí, tak ho tam můžeš zamíchat.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DENDROBATA: to je presne ten zdroj, kterej mne vystrasil :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    URPUTNIK: budky http://www.cso.cz/index.php?ID=201
    Plíseň nevadí, resp. nemáš ji jak moc ovlivnit .. při kompostování jde především o spravné poměry C, N, vzduchu a vody ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    jsem byl ted o vikendu konecne zase na chalupe .. dostal jsem se jednak k tomu zalozit kompost (ta hromada co tam byla predtim byla k nicemu), druhak jsem spachal jednu ptaci budku .. a mam 2 dotazy :)

    ke kompostu, kdyz jsem prehazoval tu hromadu (prevazne posekana trava), fura z ni byla plesniva, to je tim ze ta hromada vyschla? pac ty uplne spodni vrstvy vypadaly ze se rozkladaj dobre a uplne horni byla zase uplne sucha .. kdyz jsem to preskupil do vysky do ohradky a prolil vodou, popere se s tim kompost? vadi vubec ta plisen necemu?

    a k ptaci budce, trefil jsem velikost vletoveho otvoru, ale co jsem se docetl az doma, tak vnitrek ma mit pro sykorky aspon 12x12 .. ja mam sotva 10.5 .. ma s tim nekdo zkusenost? v clanku strasili umirajicima mladatama :) tak jestli ji mam radsi priste zase sundat a vyrobit vetsi ..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Co to tak nafotiti a dát to sem, ty hněde listy byli na jablonich nebo trnkách? Jinak http://www.vurv.cz/files/opatreni_proti_spale.pdf
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    no nepotěším ,ale u těch černajících listů nejspíš pujde o spálu růžovitých,v rostlinolékařské lab. ti udělaj rozbor, jinak by to mohlo být i po totálním zamokření od kořenů ,ale po tom suchu asi těžko
    pokud se jedná o spálu ,budeš to muset spálit...
    JAGA
    JAGA --- ---
    Kurz Praha: Přírodní zahrádka v babím létě / Eva Hauserová | Naučmese.cz
    http://www.naucmese.cz/kurz/prirodni-zahradka-v-babim-lete
    Sobota 19. září
    Tříhodinový minikurz přírodního zahradničení pro úplné začátečníky. Jak přetvořit svoji zahradu na téměř bezúdržbovou, sezónní podzimní práce, semenaření, základy toho, jak v zahrádce uplatňovat permakulturní postupy.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    ad houby a stromy - máme dvouletý sad(višně švestky, jabloně a hrušně) a před 14 dni se tam rozmohly projevy (na listech) nějakých chorob - identifikovala jsem to jako septoriovou skvrnitost a strupovitost - máte zkušenost co s tím? a nebo neřešit , že si poraděj? (zatím jsem jen posbírala opadané a otrhala napadené listy)
    a jeden projev se mi identifikovat nepodařilo - listy zelené a najednou rovnou hnědé zaschlé od okraje ke středu v různé míře - nevíte co je to zač? Předem díky.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    nemáte někdo vlastní semena (co vy semenaříte) lilků, co se Vám osvědčily i v ČR?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAIRRA: Ta jablůňka ocení když to ránu začistíš případně zamázneš nějakým vodou ředitelným akrylem .. jde o proniknání hub do pletiv, čím dřív, tím lépe.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    pod tíhou úrody a asi vlivem sucha se nám na jedné jabloni ulomila jedna z hlavním větví. Mám to hned nějak odřezat a ošetřit? Nebo nechat bejt a ošetřit později - kdy?
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    LITTLEPUNKK: Ahoj, do Ústí nebo do Poličky se úplně nedostanu, ale kdybys měl cestu do Prahy, tak bych o jeden až dva keře zájem měl. Na oplátku mohu nabídnout třeba rajčata (ke konzumaci nebo semena)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    to LITTLEPUNK: já bych měla celkem zájem, co by se ti za ně hodilo? (Sudslava, Ústí)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam