• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jea metrák, vnuk jim to pobouchal kladivem a oni v kuchyni u televize loupali

    loni mi která si myška udělala do pytle dírku a tou mi ty ořechy vystěhovala všechny,ale tu skrýš kam ten pytel narvala jsem nenašel....mrdka
    VEVER
    VEVER --- ---
    ZRNKO: No jo, na půdě nebude molů asi zdaleka tolik jako v bytě ve spíži :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ZRNKO: metrák jader ? Tvl to je trochu silné kafe. To bych nedělal nic jiného než loupal a loupal.´...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jo sám to dělám podle dvou staříků co dokázali každej rok dát do výkupu metrák jader v té nejlepší kvalitě,sušené pulky jader ,žádný drobisko,a za to koupili cosi do domu -pilu,sekačku,atd
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    pokud to nesbíráte hned jak to odpadne tak to vyloupejte a usušte a nebo to riskněte
    divné je, že se divíte ,že v první pulce října padaj ořechy,když je to ve skutečnosti o měsíc pozděj
    mám které si ten jupiter ,ořech jak kokos,ale musel jsem to vyloupat nebo to by nešlo usušit,včera jsem to loupal celé den,8kg jader sušených na kachlákách ,a venku mám z jinech ořechů ještě 6 zelených beden,nechávám je oschnout než je dám do tepla dosušit,aby se mi pak v těch skařoupkách nezapařily atd.,a potom do pytla pověsit na půdu,z molama v ořechách jsem se jěště nepotkal
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Dokud je plíseň jenom na skořápce tak asi v pohodě, ale usušila bych to (někde na kamnech), vyloupala a usušila znova. Nejlíp v sušicce, jinak se do toho dají moli. Do nevyloupaných se dostanou taky.
    Plíseň uvnitř ořechu je viditelná, takové jakoby pavučinky. Dost možná je tam i dřív než začne být vidět teda, ale to už by člověku fakt nezbyly žádné :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    zdravim, po 14dnech dovolene jsem se dostal na chatu, kde k memu prekvapeni pilne probiha orechopad .. 2 kose jsem sebral ze zeme, 1 dalsi jsem jeste setrasl, zbytek bude pro zviratka .. ale jednak nevim jak dlouho tam ty na zemi lezely, druhak i ty ze stromu jsou misty chyceny plisni (na skorapce) .. mam to vubec resit? mam to tridit? stejne to vsechno splesnivi? tusim ze to nekdo dava dosusit do trouby, tusite na jak dlouho a na kolik strupnu? par jsem jich mel na kamnech, takze zcervenaly/zhnedly, ale uvnitr jsou porad 'mokry' (ta drevita cast se vysusila, ale z orechu se da porad sloupnou takova ta blanka) .. pripadne jinej figl, jak z nich tu plisen dostat? rikam si ze by mohla byt 'jenom' na skorapce :)
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    slíbila jsem že se poptám - neměl by někdo zájem(nebo neznáte někoho kdo by měl) o pronájem vzrostlého plodícího sadu (jabloně, švestky višně) u Dvora Králové n. Labem v podstatě jen za základní péči - sekání a péče o stromy s tím že veškerá sklizeň,seno by byla vaše (možnost prodat seno, případně i ovoce a výrobky z něj)? S možností postavit si na pozemek maringotku nebo zahradní domek. (důvod pronájmu jedna stará paní nezvládá už péči o sad).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZRNKO: to je jak s manzelkou :D
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    maj tak výborné čuch,že stačí na návnadu dýchnout a je to passé
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    kuny nemaj rády hluk obecně na to stačí chodit po domě nebo i to radio,jsou samotářské,ale pokud mají někde mladý tak jim můžete pustit co chcete ,donýst co chcete třeba i tygří lejno a ona nepujde a nepujde,nevyplaší jí nic,otrávit se nenechá,platí to i pro tchořa,daleko větší vejmrda je ještě plch bude se na vás bezstarostí koukat z metru,takže pokud se jí chcete zbavit tak pořádné sklopec,plechové,do něj přivážete holuba za nohu,lepší je mladý tele než holub jak vrata,on tam pak blázní a přilákáju,tohle je jediná jistota,jinak tam nevleze,pokud toho holuba nechcete obětovat tak mu v tom sklopcu uděláte kukaň a přivážete ho do ní,jinak nebude dělat bordel a potichonku tam bude schované,no pak ju hodíte do auta a udělate si výlet do lesa,ale dost daleko,pokud teda nechcete kožich....
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    <lovci a sběrači>

    Prima mapovací projekt https://na-ovoce.cz/

    Doplňte vám známé "open source" ovocné stromy, keře či bylinky ;)

    </lovci a sběrači>
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    SCHWEPZ: Ten el. plašič kun jsme měli v práci nad kanceláří. Kunám to bylo úplně jedno, ale my jsme trpěli jako psi. Nedoporučuji.
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: o bpm nejde - stacilo jim i 90, poradnej bass a pekne nahlas.))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: to se dělalo i v pohanských dobách - strážní had, had hospodář, domovní had - prý bydlel pod prahem domu. V temných dobách se výjimečně konala lidská oběť - její duch pak strážil dům. O kunách staré prameny mlčí :)

    jo no...hlavně kunám nepouštět ambient, to bych je ještě nalákalo, musí to mít BPM aspoň 180 a pořádný groove, jak když se sypou ocelové trubky ve fabrice!
    KAREN
    KAREN --- ---
    nam na kuny stacilo pustit hlasitou hudbu s hutnou basou. uz se nevratily 0:)

    ale zazili jsme takovy "samansky" prekvapeni pri vymene podlahy - shodou okolnosti v miste, kam jsme si nakonec dali postel, byla pod podlahou "mumifikovana" kuni hlava, kuna si vyrobila diru ve stene a lezla pod podlahou. zbytek tela kdovikde. tak jsem si rikala, jestli to naahodou neni neco jako jakejsi bolivijskej zvyk zakopavat do zakladu suseny lami embryo...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZATAMOKO: také to máme tak ,-)
    Tož zkus skočit ke kadeřníkovi a požádat ho o pytlík lidských vlasů :) Nebo pomáhá hluk; prý se jich jedna paní zbavila tak, že tam na dva dny slabě pustila radio ,) co nějaká cinkrlátka zavěsit? Nebo tam prostě připíchni výhružný vzkaz!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SCHWEPZ: no děr je tam spousta, to je nezadělatelné :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZATAMOKO: nám na půdě na statku běhalo několik kun, zvykly si tam během let, kdy bylo stavení opuštěné. Sebral jsem po nich pár kbelíku výkalů. Pomáhají prý lidské vlasy...ale nám stačilo když se uklidilo...jestli tam máte nějaké díry, kudy tam vbíhají, tak plech, nebo montážní pěna. A slyšel jsem, že se dá koupit i takový kulatý pípátko, plašítko kun :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZRNKO: to je dobrej mazec :]
    A co jste malí parchanti dělali s kunami? Nám se vrátila na půdu po dvouleté odmlce a včera tam řádila a hrabala v uskladněných věcech :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam