• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    když je řeč o těch ořeších - foto z víkendové sklizně/sběru, nasbíráno za ani ne 10 min. (za 2h louskání ve dvou vylouskána tak 1/5), jinak ta dýně byla sázená až na konci července, tak nestihla úplně dozrát (ID KAREN patří díky za sazenice)

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Když tu propíráte ty ořechy. Rád bych vysadil jeden dva tři stromy, koukal jsem na nabídku od stareodrudy.org.
    Jsme v 600mnm, pozemek s JV expozicí. Kromě těchto odrůd, doporučujete třeba i jiné?
    V okolí o žádném bezprizorním ořešáku nevím, tak si halt budu muset počkat na svůj :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOCOURR: podnEbí, kua, už ani psát neumím...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: zkušenost zatím nemám, zeptej se tak za 5 let :-),aktuálně sem ve stádiu rozmějšlení kam je na vznikající zahradu nejlépe umístit, co jsem o nich četl, tak pro většinu z nich by podněbí na Vysočině neměl být problém, škoda že se mi zatím nepodařilo v nabídce českých zahradnictví narazit na čínské odrůdy, sice jsem je dosud neochutnal, ale běžně jim tam plodí v nadmořských výškach kolem 1000mnm i víš, za zkoušku by to stálo...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAREN: ID MAR_TINA, ale sem myslím nechodí.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    ořechy na sítech na verandě ,pokud se předtím neválely, týden v trávě tak to nemůže nedopadnout...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    na ovoce...Bože můj, naprostá hloupost pro měštáky,to je digitální demence

    hodinu loupal a e!e,jak to není hned a s prstem v nose, tak to se nehodí,trpělivost panáčci trpělivost

    oba ty louskáčky jsou amatérský hovadiny,ten první v tom svěráku,to jsem řval smíchy,to nemůže myslet vážně....,to druhý "automatic" to je postavený na hlavu,osobně lituju toho kdo takové marast bude přebírat,protože to je největší Úkol, dostat to z těch šlupek,není problém to citlivě a s rozumem nabouchat KLADIVEM s ohledem na další práci-přebírání,takže dvě tři rany a to jádro musí jít ven celý, má úcta
    KAREN
    KAREN --- ---
    pěstujete někdo nashi hruštičky? na procházce po okolí jsem objevila takovej skrytej sádek na kraji lesa, kde maj pár stromů, pár kousků jsem si vypůjčila, byly super, a tak trochu doufám, že tam ještě potkám nějaký spadaný, u kterejch mi nebude blbý si něco nabrat... no a nalákalo mě to k pěstování; zdá se, že to i u nás na vysočině zdárně prosperuje, a kdesi jsem se dočetla, že jsou údajně odolný rzi - máte někdo zkušenosti?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: já jsem nad tím uvažoval, že by se tím dalo sezonně živit. Třeba ty ořechy. Vykupoval bys kilo skořápkových za 40 Kč a pak bys je projel strojkem drtičem a prodával už jen jádra.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: njn rozumim tomu, ale nenapada me lepsi reseni, nez prave tenhle projekt, ktery by to snad mohl zmenit. Jediny, co muzu udelat, je zapojit se do nej :)

    Hdnu dobu jsem u skoly vidal bezdomovce, co pry takhle jezdi na podzim sbirat. Takovych by to chteli vic. Jidlo hnije u cest a chudaci ziji s krabicakem v odpadcich. Pritom by jim stacil ke stesti ten sad. Jidla i chlastu nekonecno :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: Dokud tam nebude seznam trnek, které jsou free a můžeš si je posbírat, tak to bude tak trochu "mrtvé" - ale zas ten kdo najde taková místa, tak si to nechá pro sebe (aby tam jezdili ostatní) :-) Spousta majitelů nechá ovoce padnout na zem a těm v okolí je "blbé" to sbírat.
    Znám spoustu ale taky hodně stromů (ořechy, jabka, hrušky) - které jsou bezprizorní. Nedá se k nim dojet autem, takže to není atraktivní pro sběrače.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Na ovoce slouží jako komunitní platforma lidem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství v podobě volně rostoucích ovocných stromů, keřů či bylinek.

    Snahou je společně takováto místa nejen mapovat, ale také přispívat k jejich udržitelnosti, zakládat nová a dbát na hodnoty, které rostliny pro člověka představují. Přispívat k nárůstu moderní dobou chřadnoucí biodiverzity a udržovat pozitiva kulturní krajiny, ve které člověk žije.

    O nás | Na ovoce
    https://na-ovoce.cz/cs/o-nas/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    K tématu louskání:
    Sériovka:
    AMAZING automatic nut cracking machine CRONUT
    https://www.youtube.com/watch?v=zrl1q_e7mcc


    Homemade:
    Domácí Louskáček ořechú Homemade Nut Cracker
    https://www.youtube.com/watch?v=iqv1aS0Zd6s
    KAREN
    KAREN --- ---
    my dali prvni varku orechu (ve skorapce) na sita do verandy, ktera je jak takovej sklenicek - uvidim pristi vikend, jak to bude vypadat, a kdyby to nefungovalo dobre, vemu je asi do susicky ci co...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    120 Kč za kilo * 100 = 12000.
    Já naloupal tuhle kilo a už mně to nebavilo :-(
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jea metrák, vnuk jim to pobouchal kladivem a oni v kuchyni u televize loupali

    loni mi která si myška udělala do pytle dírku a tou mi ty ořechy vystěhovala všechny,ale tu skrýš kam ten pytel narvala jsem nenašel....mrdka
    VEVER
    VEVER --- ---
    ZRNKO: No jo, na půdě nebude molů asi zdaleka tolik jako v bytě ve spíži :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ZRNKO: metrák jader ? Tvl to je trochu silné kafe. To bych nedělal nic jiného než loupal a loupal.´...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jo sám to dělám podle dvou staříků co dokázali každej rok dát do výkupu metrák jader v té nejlepší kvalitě,sušené pulky jader ,žádný drobisko,a za to koupili cosi do domu -pilu,sekačku,atd
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    pokud to nesbíráte hned jak to odpadne tak to vyloupejte a usušte a nebo to riskněte
    divné je, že se divíte ,že v první pulce října padaj ořechy,když je to ve skutečnosti o měsíc pozděj
    mám které si ten jupiter ,ořech jak kokos,ale musel jsem to vyloupat nebo to by nešlo usušit,včera jsem to loupal celé den,8kg jader sušených na kachlákách ,a venku mám z jinech ořechů ještě 6 zelených beden,nechávám je oschnout než je dám do tepla dosušit,aby se mi pak v těch skařoupkách nezapařily atd.,a potom do pytla pověsit na půdu,z molama v ořechách jsem se jěště nepotkal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam