• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    TRISSIE: v jaké nadmořské výšce je pěstuješ a po kolika letech od výsadby ti začaly plodit? Taky chci párek na zahradu zasadit... S receptem ti neporadím, já je chutnal jen na syrovo a byly dobrý..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pěstujete někdo mišpuli německou?
    letos mi poprvé masivně naplodila, tak přemýšlím, co s ní... mrznout už u nás mrzlo, takže teoreticky by se sklízet mohla. Na netu jsem našla jen nějaké recepty na povidla.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA: davala jsem tip prazskymu brachovi pro inspiraci a nakonec asi taky objednaval od nich. teoreticky muze bejt jedno, kam to po cr posilaj, na druhou stranu je jasny, ze podporit nejakou mistni skolku by bylo dobry - jen jak rikas, nabidka zrejme nebude takova sikovna. no a pokud vim, i "aktivisti" ve Valci na Karlovarsku taky neco objednavaj u nich...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    prosímvás objednával jste někdo že stareodrudy.cz i když jste z opačného konce ČR? Je mi to takové žinantní, objednávat z Beskyd do Brd, ale když tady prostě nic moc není, rozhodně ne nějaké staré odrůdy :(
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: hledme, jakou odrudu mas? jsem tam ty nashi uplne prehlidla, kdyz jsem objednavala - ale stejne budu muset dumat, kam bych to dala. pomalu premejslim, kde co vysadim na guerillu...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Nedávno jsem v Českém ráji viděl u silnice takové fialové hrušky, nevíte,co to může být za odrůdu?

    byly úplně be rzi,ale to asi bude tím,že tam nikdo neměl v okolí jalovce :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ZATAMOKO: Mám na pozemku několik semenáčů, od malých kamenáčků po velké polopapíráky .. Ořech si dycky vyroste kde chce (moc neseču:) a jak začne plodit tak už je moc velký na přesazení.. takže spíš eliminuju ty které mají moc malé a tvrdé plody.. Další odrůdy Apolo, Jupiter, Sychrov (červené jádra) ...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Mám asi 4-letý stromek a letos se dočkal prvního plodu ale ten je obrovský :) Nakupoval jsem zde http://www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/asijsk%C3%A9-hru%C5%A1n%C4%9B--nashi/29.html Rez na to nejde, celkově působí dost zdravě, listy jsou tak 2–3x větší než u našich hrušní .. Podle mně bude potřebovat opylovač, zkoušel jsem přenést pyl z naší hrušně a to je možná právě ten plod co se urodil ... No a přijde mi že je to porád takové keřík, vypadá to spíš jak sloupcovitá jabloň, 1,5 m výšky 30cm šířky, Foto srpen 2015
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    když je řeč o těch ořeších - foto z víkendové sklizně/sběru, nasbíráno za ani ne 10 min. (za 2h louskání ve dvou vylouskána tak 1/5), jinak ta dýně byla sázená až na konci července, tak nestihla úplně dozrát (ID KAREN patří díky za sazenice)

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Když tu propíráte ty ořechy. Rád bych vysadil jeden dva tři stromy, koukal jsem na nabídku od stareodrudy.org.
    Jsme v 600mnm, pozemek s JV expozicí. Kromě těchto odrůd, doporučujete třeba i jiné?
    V okolí o žádném bezprizorním ořešáku nevím, tak si halt budu muset počkat na svůj :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOCOURR: podnEbí, kua, už ani psát neumím...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: zkušenost zatím nemám, zeptej se tak za 5 let :-),aktuálně sem ve stádiu rozmějšlení kam je na vznikající zahradu nejlépe umístit, co jsem o nich četl, tak pro většinu z nich by podněbí na Vysočině neměl být problém, škoda že se mi zatím nepodařilo v nabídce českých zahradnictví narazit na čínské odrůdy, sice jsem je dosud neochutnal, ale běžně jim tam plodí v nadmořských výškach kolem 1000mnm i víš, za zkoušku by to stálo...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAREN: ID MAR_TINA, ale sem myslím nechodí.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    ořechy na sítech na verandě ,pokud se předtím neválely, týden v trávě tak to nemůže nedopadnout...
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    na ovoce...Bože můj, naprostá hloupost pro měštáky,to je digitální demence

    hodinu loupal a e!e,jak to není hned a s prstem v nose, tak to se nehodí,trpělivost panáčci trpělivost

    oba ty louskáčky jsou amatérský hovadiny,ten první v tom svěráku,to jsem řval smíchy,to nemůže myslet vážně....,to druhý "automatic" to je postavený na hlavu,osobně lituju toho kdo takové marast bude přebírat,protože to je největší Úkol, dostat to z těch šlupek,není problém to citlivě a s rozumem nabouchat KLADIVEM s ohledem na další práci-přebírání,takže dvě tři rany a to jádro musí jít ven celý, má úcta
    KAREN
    KAREN --- ---
    pěstujete někdo nashi hruštičky? na procházce po okolí jsem objevila takovej skrytej sádek na kraji lesa, kde maj pár stromů, pár kousků jsem si vypůjčila, byly super, a tak trochu doufám, že tam ještě potkám nějaký spadaný, u kterejch mi nebude blbý si něco nabrat... no a nalákalo mě to k pěstování; zdá se, že to i u nás na vysočině zdárně prosperuje, a kdesi jsem se dočetla, že jsou údajně odolný rzi - máte někdo zkušenosti?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: já jsem nad tím uvažoval, že by se tím dalo sezonně živit. Třeba ty ořechy. Vykupoval bys kilo skořápkových za 40 Kč a pak bys je projel strojkem drtičem a prodával už jen jádra.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: njn rozumim tomu, ale nenapada me lepsi reseni, nez prave tenhle projekt, ktery by to snad mohl zmenit. Jediny, co muzu udelat, je zapojit se do nej :)

    Hdnu dobu jsem u skoly vidal bezdomovce, co pry takhle jezdi na podzim sbirat. Takovych by to chteli vic. Jidlo hnije u cest a chudaci ziji s krabicakem v odpadcich. Pritom by jim stacil ke stesti ten sad. Jidla i chlastu nekonecno :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: Dokud tam nebude seznam trnek, které jsou free a můžeš si je posbírat, tak to bude tak trochu "mrtvé" - ale zas ten kdo najde taková místa, tak si to nechá pro sebe (aby tam jezdili ostatní) :-) Spousta majitelů nechá ovoce padnout na zem a těm v okolí je "blbé" to sbírat.
    Znám spoustu ale taky hodně stromů (ořechy, jabka, hrušky) - které jsou bezprizorní. Nedá se k nim dojet autem, takže to není atraktivní pro sběrače.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Na ovoce slouží jako komunitní platforma lidem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství v podobě volně rostoucích ovocných stromů, keřů či bylinek.

    Snahou je společně takováto místa nejen mapovat, ale také přispívat k jejich udržitelnosti, zakládat nová a dbát na hodnoty, které rostliny pro člověka představují. Přispívat k nárůstu moderní dobou chřadnoucí biodiverzity a udržovat pozitiva kulturní krajiny, ve které člověk žije.

    O nás | Na ovoce
    https://na-ovoce.cz/cs/o-nas/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam