• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: s tema susenyma hovnama jako podestylkou - tomu neverim. vysusene hovno, kdyz se namoci, se stane opet hovnem mazlavym. slamy je pritom vsude tri prdele (psenice se pestuje jeste vic nez repka), takze neni duvod ji nepouzit a navic i kdyz chceme pouzit pozdeji kravinec jako hnuj, tak je velmi vyhodne ho zkombinovat prave se slamou, protoze hovno obsahuje moc dusiku a organicky material typu seno, slama, drevene stepky.. tomu prida zase uhlik a ve vysledku je to mnohem lepsi jako hnojivo - doufam, ze si to pamatuju dobre :o).
    XL1
    XL1 --- ---
    Má tu někdo na zahradě apod nějké nepotřebné nálety stromlů břízy? pár bych jich potřeboval...pls do pošty eventuelně...íky
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Ono je rozdíl hovno od býložravce a od člověka..) v rumunských horách jsme si vařili večeře na sušených kobylincích (dřevo tak vysoko nebylo) a vonělo to jak při obracení sena .. Mysím ale že při dodržení vyšších teplot (paraziti) a ředění uhlíkatými látkami by to kompostování mohlo fungovat .. je k tomu pěkná knížka. http://www.weblife.org/humanure/pdf/humanure_handbook_third_edition.pdf
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: in what universe??
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A co brani tomu rychle stahnout potrubim hovno a moc od lidi a separovat to az treba v mestske cisticce? Potom to treba nekde kompostovat a pouzit rozumne?
    V kravinech prej taky stahujou hovna, susej a pouzivaj zpatky jako podestylku.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    ...narazil jsem na to až před nedávnem i když jde asi o hodně starší věc :) ...pohledejte kompostovací záchod "clivus multrum"
    VODA
    VODA --- ---
    ANABEL_LEE:
    SCHWEPZ: i tento problém řeší důmyslná anatomie separační vložky:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: když jsou německý auta nejlepšejší, německý vysavače nejlepší, německý schnitzl nejlepší a nejlepší fotbal taky, musí mít i nejlepší hovna, to je snad jasný ,-) Japonci ví co dělají, mají už mluvící roboty.
    Podle mě je hnojení výkaly možné jen v omezeném množství, nejsem expert na hovna, ale zdá se mi, že "všechna hovna velkoměsta" zužitkovat na polích by byl problém nejen technologicko-organizační :) ale právě i biologicko-chemický - kdoví kam by se vychýlila rovnováha půdních složek a jak by na to reagovali ti malí tvorečkové (edafon) a krtci a rejskové!
    Nemyslím si, že je to světlem na konci tunelu, ale spíše možným způsobem, jak se s tím vypořádat lokálně. Ostatně - o dost lepším, než jak to dělají vesnice, kde nemají ČOVky - kde to pouštějí kolikrát volně někam do potůčku za vesnici vč. odpadních vod (fosfáty z pracích prášků a další sračky).

    ANABEL_LEE: v rámci genderové korektnosti: to se může stát i mužům!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja teda nevim jine divky, ale me by se moc od vykalu nekdy oddelovala fakt blbe. obcas kdyz clovek tlaci tak jde holt oboji...
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: já ale neužívám antibiotika, antikoncepci, nemám choleru ani tyfus, jím kvanta vlákniny a minimum masa. Dokonce si dovoluji lobovat za rovnoprávnost mých hoven s fekálem družstevních jalovic. V nějakým díle od M. Kushiho jsem četla, že Japonci dováží německý hovna v kontejnerech a hnojí s nima pole, protože mají nedostatek živočišných hnojiv, ale nechtěj po mě, abych to dohledávala proč zrovna německý:D
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: v historii se lidské výkaly nikdy moc nepoužívaly...hlavně kvůli obavě z přenosu chorob, což bylo hodně běžné, všechny ty úplavice, cholery, tyfy...dnes se k tomu přidávají také léky a antikoncepce. S nimi si často ale neporadí ani běžná čistírna odpadních vod a pak se to dostává volně do prostředí...
    Dobrý kompost vyvine takovou teplotu (nad 55C), že by něco z toho mohl hubit, ale to musí být skutečně dobře založený a krmený kompost, ne jen "roh, kam sypu slupky a posekanou trávu".
    Na druhou stranu živočišná hnojiva mizí, tím jak se umenšují chovy a o to více se využívají průmyslová hnojiva. Což je škoda. Je to cenná komodita a koukal jsem, kolik by chtěli za valník kravské mrvy.

    VODA: tahání fekálií jako trénink?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: tak vymysli jak dobre vracet nutrienty zpet farmarum, ktery lidi ve mestech krmej. co navrhujes? me napada jen pristroj typu vakuovac hoven z filmu martan ;) pak si dokazu predstavit separatni svoz tohohle materialu a distribuci zpet do agrosystemu. no je to tema do budoucnosti vymyslet a realizovat pokrocilejsi odpadovy hosporadstvi a uzavrit linearni cykly.
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: můžeš je tahat v kýblech do aleje v rámci kung fu tréningu :)
    KUATO: technologie jsou super pohodlný, někdy už míň udržitelný, ale v našem případě je separační trůn nejlepší řešení, protože nejsme napojení na kanalizaci a nechceme investovat do drahé domácí čističky nebo lítat v mrazu na latrínu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: "sub toilets" = sun toilets.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA:
    KUATO: v takovy diy podobe se to da zrealizovat i bez separacniho trunu.
    Vyborne "edukativni" jsem to videl kdysi na jednom velkym festu v Portugalsku. Na malym prostoru nekolik desitek tisic lidi a dva typy zachodu: klasicky toyky, ve kterych bylo vedro a smrad na padnuti (vydobytek technologie zdravi Kuata) a druhy den kdo nemel stafle, tak to bez ztraty kvetinky nedal.
    A pak jejich vlastnorucne zbudovane "sub toilets", kde se prave separovalo - jdes se nejdriv vycurat a pak teprve na velkou. Komixovy navod na dveri ala "vhod si svoji lopatku pilin", zadny smrad, atd. Proste jasna volba :-)
    Tim chci rict, ze se to da i "doma" - jen proste oddelovat pri potrebe.
    A Kuato, ja rad rikam, ze dokud budeme splachovat pitnou vodou, tak nejsme civilizace;) ne, vazne, to je proste pruser mesta a celkove dynamiky velkych sidel. Ten zamer je kumulacni (vic lidi vic odmaka) a ekologie tim prorusta az ex post. Nakonec jak pise Voda, ze tim hnoji = napojeni na venkovske cykly. Co s chcankama ve meste...
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: souhlas, oddeleni moci od hoven je zaklad. jednou jsem byl u cloveka, ktery mel (spatne fungujici) chemicky zachod, ve kterym to bylo pokupe. panecku, to byl SMRAD, ze by jeden pad. ten by se dal normalne krajet a balit do igelitu a prodavat jako biologicka zbran. z predstavy, ze bych mel tohle v baraku se mi dela mirne nevolno.

    clovek si ale po takove zkusenosti uvedomi, ze cely vynalez technologii od splachovacich zachodu az po cisticky, kde se vykaly rozkladaji, je skvely napad, a je rad, ze nezije za krale klacka. proste, ne vsechno co lze, je nutno. je to jako v knize "plane rostliny k jidlu" - jo, blatouch se da jist. ale poseres se z toho, pokud ho snis vic nez hodne malo. ale to odbocuju zpet do konzumniho mainstreemu, za coz se omlouvam :o). abych si spravil reputaci - mame doma venkovni zachod po babine, ktery uzivam s vyjimkou zimy (prevence hemeroidu) cely rok, kdyz jsem venku a neco susnim na dvore - je to rychlejsi, nez lezt do baraku. nicmene pri predstave, ze bych musel ven v zime, kdyz jen utikam na par minut od jineho tepleho telicka, jsem rad za technologii :o).
    VODA
    VODA --- ---
    ZATAMOKO: Setkala jsem se s tím v obou podobách, ale v té separační jsem viděla mnohem víc výhod. Když se míchá tekutý a pevný, tak z toho vznikne kejda. Manipulace a další využití je pak omezený. Sama jsem byla překvapená, když jsme začali separovat, že samotný hovna smíchaný s pilinama nebo slámou vůbec nesmrdí, rychle vysychají a za pul roku v půdě vytvoří solidní základ zeminy. Podle mě by to s močí nešlo. Navíc naředěná s vodou vytvoří dobrý hnojivo ke stromům a na trávu. Samotná konstrukce záchodu je sice složitější a hotový produkty na trhu jsou drahý, ale ve své podstatě stačí jenom ta separační vložka do mísy/kýblu a pak si nějak poradit s hadicema a sběrnýma nádobama:)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODA: jo to jo, spis jsem mysle, ze se v nem zachytava moc i hovna :)
    Vyssi frekvence vynaseni je jasna.
    Ikdyz jsem kdysi videl nejakej nakres, kde byla sberna nadoba ve sklepe a podstatne vetsi.
    VODA
    VODA --- ---
    ZATAMOKO: pilinák v domě vynášíš co dva týdny, prostě se plní často, je to vymezený kýblem
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VODA: ja myslel, ze pilinak je i v dome na vse.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam