• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: aha, myslel jsem ze myslis ten film.

    hybridni lisky a oresaky jsou takova experimentalni vize typka, kterej na tom maka poslednich dvacet let a ma od nej genetiku mark sheppard. nevim, jestli na necem podobnym nekdo dela v evrope. jestlize vyznam kazdorocni orby, seti, sklizne je hlavne v tom, ze tim harvestujeme slunecni energii do kalorii v podobe semen a jestlize se uvazi narocnost a dusledky tohohle podniku, tak vicelety stromovo-kerovy systemy by vhodne pouzity mely bejt daleko lepsi z pohledu biodiverzity, zadrze vody, udrzovani pudy, pricemz energie je v orechach. jde to strojove sklizet a loupat, pricemz se nejedna o dosavadni zpusob uplatnovanej u liskacu, kdy pod nima neni zadna vegetace a luxujou se ze zeme. technika, kterou vyviji tu genetiku rika swarm breeding, v kazdy fazi ma dve cilovy charakteristiky (velikost plodu, chut, odolnost teplotam, nemocem), ktery fixuje v populaci 5000 stromu, v dalsi fazi fixuje zase jiny dve charakteristiky, vysledkem je pak ne jeden identickej hyrid, ale geneticky ruznoroda populace stromu s zadanejma charakteristikama, tj. mnohem trvalejsi a odolnejsi nez kultivary. badgeresett research corp., woody agriculture mit presentation. ma knizku hybrid hazelnuts, kdyztak muzu poskytnout. nebo googli woody agriculture, neco o swarm breedingu je i na opensource ecology. samozrejme zaroven je nejak potreba se dostat z toho cyklu pestovani krmiva pro koncentraky zvirat.

    linearnim uvazovanim myslim tu nasi agro-logisticko-byrokratickou vizi sveta, ve ktery muzes postupy analogicky prirodnim vedam aplikovat na urovni multidruhovyho spolecenstvi; ze se neco jako komplexni adaptivni systemy snazis 'resit', popripade zpenezit, opanovat kontrolou. neni zadny globalni reseni, jenom neustavajici prenastavovani pro ruzny aktery ruzne vyhodnejch siti interakci.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: myslíš asi to Cowspiracy, že jo, páč tím "je to super, viděl jsem vícekrát" reagoval na ty Hanákovi "Obrazy starého světa". To Cowspiracy je skutečně agitka veganů, to je pravda. Jako téměř vždy v tomto spolu s Buddhou doporučuji volit "zlaté střední cesty", vyškrtnout uzeniny a podobné sračky a maso z dobrých zdrojů jíst svátečně.

    Mohl bys rozvést tu část jak hybrdiní líska a ořešák nahradí každoroční orbu?
    Jako...pole potřebuje odpočinout, to trojpolní hospodaření (úhor, jař, ozim), kdy byla část vždy ladem a odpočívala měla něco do sebe - tož byla to doba před tzv. zelenou revolucí, průmyslovými hnojivy a traktory.

    Taky moc nerozumím té části o "lineární uvažování co nás dovedlo sem"? Myslíš karteziánský přístup? Co se týče "péči o vodu v krajině" vítal bych spíše holistický přístup, každopádně je to komplexní jak ptakopysk a tak se k tomu musí přistupovat. A co se týče spotřeby masa - sám přeci víš že globální řešení tady bude vždy narážet, studuješ antropologii, tak víš, že jídlo je ritualizované a co kout světa to jiný přístup. Možná nám na západě právě dělá problém ta "bezduchost konzumu", trochu ritualizace jídla a stravovacích návyků neuškodí ,)

    NO jak píšeš v závěru - je to propletenec mnoho siločar a zájmů a prvním krokem může být definice společného slovníků
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: ten dokument je veganska agitka :) (nic proti, mnoho let jsem to vyznaval) a co se tyce cisel, vychazi z nejakeho 2006 world watch reportu, pricemz je i novejsi 2009, ktery neni v nekterych ukazatelich tak katastroficky. samozrejme nic nenamitam proti snaze reformovat americkej pristup k zemedelstvi a jejich prasecky navyky.

    to co pises je dobry, zaroven ve vztahu k filmu mi tam chybi vubec zminka nebo diskuze metod j. salatina, nebo savoryho (holistic planned grazing), polykultury ve velkym, agrolesnictvi, akvaponie, potazmo hybridni lisky nebo oresaky jako mozna nahrada kazdorocni orby. je toho proste dost, co se otevira za moznosti a reseni imho nikdy nebude vymysleny (podle studie xxx je maso takhle a takhle narocny, budu teda vegan) -- to je stejny linearni uvazovani a bezbreha globalni aplikace nejakyho "reseni" (svet nemuze byt objektem reseni), ktera nas dovedla do soucasnejch problemu. kazdej z nas a vsichni spolu (lidi, voda, pudni organismy, zvirata, rostliny, technika) se musime podivat, co v aktualnich interakcich (ktery z kazdyho mista vypadaj jinak) je mozny nastavit ke vzajemnymu prospechu.

    plus to vsechno co pises je vyrazem pece a pecovat musej lidi, takze zaroven je potreba spoustu lidi, kteri se k primarni produkci vrati, diky cemuz se i zvirata muzou vratit do krajiny, kde muzou plnit roli, kterou tam plnit maj. protoze zasadni cast celeho toho problemu je, ze je to optimalizovane na minimalizaci lidskyho pracovniho nasazeni, ne na setrnost, nebo energetickou nenarocnost. z toho pohledu je otazka, do jake miry lze setrnost realizovat v ramci korporatni orientace na zisk, potazmo dosahovat tehoz za pomoci vzdy nejak neadekvatnich regulaci statu.

    a vyhoda megaorganizaci typu agrofert by mohla byt, ze se na ne dost mozna da verejne zatlacit (pokud je k tomu vule) a vynutit nejakou jejich reformu. no uvidime .)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DENDROBATA: máš k tomu bližší info? udržitelnost dotovaných projektů tohoto tyou by měla být minimálně 10 let. není mi jané, jak by se to kácení pak mohlo někomu vyplatit, když už ty stromy plodí.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jsem se tak pozastavoval nad informaci z jednoho projektu z palestyny kde uvadej data o vesnici kterou chtej predelat na eko a v podstate to ze na 1500 obyvatel pripada 3500 ovci a koz. Pak tam nemaj mit sucho. Sic jsem vedel ze tam nadmerne spasaj, ale az tyhle cisla mi to priblizila.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DENDROBATA: ten dokument je super, viděl jsem to vícekrát. Ano blahobytu je více, ale po nás potopa? Najdi si pojem "sustainable development".

    Pro nás z toho plyne

    * v principu - uvědomovat si dopady svého jednání + jednat podle toho (např. conscious consumption, nebo dobrovolná skromnost, nebo si vážit darů země a vystříhat se masa na několik dní v týdnu etc. ap.)
    * legislativně - zapracovat externality do daňového zatížení - pokud se do ceny promítnou dopady, dojde k zdražení a to omezí konzumaci masa
    * Ad voda, to je na delší řeč, je toho mrtě, v principu zlepšit hospodaření s vodou v krajině, neplýtvat, podpořit přirozené funkce ekosystému. Resp.:

    - změna způsobu zemědělského hospodaření (rozčlenění krajiny do menších ploch a produkčních celků a opětné vytvoření vazby mezi vlastníkem pozemku a hospodařícím zemědělcem - když máš půjdu pronajatou, až tolik ti nezáleží, jak to předáš další generaci)
    - systémový návrat drobných vodních ploch do naší krajiny (vrátit drobné vodní plochy všech kategorií vč. mokřadů, slepých ramen řek, slatiniště, rašeliniště,..) Dříve bylo o mnoho více rybníků. O mnoho.
    - podpoře biodiverzity také k doplňování zdrojů podzemních vod - i jako přirozený čistící nástroj průmyslově kontaminovaných vod
    - změny na úrovni infrastruktury obce i města (kořenovými čističkami počínaje :)
    - legislativa na omezení plošných zdrojů znečištění (máš kukuřičné pole ve svahu - kukuřice a řepka teď jede - pohnojíš to, zaprší, dusíkaté látky stečou někam dolů k vodě (viděl jsem to na přehradě Seč, rekreační oblast, voda zelená plná sinic, lidi v plavkách kolem, nejodvážnější po kolena do vody)
    - Územní plánování respektující ochranná pásma vod (výstavba v pásmech ochrany vod, ale i v záplavovém území,...to je překvápko když si postavíš barák bez podezdívky někde u vody, že máš vodu v obýváku u TV. Proč tam asi ty starší baráky měly podezdívku metr vysokou?)
    - revitalizace vodních toků (za komanče narovnávali a "kanalizovali", teď musíme napravovat - tj. návrat vodních toků a ploch do přirozené podoby + pomalit tok vody krajinou tak, aby v průběhu toku docházelo k samočisticím přírodním procesům...)
    - zvýšit členitost krajiny (meze, remízky, menší pole, revitalizace vodotečí, malé vodní nádrže...)
    - zvýšit ochranu půdy - mají těžké stroje, udusávají to (kompakce), málo půda plodí, málo organických látek, musí více hnojit (N+F+K), musí orat hluboko, mají těžké stroje aby orali hluboku, čím dál hůře to plodí, musí více průmyslových hnojiv, žížaly a edafon umírá, půda je těžká a "bez života", málo plodí, musí hlouběji orat a používat více hnojiv...řešil bych to i legislativně, málokdo (a už vůbec ne Agrofert) se dívá na generace dopředu, občas to je jak říkal ex-prezi. Klaus, že na "ekologii si musíme nejprve vydělat". Takže normálně uzákonit sankce za zhoršení kvality půdního fondu, ...snad i zavedením „půdní inspekce“, případně narovnávání smluvních podmínek (pachtovní smlouvy)

    asi toho je ještě více, obávám se ,)

    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SCHWEPZ: Co z toho plyne pro nás? Zadržovat vodu v krajině, splachovat užitkovou, jíst méně masa?

    K tem sadům na dotace. cca před pěti lety byla vypsaná dotace na založení ovocného sadu .. po pěti letech kdy vypršela lhůta pro udržení sadu byl sad vyklučen .. prý se nesklidilo jediné jabko, za mně čirá spekulace s pozemkem a dotací...

    Kukajte na toto .. máme se kurňa dobře
    Obrazy starého sveta (1. časť) - Dušan Hanák
    https://www.youtube.com/watch?v=Plpwj5IXD8c
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    K tomu dokumentu SCHWEPZ: ještě podotek: Pokud by zbytek světa jedl stejně jako Američané, došla by čerstvá voda už před 15 lety, říká tajná komunikace mezi několika zeměmi Středního východu, USA a největší potravinářskou společností Nestlé z roku 2009. Zprávy, které se zabývaly hlavně úbytkem pitné vody v oblasti Blízkého a Středního východu, uveřejnila v rámci nelegálního odtajňování dokumentů americké diplomacie už v roce 2010 webová stránka Wikileaks, až nyní je ale komplexněji zdokumentovalo americké centrum pro investigativní žurnalistiku Reveal.
    Důvodem velkého nebezpečí je nadměrná konzumace masa ve Spojených státech. „Jedna kalorie masa vyžaduje 10krát tolik vody než kalorie rostlinných potravin,“ tvrdí Nestlé. Vyprodukovat půl kila masa vyžaduje obrovské množství vody, protože zemědělci používají tuny plodin, jako je kukuřice nebo sója, ke krmení zvířat. Velké nebezpečí by nastalo, kdyby se země s velkými populacemi – jako Indie nebo Čína – rozhodly jít v amerických gastronomických stopách. Číňané zatím jedí asi o polovinu méně masa než Američané, Australané nebo Evropané, ale čísla se pravděpodobně začnou zvedat s tím, jak se zvyšují počty čínské střední třídy. V sedm let staré tajné komunikaci firma Nestlé diplomatům napsala, že podle jejích informací bude mít v roce 2025 třetina obyvatel planety problém dostat se k čerstvé vodě.
    http://www.rozhlas.cz/...-mohla-dojit-uz-pred-15-lety-pokud-by-zbytek-sveta-jedl-jako-v-usa--1610030
    https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_meat_production
    http://www.express.co.uk/news/science/665779/water-shortage-nestle-wikileaks-meat
    http://reverbpress.com/tag/nestle-wikileaks-water-cable/
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SCHWEPZ: rozparcelovali to na nové domy...
    NYA
    NYA --- ---
    SCHWEPZ: aleje se občas vysazujou z dotací nadací, když je tam nějaký občanský-komunitní život.. nadace Via tohle podporovala
    jo, přesně takovéhle iniciativy SCHWEPZ jako jste udělali vy .. tohle je na lidech, tahle místní věci, centrálně se o to už nikdo starat nebude...

    a hezkej nápad, dám to tady ve vsi jako podnět pro místní osadní výbor, vysadit alej :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EXCITE: obecní sušárna nebo dětské hřiště? ,)

    ufff tohle:

    Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti / Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/381474-cowspiracy-klic-k-udrzitelnosti/komentare/
    Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti / Cowspiracy: The Sustainability Secret 2014, SK tit.avi | Ulož.to
    http://uloz.to/...wspiracy-klic-k-udrzitelnosti-cowspiracy-the-sustainability-secret-2014-sk-tit-avi

    EXCITE
    EXCITE --- ---
    U nás třešnovku přeměnili na stavební parcely a bude se tam stavět.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETEKKA: u nás na vesnici se výsadba ukázala jako výborná tmelící akce (soudržnost, páč vesnice je složena z rodinných klanů - všici jsou sestřenice a bratranci, krom naplavenin :) a konkurujeme tím opékání vepřového před obecní stodolou, což zorganizovali dobrovolní hasiči.
    Tehdá jsme si kvůli návrhu na vykácení krásné a zdravé lipové aleje založili Okrašlovací spolek a právní subjektivita zaručí, že se s tebou starosta musí bavit.
    A když byla alej zachráněna (prořezána, upravena, zabezpečena) tak jsme se vrhli (krom čištění) na sázení alejí. Kupodivu obec dala peníze na stromky (švestková alej, třešňová alej, kaštanová alej) a my dali práci ve volném čase.
    Vždycky musí být někdo, kdo strhne ty ostatní, vo tom to je, jak se říká u nás v hospodě.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    SCHWEPZ: to zní dobře:) u nás na vsi máme veřejný třešnovej sad a je to fajn (respektive má to několik vlastníků, ale je to volně přístupné)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETEKKA: téměř dvakrát větší výměra ovocných sadů je dobrý záměr, občas když jedu krajinou, tak si říkám, jak to bude i s alejemi, nově vysázené jsou vzácností.
    Nebo obecní třešňovka. Ale aby mě někdo neoznačil za komunistu ,)

    u nás na jihu dokonce budeme drobit pole - možná vzniknou i remízky a vrátí se koroptve

    V chráněných územích na jižní Moravě chtějí rozdrobit velká pole - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/...dajstvi/zpravy/v-chranenych-uzemich-na-jizni-morave-chteji-rozdrobit-velka-pole
    ZORB
    ZORB --- ---
    PETEKKA: A ty samé ústa tvrdí, že glykofosfát se zakázat nedá, neb chudáci zemědělci za to nemají náhradu...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PETEKKA: vize dobrá,ale řeč peněz mluví zkrze dotace jinou..
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Méně řepky, víc ovoce a zeleniny. Taková je vize českého zemědělství – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...287-mene-repky-vic-ovoce-a-zeleniny-takova-je-vize-ceskeho-zemedelstvi.html
    sice to nesouvisí s permakulturou, nicméně to není špatný posun ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    https://www.facebook.com/TancirnaCZ/posts/1044854655590039

    Sdílím pozvánku na víkendový intenzivní kurz v Tančírně věnovaný navrhování a tvoření přírodě blízkých samozásobitelských zahrad. Kurz pro každého, kdo chce zahradničit podle permakulturních principů. Permakulturu lze stručně charakterizovat jako princip a cestu k soběstačnosti a trvalé udržitelnosti. Termín: 4. – 5. června 2016 (sobota 9 – 21 hodin, neděle 9 – 17 hodin) Cena : 2500 Kč (V ceně není zahrnuto ubytování ani strava). Lektor: Marek Kvapil, Přihlášky a pro vice informací pište na: vlasta.osmancikova@post.cz Kapacita omezená!


    Tančírna je zde v http://www.tancirna.rychleby.cz/ , ubytování nejsnáze hned vedle http://www.raciudoli.cz/ , pokud by vás bylo povícero, tak by asi nejspíš šlo dohodnout na Zastávce -zaniklé obci, kterou brontosauři vrací do života, je cca 4 km od Tančírny- to když tak řešte přese mne. Úplně na tvrdo možnost ubytovat se na Zastávce neslibuju.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    KUATO: slámy je právě dost nedostatek. Pšenice se pěstuje převážně šlechtěná krátkoklasá kuli polehu (stejně to moc nefunguje). Dříve nám byla pšenice k prsům, dnes kolikrát sotva po kolena. Takže logicky je z toho slámy míň a další věc je, že se sláma mimo jiné ve velkém peletuje na vytápění, takže zase velká spotřeba. Kámoška podestýlá pilinama, protože prostě sláma nejni nebo je hrozně drahá.


    IVAJ: vzhledem k jinýmu zažívání z toho papír asi nikdy nebude :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam