• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETAW
    PETAW --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANAT0MI: listi se da nasekat a jist nebo z nej udelat treba pesto ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KLATIC: ja proti hryzci asi budu pestovat uz jen listovou zeleninu. Je jich tu moc a neudelas nic, leda orat aspon 10x rocne :) kocka je sice zacla chytat jak zacli bejt moc vorachly, ale to asi stacit nebude.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    OGMIOS: proti hryzci mam pletivo (ktere ovsem na male mysi nefunguje a ty si vesele radej..nejradsi v cerveny repe )
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    KLATIC: No dneska jsem to cely vzteky vytrhala a letelo to na kompost! Sazela jsem jednu varku koncem unora a druhou varku v pulce brezna... naivne jsem si myslela, ze to budeme mit postupne a ne hromadu redkvicek, ze nebudu vedet co stim.
    OGMIOS: Takhle funguju se salaty, jediny co se mi samo nemnozi je ledovy salat, jinak se mi v zime cca prosinec udelalo nekolik semenacu co zustali na zahonu pod snehem a ledem stale zeleny a na jare zacli rust a ty uz mame skoro snedeny. Letos to udelam tak, ale zrovna u redkvicek mi nebylo doporucovano je nechat na semena pry, ze vetsina je F1 a to neni dobry, ale ja otom prd vim. Tohle mam odnas ze zahradnictvi :) Me spis tyra ze mam rada redkvicky mam zahony prostory a vuli a prd z toho :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ANAT0MI: Je to délkou dne.. Ted kolem slunovratu uz ženou do květu a ne do bulvy .. Věděj ze to stihnou :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    HOUBA: Prisvěcujou a stíní :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Ete k ty slámě v půdě.. Bez dusíku se nerozkládá tedy ke kompostovani slámy brebery sežerou dusík, kterého kdyz je málo odeberou z pudy.. Testoval jsem loni pánský pisoár z balíku, no zůstaly z nej jen spagaty a par stébel okolo, slepice se taky přidaly. Zemědělec stříká mocuvkou pravě aby rozlozil strniste..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EXCITE: asi jsem se špatně vyjádřil. Ona se sláma skutečne rozloží rychle, tedy změní svojí strukturu, ale uhlík ze slámy zůstává v půdě údajně v řádech let až desetiletí, než zoxiduje a dostane se zpátky do atmosféry. K tomu by u biouhlu mělo docházet v řádech stech až tisíce let. Do dnes se podle vrstev uhlíku dají poznat stará osídlení, případně je jasně patrné kde původní jihoameričani dělali terra preta.
    To mi s tím uhlíkem vysvětli, já jsem asi poznamenaný ze školy, ale měl jsem dojem, že rostliny získávají uhlík ze vzduchu, u půdě má spíše úlohu vazače živin a vody.


    SCHWEPZ: proti jinanu nic nemám, ale sázet strom který tu není původní a velmi snadno obráží jako třeba ten japonský topol mi nepřijde příliš ok. Když jsem si načítal o poulonii tak jsem z toho získal dojem že zbavit se jí není úplně snadný. Nerad bych opakoval na zahradě to co se dnes řeší třeba s akátem. Toť vše.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KLATIC: hryzec hryze cernou redkev.
    Jinak cerna se da sazet nekolikrat za rok. Pred zimou, brzy na jare a v lete. Respektive kdyz jsem si nechal vlastni seminka tak konecne zacly rust, ty prvni z pytliku byly tragicky.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    A jak to dělaj velkopěstitelé, že maj ředkvičky celou sezónu?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ANAT0MI:
    VEVER: to je fakt..ted uz je na ne pozde...az zas napodzim...
    a to doporucuju cerne redkve...ty jsou genialni...ani mysi vetsinou nerozkousou tu slupku :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    No, ředkvičky dělají ten kořen akorát zjara a na podzim, jak se prodlouží dny tak to kvete hned.
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    KLATIC: To zkusím :)
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    TRISSIE: Přesně :)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ANAT0MI: my mame letos uplne haluzne redkvicky, a jedina zmena oproti minulym letum je ta, ze jsme na zahon pridali vapenec...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANAT0MI: a když náhodou vyrostou, tak jsou jak avokádo (malé-malé-malé-tři pikosekundy rozumně velké a křupavé-dřevnaté-dřevnaté-červavé).
    radu nemám, ale soucítím! ředkvičky jsem taky ještě nepokořila.
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    Můžu jeden ředkvičkový dotaz? Čím to, že mi ty potvory skoro nerostou? Maji miaturni listy a plody skoro žádné a jdou hned do květu? Snažím se nepouzivat zadnou chemii záhon je druhou sezónou v miste bývalého hnojiště po koních. Zkoušela jsem několik druhu semínek a vždycky výsledek miniaturní. Na stejném záhonu je hrách, jahody, mrkev a kedlubny, saláty A všechno roste pred očima az na ty ředkvičky... Nenapadá Vas nějaké řešení. A Jsme 500mnm
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: taky si myslim - jednak bych rekla, ze jde o urcity druhy, ktery maj tu expanzivni/distribucni tendenci, pak na kvantite (lidi nemaj tendenci pestovat ginkgovy plantaze, nebo jo?) a cely je to na zvazeni. u jinanu si nedovedu predstavit, ze by ve velkym (tam si ani nedovedu predstavit, ze by k tomu doslo - ze by nejakej mad medic??) udelal nejakou neplechu - LINKOS: ale rada se necham poucit.)
    plantaze pavlovnii a tamtech rychlotopolu mi naproti tomu sympaticky nejsou, i kdyz chapu ucel - zato stara pavlovnie, kterou mame v brne pred barakem, je fakt super... rekla bych, ze je dulezity meritko.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NYA: jojo, daroval ho ruský car tomuhle hajzlíkovi když si dělili Evropu na Vídeňském kongresu...

    EXCITE: však jo, sláma je právě pro pole luxusní, když ji zaoráš tak odlehčí a krmí živinami...

    My u nás na statku moc permakulturu nejedeme, takže si "neideologicky" můžeme dovolit mít za stodolou lavičku a krásný jinan ,)
    jináč je to sad selský, tudíž staré odrůdy jablek, slivoní, hrušní, k tomu kdouloň, mišpule a navrh meruňky, třešně, višně a aronie.
    Já v tom nevidím potíž a ani si neumím představit, že by jinany nějak expanzivně ovládly krajinu a vytlačily původní druhy. Takto ta rostlina nefunguje ,-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam