• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KLATIC: hryzec hryze cernou redkev.
    Jinak cerna se da sazet nekolikrat za rok. Pred zimou, brzy na jare a v lete. Respektive kdyz jsem si nechal vlastni seminka tak konecne zacly rust, ty prvni z pytliku byly tragicky.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    A jak to dělaj velkopěstitelé, že maj ředkvičky celou sezónu?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ANAT0MI:
    VEVER: to je fakt..ted uz je na ne pozde...az zas napodzim...
    a to doporucuju cerne redkve...ty jsou genialni...ani mysi vetsinou nerozkousou tu slupku :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    No, ředkvičky dělají ten kořen akorát zjara a na podzim, jak se prodlouží dny tak to kvete hned.
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    KLATIC: To zkusím :)
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    TRISSIE: Přesně :)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ANAT0MI: my mame letos uplne haluzne redkvicky, a jedina zmena oproti minulym letum je ta, ze jsme na zahon pridali vapenec...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANAT0MI: a když náhodou vyrostou, tak jsou jak avokádo (malé-malé-malé-tři pikosekundy rozumně velké a křupavé-dřevnaté-dřevnaté-červavé).
    radu nemám, ale soucítím! ředkvičky jsem taky ještě nepokořila.
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    Můžu jeden ředkvičkový dotaz? Čím to, že mi ty potvory skoro nerostou? Maji miaturni listy a plody skoro žádné a jdou hned do květu? Snažím se nepouzivat zadnou chemii záhon je druhou sezónou v miste bývalého hnojiště po koních. Zkoušela jsem několik druhu semínek a vždycky výsledek miniaturní. Na stejném záhonu je hrách, jahody, mrkev a kedlubny, saláty A všechno roste pred očima az na ty ředkvičky... Nenapadá Vas nějaké řešení. A Jsme 500mnm
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: taky si myslim - jednak bych rekla, ze jde o urcity druhy, ktery maj tu expanzivni/distribucni tendenci, pak na kvantite (lidi nemaj tendenci pestovat ginkgovy plantaze, nebo jo?) a cely je to na zvazeni. u jinanu si nedovedu predstavit, ze by ve velkym (tam si ani nedovedu predstavit, ze by k tomu doslo - ze by nejakej mad medic??) udelal nejakou neplechu - LINKOS: ale rada se necham poucit.)
    plantaze pavlovnii a tamtech rychlotopolu mi naproti tomu sympaticky nejsou, i kdyz chapu ucel - zato stara pavlovnie, kterou mame v brne pred barakem, je fakt super... rekla bych, ze je dulezity meritko.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NYA: jojo, daroval ho ruský car tomuhle hajzlíkovi když si dělili Evropu na Vídeňském kongresu...

    EXCITE: však jo, sláma je právě pro pole luxusní, když ji zaoráš tak odlehčí a krmí živinami...

    My u nás na statku moc permakulturu nejedeme, takže si "neideologicky" můžeme dovolit mít za stodolou lavičku a krásný jinan ,)
    jináč je to sad selský, tudíž staré odrůdy jablek, slivoní, hrušní, k tomu kdouloň, mišpule a navrh meruňky, třešně, višně a aronie.
    Já v tom nevidím potíž a ani si neumím představit, že by jinany nějak expanzivně ovládly krajinu a vytlačily původní druhy. Takto ta rostlina nefunguje ,-)

    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SCHWEPZ: Já to o tý slámě vím, proto mi to přišlo jako nesmysl. Teď jí zkouším použít jako drenáž a podklad pro hlínu do květináčů, aby se mi nesypala velkejma dírama a za půl roku ve květináči je skoro po ní.

    Oni takový čínský nebo jiný endemity imho nejsou příliš permakulturní.. invazivnost se potvrdí až po letech, třeba takový javor jasanolistý
    NYA
    NYA --- ---
    SCHWEPZ: mám za to, že bolševník zavlekl Metternich?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EXCITE: my dáváme slámu jako podestýlku ovcím a kozám, takže když to pak kydáme, tak je to mastný...a jak to zaoráš tak se ti to za rok rozloží.
    Kdyby se sláma rozkládala desetiletí, tak by to byla docela potíž :-)
    zemědělci strniště na podzim obrátí a na jaře do toho sázíš znova

    LINKOS: A z čeho máš obavu, sázet stromy které tu nejsou endemitní? Takovej Jinan dvoulaločný (ginkgo), to je typický endemit (omezený původně na malou oblast v Číně) a mám ho za stodolou a těším se z jeho metrových přírůstků. Soused ho má taky. To nejsou králíci vysazení v Austrálii nebo bolševník darovaný ruskými soudruhy, aby se to nekontrolovatelně množilo
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LINKOS: "Zatímco sláma se rozkládá v půdě v řádech let až desetiletí.. Zdroj tohoto tvrzení?
    Imho to není pravda. Sláma se používá jako hnojení a zdroj uhlíku,kdyby se rozkládala jak ty tvrdíš desetiletí, asi by to moc uhlíku do hnojícího plánu nepřidalo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: s drevokaznym hmyzem bys videl. Muze to bejt v klidu a nemusi. Podpor pak habitat prirozenych nepratel. Ja treba u sebe na zahrade v drevenym mulci drevokaznej hmyz nepozoruju, ale ve veljym v lese to muze byt jinak.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHWEPZ: měl bych obavu sázet takové cizokrajné stromy, i přesto že tu mám jejich semínka, tak jsem si to pak rozmyslel. Podobně jako ty japonské topoly. Máme tu kus lesa který bych chtěl dosázet právě na kopicování(pařezinu). Návrch byl hodit tam právě ty japonské topoli, což jsem zatím zavrhl.

    KAREN: já teď expetimentuju pod stromky s dřevěným uhlím, zlepšuje sorbční schopnost půdy, provzdušnuje půdu a zadržuje živiny... Likviduju tak větve co jsme ořezaly z přerostlých jabloní. Podobně teď zkouším biouhel ze slámy pod rajčata. Zatímco sláma se rozkládá v půdě v řádech let až desetiletí, biouhel by se měl rokládat v řádech 100-1000let.

    Měl bych dotaz ještě k tomu lesu/lesíku. Jeden z nápadů byl rozštěpkovat větve a zamulčovat s tím malé stromečky, možná by nebyl problém tu štěpku dát při sázení do země ke stromkům. Jak moc by se mohlo dařit tam dřevokaznýmu hmyzu a jak jeho výskyt případně regulovat.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KLATIC: Se tim pletivem jsem opatrný po te co jsem ho 2 hodiny vymotaval z kultivatoru zapoměvše že jsem se snažil ochránit rebarboru... Momentálně mame klid, odnese si jen par brambor.. Ta kvašená bezová limonáda je supr
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    DENDROBATA: nasi hryzci bydlej i pod bezem i pod nejakou to protihryzci kytkou...takze u nas jen pletivo v zemi... ale naucili jsme je trochu spolupracovat...kdyz na okraji neceho porebujeme vyplejt, nebo zrusit rozpinajicise travu, zamulcujem to posekanou travou, hryzci to tam rozrejou a pak to jde krasne :))
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Zkoušel někdo proti hryzcům bezové listí? Nebo si dědek kořenář dělá strandu? :) .. jinak aktuální téma, bez právě kvete http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach---humorny-special/bez-cerny.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam