• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vandana Shiva - The Future of Food and Seed
    https://www.youtube.com/watch?v=yYwOTLopWIw
    MAJA
    MAJA --- ---
    Máme běžce už třetím rokem, cca 4 - 5 kusů (z toho 1 kačer). Po roce nula slimáků a že jich od sousedů z kopřiv/plechů každý večer najíždělo opravdu hodně - desítky až stovky za večer, když se to sbíralo ručně.

    Loni jsme zkusili i líheň a jedna kačka do toho začala sedět, tak jsme nakonec měli 38 kachňat. Něco se udalo hned, ale tak 2 měsíce jsme měli hejno asi 20 dospívajících kachen a to byl hukot.

    Kachny nám vyjma mladých zelených výhonků (stačí zabránit přístup než to trochu povyroste) nic neničí. Jen třeba nesmíme nechat venku jakoukoliv nádobu s vodou - okamžitě jí s nadšením přemění na bláto :-)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OGMIOS: Kdyby už v zahradě nebyl ani jeden slimáček, tak neřeknu popel, bohužel v tomhle směru mají naši miláčkové stále co dohánět. Ale oni si nožičky neuběhají, celé dny vysedávají pod oblíbeným stromem, občas zajdou trollit slepice za plot. Vysbíráno mají v perimetru 5 m kolem budky, na nájezdníky nachystané na večer o pár metrů dál srdantě pečou ... a nebo jsou už přežraní (ale pak netuším, proč je zajímá kyselá rebarbora, draslavá dýně a pálivá cibule). Takže s tím půjčováním, KAREN, zatím nevim ...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja mel selsky a pekingsky kachny a slimaky jeli stejne jak bezci. Jedinej rozdil je ze bezci fakt behaj.

    DA_NIELA: no ja mam taky ted parek a je to uplne v klidu, zatim nic nenicej.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TRISSIE: oprava, teď jsem díky tobě uvědomil,že je vlastně máme 2 roky :) vloni i díky horku žádný slimaci nebyli. takže už 2 roky bez slimáků na zahradě.
    Hele u baráku je máme sice ne,jak v předchozích letech,ale jsou tam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EXCITE: já ti nevím.... běžce doma nemám a slimáky letos zatím taky ne, a to loni touhle dobou už jsme je mohli přehazovat vidlema.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    10 běžců puštěnějch po sklizni loni a letos v podstatě žádný slimáci na zahradě 2500m2. Lidi kteří tvrdí,že běžci nefungujou jsou jistě padlí na hlavu :)
    Ano slimáky žerou i jiné kachny,ale musíš jim je sebrat a hodit, to je sežerou i slepice,ale jedině ty běžci je aktivně vyhledávají.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OGMIOS: jen dva, kacku a kacera. Maji budku, vybeh 25x25 (kolem zahonu a kachniku) a z neho je jeste poustivam dal na celou zahradu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DA_NIELA: a kolik jich mas?
    KAREN
    KAREN --- ---
    DA_NIELA: nejvyssi cas je nekomu pujcit ;))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OGMIOS: Bezci mi vozdobali rebarboru, dyne, nat z cibule. To jim mam do zahrady dat slapaci kolo, aby se nenudili?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Krátký portrét Masanobu Fukuoky (1913-2008), japonského farmáře, průkopníka přirozeného zemědělství a metody „nic-nedělání“, kdy je pozornost věnována nikoli tomu, co je třeba ještě udělat, ale tomu, co je možné ještě vypustit a nedělat. Podle Fukuoky je nejzazším cílem zemědělství nikoli pěstování plodin ale kultivace a zlepšování lidských bytostí. Je autorem slavné knihy Revoluce jednoho stébla slámy, která ovlivnila řadu zastánců permakultury

    REVOLUCE JEDNOHO STÉBLA SLÁMY
    https://www.youtube.com/watch?v=BpYl8Wrg6RM
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XL1: pěstuješ na 1500m2?
    XL1
    XL1 --- ---
    a dotaz : má tu někdo reálnou zkušenost s nákupem semen atp přímo z Japonska ?
    XL1
    XL1 --- ---
    LINKOS: OK. a kolik je cca potřeba Feramolu na 1500 m čtverečních zahrady ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: sousedi je mají letos prvně, nahnali je do vody, kam se jim původně vůbec nechtělo a teď se jen čachtají a nějaký slimáci je vůbez nezajímaj. :)
    Ale tak uvidíme, sám jsem je časem chtěl pořídit, nebo nějaký jiný kachny. Nebo aspoň slepice, potřebuju hnojivo :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IVA: ja si ted po pauze porizoval minulej tejden bezce nanovo, jsou letosni z unora. Uz si zvykli za tu chvilku i na me, hlavni je je motivovat jidlem a zvykani jde rychle. Ja jim vzdycky hodim slimaka a volam kackac a uz po par dnech bezeli na zavolanou. Ale i tak minimalne 3dny nez zacli chodit dal od domku nez 5metru. Poridil jsem si jen parek a mam je navolno mezi zeleninou a zatim zadna skoda. Driv jsem jich mel az 15 a to kdyz jsem pustil do zeleniny tak to bylo jak kdyz prebehne stado slonu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XL1: vtipné znám lidi co by ti tvrdili, že běžci jsou k ničemu, moc slimáků nesnědí a jsou s nimi spíše starosti(slimáci řádí jen část roku, běžce musíš živit celý rok). Další by ti tvrdil, že ti poškodí to co chceš pěstovat a další by ti tvrdil, že lepší je normální kachna, že slimáky žere úplně stejně a je z ní aspoň nějaký maso, než od vychtlého běžce, který je navíc podstatně dražší než ostatní kachny.
    Pokud se ferramol dá brzo na jaře aby zlikvidoval první vlnu, která nejvíc škodí, tak pak už stačí málo. Nejsem schopen posoudit škodlivost ferramolu, ale můžou to používat biozemědělci a mělo by to být neškodné pro ostatní organizmy(vanish bych třeba nepoužil). On totiž i třeba takový kofein funguje na slimáky jako nervový jed a těžko budeme mít obavu, že by to ublížilo psu, či člověku. Stejně i tabákový postřik proti mšicím je v podstatě "chemie", postřik z přesličky proti plísni taktéž. Co jsem schopen posoudit je to, že od slimáků je pokoj a energie co zahradě věnuji nepřijde vniveč.
    IVA
    IVA --- ---
    XL1: Mám běžce 2 měsíce a moje představa, jak budou behat po celé zahradě vzala za své. Báli se i malých kachnat. Nedovedu si představit, ze je nekam půjčuji. Ti by se nekam rychle schovali.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam