• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZATAMOKO: super, dik.)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAREN: gardena je na to prislusenstvi zbytecne draha, staci obyc (rychlo)spojky. Když nasazuješ koncovku na hadici, tak je dobrý hadici nahřát horkovzdušnou pistolí (300 °C). Jde to pak líp dotáhnout a drží to opravdu fest :)

    A pokud pojedeš přes rychlospojky, tak tě to vyjde na pár korun. Ta Gardena má klasickej závit, na kterej dáš koncovku s trnem, na kterej rovnou nasadíš hadici se samicí pro rychlospojku.
    Vloni jsem to adhoc kupoval v bauhausu a šroubovaí koncovka na tu Gardenu 19 Kc, 2x koncovka se samicí na 3/4" hadici po 39 Kc. Pistoli jsem už měl.

    Sací hadici si udělej krátkou a taky to vyjde kolem 200 Kc komplet.

    Zasadni soucastka je vstupni filtr pred vodarnou, ten ta Gardena ma.

    Takze budeš potřebovat:
    1x napojení IBC zátka - sací hadice vodárny... fitinka, pruchodka, bastl
    1x napojovací objímka sací hadice k vodárně (nemusí být totiž rovnou součástí sacího setu) o příslušném průměru
    1x vodárna s předfiltrem
    1x našroubovávací trn pro rychlospojku
    2x koncovka se samicí na 3/4" hadici
    1x hadice
    1x koncová pistole

    A dávej si pozor, abys všude měla těsnění. Už se mi párkrát stalo, že u daného komponentu nebylo.

    Snad jsem na nic nezapomněl :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZATAMOKO: jo jasny, tak to chapu - ja si nebyla jista, jestli nahodou nemyslis vrsek 0:)
    ty zatky jsou asi ruzny, tusim min. dva rozmery. zatku mam, a momentalne osazenou 3/4'' hadici na plneni konve - to bych zrejme musela zmenit.

    jen si u ty gardeny nejsem jista, jestli se fakt vyplati, kdyz si pripocitam ruzny ty redukce a propojovatka, ktery mi neprijdou zrovna levny. ale treba jde na vsechno sehnat non-Gardena alternativa?.) dodavana saci hadice ma prumer 1'', jestli jsem se docetla dobre? to bych poresila tak, ze zvetsim otvor v zatce a vymenim rychlospojku, a pak teda jeste redukce k "zalevaci" hadici, pac menit se mi tu koupenou 3/4 fakt nechce... nevim, jeste jsem to neprozkoumala do hloubky, ale treba na tu zalivaci hadici staci jen redukce za par korun; trochu me odradily doporuceny komponenty typu pripojovaci sada pro cerpadla 1752 za 250,- aj.

    jinak se mi tohle elegantni reseni libi o dost vic nez ponorny cerpadlo, dik za tip.)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LINKOS: u te samotize jen pozor na postupne snizovani vystupniho tlaku, tudiz i snizeni prutoku.
    Existuji nizkotlake zalevaci hadice (napr. firma Netafim), kde staci tusim 1m k tomu, aby to kapalo spravne.
    Nicmene jak pise KAREN, je to pomale, coz u kapkovky tolik nevadi. Spis bych resil rovnomernost.

    Ja asi nakonec skoncim u tlakove kompenzovanych kapkovacu http://www.netafim.cz/produkty/online_s.htm a obcas dam postrikovace (salaty apod.).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAREN: ta IBC ma dole vypust, ktera ma tusim 2" zatku se zavitem. Ta zatka se provrta a otvor se osadi pruchodkou, ktera bude mit na vnejsi strane klasickou rychlospojku.

    Ikdyz teda ta rychlospojka je mala a radsi bych napojeni IBC-vodarna udelal z 5/4" nebo 1" klasicke saci hadice. K tomu se pouzivaji mosazne bajonetove rychlospojky, ale ty jsou pomerne drahe, na druhou stranu se koupi jedna a je to.
    Z vodarny uz pak staci napojit hadici dle potreby. Opet je lepsi to tahat treba tou 1" hdpe trubkou a az zalevaci/postrikovaci konec mit z klasicke hadice. Taky pak tahas jen par metru a ne cele klubko s 50m, u me teda spis 100m :D

    Na zimu to staci vypustit a je klid.

    Btw. ta hdpe trubka byva obcas v akci a nedavno jsem nekde videl 1" za 18 Kc/m. Je to urceny pro rozvod pitny vody a existuje k tomu hromada spojovaciho prislusenstvi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZATAMOKO: aha, jen tou zatkou myslis co?
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: taky jsem spolehala, ze v nizsich partiich to nejak zmaknu, ale par metru pod nadrzi (ostrej sesup dolu) to - s 3/4'' hadici - nijak uzasne netece, a potrebnejch xx metru dal/niz jsem to uz nezkousela. konev s tim o ten kousek niz nejak naplnim, ale neni to nejrychlejsi, i kdyz je ibc plny... takze bych nejradsi zapojila cerpadlo k dlouhy hadici na vozejku a kropila vsechno, co potrebuju.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAREN: resim to same a nakonec udelam "prechodku" zátka-rychlospojka, na kterou napojim domaci vodarnu. Mam dobrou zkusenost s GARDENA 3000/4 Classic. Má vlastní filtr a jedna mi tu už bezproblémově funguje v chalupě.
    Jinak jako dalsi level planuju natahnout cerne hdpe trubky, kterymi udelam paterni rozvod a jen na ni pridelam pres T-redukce rychlospojky na hadici.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    to cerpadlo jak se dava na vyvod dela co kdyz dojde voda v nadrze,schori,nebo se vypne :-).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: no,mam v planu mit tu zalivaci nadrz posazenou vys,treba v metru na nejvyšším miste, aby to teklo samotizi na zalevani,hodilo by se to i v pripade,ze bych zkousel kapenkovku.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: safra. doufala jsem, ze nejaky takovy cerpadlo sezenu, aniz bych do vrsku ibc musela nejak rezat.) ja bych teda chtela nejak poresit kropeni hadici primo z nadrze, misto tahani konvi po tech nasich terasach...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    nemám. není moc výběr. spíš byl byl rád za rady praktiků :). co jo a co ne
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: máš nějakej tip?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    já právě zase o nějakym tom solárním uvažuju. obdobnej případ. je mi jedno, že to bude přečerpávat dva dny :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: prave ta velikost hrdla me odrazule od pouziti ponorneho,ale kdyz nebude zbyti,tak to vyrezu. o solarnim bych ani neuvazoval. Chci to hlavne abych usetril cas na noseni konvi,takze bych si tim na vrtacku spise uskodil :-). Ale na neco takovyho jako je to na vrtacku, akorat s vlastnim pohonem jsem zvazoval,jen jsem to u nikoho nevidel,tak moc nevim jestli to je ok.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Ponorné (karcher, al-ko a spol.) neprostrčíš hrdlem nádrže teda pokud si jej nezvětšís odřezáním toho závitu.. nebo nějakou solární mrdku s výkonem 00nic, která může běžet pořád ...Nebo toto? :) https://www.eva.cz/zbozi/35886/cerpadlo-na-vrtacku-pro-1-2-a-3-4-hadici/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Poradíte jak nejlépe přečerpávat vodu z jedné IBC nádrže do druhé, která bude výš. Koukal jsem na to čerpadlo co se připojí na vývod z nádrže, akorát nevím moc co od toho čekat a možná to může být trochu nepraktické pokud to budu chtít přehodit na druhou nádrž. Sběrné nádrže budou dvě, každá na jiném místě a třetí do které bych to chtěl přibližovat. Asi praktičtější bude klasické kalové čerpadlo, co si o tom myslíte? Nebo je nějaká jiná alternativa?
    MRTS
    MRTS --- ---
    Řešil jste někdo zachytávání dešťové vody z okapu?
    V současné době mám u okapu sud, ve svodu sběrnou klapku (takový ten zobák).
    Když prší víc, běhám s kýblem od sudu u svodu k dalším sudům s kýblem. Hadice pro "spojené nádoby" není moc spolehlivá. Navíc pokud v době deště u toho nejsem, spousta vody mi vyteče mimo sudy k podezdívce.
    Voda se konví vyndavá špatně - sudy mají malý průměr...
    Na zimu jen klapku sklopím, sudy převrátím.

    Teď jsem pořídil 1000 l IBC kontejner a chtěl bych to mít nějak chytřeji.
    Máte spolehlivý způsob napojení kontejneru na svod?
    Prosté koleno "v létě do nádrže", "v zimě do odpadu" mi neřeší problém se zatékáním přebytku vody k podezdívce.

    Našel jsem toto:
    The Most Convenient Way to Fill Your Rain Barrel | of interest | Pinterest | Déšť
    https://cz.pinterest.com/pin/499547783650505836/
    Geniální... Na zimu by stačilo uzavřít přívod do nádrže, všechna voda by šla dále. Stejně tak i přebytky. Ale vždy tam zůstane prstenec vody, který může v zimě zmrznout a celý bazmek roztrhnout. (Nebo ne?)
    Nechci mít na dvoře soustavu hadic, přepínačů a kdovíčeho...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BRUKEV: no,ja premejslel jak na to pujdu u nas a prehlidl jsem to s tim kamenim.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DENDROBATA: tady se mi víc líbí návrh to vložit do díry zabetonované. Při možním posunu za pár let se to dá vytáhnou, vyvážit (prý) lépe.



    DA_NIELA: LINKOS: ta půda je fakt zlo. Zemní vrut ještě snad možná jo, ale motor vrták mi včera zavrhnul tchán i jeho kámoš, co pár plotů postavili s tím, že bud mi to urve ruce, nebo to zruší vrtáky. Je to tam fakt samý šutr, klidně na dlaň, dvě. A jak ti do toho narazí vrták třeba v 30cm, stejně se to musí vykopat ručně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam