• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    nemám. není moc výběr. spíš byl byl rád za rady praktiků :). co jo a co ne
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: máš nějakej tip?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    já právě zase o nějakym tom solárním uvažuju. obdobnej případ. je mi jedno, že to bude přečerpávat dva dny :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: prave ta velikost hrdla me odrazule od pouziti ponorneho,ale kdyz nebude zbyti,tak to vyrezu. o solarnim bych ani neuvazoval. Chci to hlavne abych usetril cas na noseni konvi,takze bych si tim na vrtacku spise uskodil :-). Ale na neco takovyho jako je to na vrtacku, akorat s vlastnim pohonem jsem zvazoval,jen jsem to u nikoho nevidel,tak moc nevim jestli to je ok.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Ponorné (karcher, al-ko a spol.) neprostrčíš hrdlem nádrže teda pokud si jej nezvětšís odřezáním toho závitu.. nebo nějakou solární mrdku s výkonem 00nic, která může běžet pořád ...Nebo toto? :) https://www.eva.cz/zbozi/35886/cerpadlo-na-vrtacku-pro-1-2-a-3-4-hadici/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Poradíte jak nejlépe přečerpávat vodu z jedné IBC nádrže do druhé, která bude výš. Koukal jsem na to čerpadlo co se připojí na vývod z nádrže, akorát nevím moc co od toho čekat a možná to může být trochu nepraktické pokud to budu chtít přehodit na druhou nádrž. Sběrné nádrže budou dvě, každá na jiném místě a třetí do které bych to chtěl přibližovat. Asi praktičtější bude klasické kalové čerpadlo, co si o tom myslíte? Nebo je nějaká jiná alternativa?
    MRTS
    MRTS --- ---
    Řešil jste někdo zachytávání dešťové vody z okapu?
    V současné době mám u okapu sud, ve svodu sběrnou klapku (takový ten zobák).
    Když prší víc, běhám s kýblem od sudu u svodu k dalším sudům s kýblem. Hadice pro "spojené nádoby" není moc spolehlivá. Navíc pokud v době deště u toho nejsem, spousta vody mi vyteče mimo sudy k podezdívce.
    Voda se konví vyndavá špatně - sudy mají malý průměr...
    Na zimu jen klapku sklopím, sudy převrátím.

    Teď jsem pořídil 1000 l IBC kontejner a chtěl bych to mít nějak chytřeji.
    Máte spolehlivý způsob napojení kontejneru na svod?
    Prosté koleno "v létě do nádrže", "v zimě do odpadu" mi neřeší problém se zatékáním přebytku vody k podezdívce.

    Našel jsem toto:
    The Most Convenient Way to Fill Your Rain Barrel | of interest | Pinterest | Déšť
    https://cz.pinterest.com/pin/499547783650505836/
    Geniální... Na zimu by stačilo uzavřít přívod do nádrže, všechna voda by šla dále. Stejně tak i přebytky. Ale vždy tam zůstane prstenec vody, který může v zimě zmrznout a celý bazmek roztrhnout. (Nebo ne?)
    Nechci mít na dvoře soustavu hadic, přepínačů a kdovíčeho...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BRUKEV: no,ja premejslel jak na to pujdu u nas a prehlidl jsem to s tim kamenim.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DENDROBATA: tady se mi víc líbí návrh to vložit do díry zabetonované. Při možním posunu za pár let se to dá vytáhnou, vyvážit (prý) lépe.



    DA_NIELA: LINKOS: ta půda je fakt zlo. Zemní vrut ještě snad možná jo, ale motor vrták mi včera zavrhnul tchán i jeho kámoš, co pár plotů postavili s tím, že bud mi to urve ruce, nebo to zruší vrtáky. Je to tam fakt samý šutr, klidně na dlaň, dvě. A jak ti do toho narazí vrták třeba v 30cm, stejně se to musí vykopat ručně.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BRUKEV: osobně bych si půjčil motorovej půdní vrták, s přiměřeným vrtákem, s ním to je rychlovka. A zabetonoval bych to buď rovnou v díře, nebo bych to jen vysypal uhutněmý štěrkem. Nějaká manipulace s betonovou patkou je podle mého zbytečná.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    BRUKEV: Jestli je to 12 m, nestačil by zemní vrut? Sice stojí 150 Kč, ale je s ním řádově míň zábavy než s betonovanou patkou.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BRUKEV: A co vrtat (kopat) a zasypat štěrkem..? když už bych to vyklínkoval kameny a zalil betonem rovnou v zemi do vyvrtané díry
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Otázka na betonování plotu/ohrady.

    Potřebuji ohradit pozemek dřevěnou ohradou. Sloupky 100cm/8cm, jedná se o úsek asi 12m. Jak hluboko zabetonovat pozink špice? Betonovat to asi budu nejdříve v dřevěné formě či klasickém plast kýblu a teprve potom to celé vyrovnám a usadím v zemi.
    Beton je jediná možnost, v zemi to uhnívá a natlouct špice se nedá, jelikož na Valašsku tu máme víc kamení než kvalitní půdy:)
    XL1
    XL1 --- ---
    zdar ! má někdo OSOBNÍ zkušenost s nejakým zařízením na změkčování vody? co fakt funguje ...?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vandana Shiva - The Future of Food and Seed
    https://www.youtube.com/watch?v=yYwOTLopWIw
    MAJA
    MAJA --- ---
    Máme běžce už třetím rokem, cca 4 - 5 kusů (z toho 1 kačer). Po roce nula slimáků a že jich od sousedů z kopřiv/plechů každý večer najíždělo opravdu hodně - desítky až stovky za večer, když se to sbíralo ručně.

    Loni jsme zkusili i líheň a jedna kačka do toho začala sedět, tak jsme nakonec měli 38 kachňat. Něco se udalo hned, ale tak 2 měsíce jsme měli hejno asi 20 dospívajících kachen a to byl hukot.

    Kachny nám vyjma mladých zelených výhonků (stačí zabránit přístup než to trochu povyroste) nic neničí. Jen třeba nesmíme nechat venku jakoukoliv nádobu s vodou - okamžitě jí s nadšením přemění na bláto :-)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OGMIOS: Kdyby už v zahradě nebyl ani jeden slimáček, tak neřeknu popel, bohužel v tomhle směru mají naši miláčkové stále co dohánět. Ale oni si nožičky neuběhají, celé dny vysedávají pod oblíbeným stromem, občas zajdou trollit slepice za plot. Vysbíráno mají v perimetru 5 m kolem budky, na nájezdníky nachystané na večer o pár metrů dál srdantě pečou ... a nebo jsou už přežraní (ale pak netuším, proč je zajímá kyselá rebarbora, draslavá dýně a pálivá cibule). Takže s tím půjčováním, KAREN, zatím nevim ...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja mel selsky a pekingsky kachny a slimaky jeli stejne jak bezci. Jedinej rozdil je ze bezci fakt behaj.

    DA_NIELA: no ja mam taky ted parek a je to uplne v klidu, zatim nic nenicej.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TRISSIE: oprava, teď jsem díky tobě uvědomil,že je vlastně máme 2 roky :) vloni i díky horku žádný slimaci nebyli. takže už 2 roky bez slimáků na zahradě.
    Hele u baráku je máme sice ne,jak v předchozích letech,ale jsou tam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EXCITE: já ti nevím.... běžce doma nemám a slimáky letos zatím taky ne, a to loni touhle dobou už jsme je mohli přehazovat vidlema.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam