• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: U nás jedem šťávy taky ve velkém. V sezóně dělám v podstatě každý týden nějakou. Mám na to i odšťavňovací hrnec ale třeba třeba šťávu z rakytníku nebo šípku v tom neudělám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: tak s tím rakytníkem dej pak vědět, ten jsem sázela letos a taky doufám ve šťávy (jsem na ně úchyl, ale v pětičlenné domácnosti sirup mizí strašnou rychlostí a furt lepší z opravdové ovocné šťávy a cukru než s chemickými konzervanty).
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: já to právě pořád odkládám, ale už ho objednám. Jestli zvládne angrešt, rybíz i aronii, tak není co řešit. Navíc mě láká představa, že zvládne i šípky a tajně doufám v rakytník. Dneska jsem hodinu pasírovala borůvky a u toho nadávala proč ho ještě nemám :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: rozhodně já lituju, že jsem ten nástavec nekoupila hned na začátku sezony (nebo loni) - červenej rybíz jsem odstopkovávala jak debil a z odšťavňovače (od Zelmeru, jeden z mála opravdu blbých kaufů) byla výtěžnost proti lisovacímu nástavci asi 1/2 až 2/3.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: jj, přesně na tom, nejdřív aronii a o pár dní později mix rybízu a angreštu - rybíz jsem ani neodstopkovávala a taky to šlo! Jen to chtělo pak procedit přes síto, aby šťáva byla čirá (u aronie jsem to udělala, u angreštu se na to vykašlala, a ten aroniový syrup je hezčí - i když samozřejmě roli hraje i to, že mi ten mix rybíz-angrešt mírně zželíroval, zase jsem nevychytala teplotu :-(

    ZATAMOKO: mám Bosch Mum 4655; kMix má, pokud vím, ID Mar_tina a právě ta mě na ten nápad s lisovacím příslušenstvím navedla (tady: [ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] )
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TRISSIE: co máš za robota? Koukal jsem Kenwood kMix 51.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    TRISSIE: to jsem ráda že chutná :) Odšťavňovala si na tom nástavci na Boženu? jestli jo, tak další důvod si ho konečně pořídit ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: no já právě tohle běžný tempo znám a vím jak to pak vypadá po letech..ale chtěl jsem jen upozornit ostatní ,kdyby se do toho chtěli pustit ať pak nemají deprese ,když budou na třetině tvého výkonu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FKA82: díky za ten tip na sirup z aronie. Padla na něj většina úrody (testovala jsem odšťavňovač na bobulové plody ke kuchyňskému robotu) a čistá aronie (samo teda s cukrem a kyselinou citronovou) je božskou kombinaci sladké, kyselé a mírně natrpklé chuti, do tohohle počasí ideální!
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ech no jen rikam moji zkusenost jak veci odsejpaly. Nemyslim si ze by to byla nekvalitni prace protoze kolikrat za nama hajnej kontroloval a dobry. Je pravda ze stromky byly maly max do metru. S vetsima jich uz clovek zasadi min a min kdyz se musi delat vetsi dira.
    A pernik nemam prehled. Ja max ten s povidlama.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: ogmios je protrely kungfu master, ten piko nepotrebuje :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: hele, nemate tam nekde pobliz varnu perniku a nadstandartni konexe..? ;o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LITTLEPUNKK: tak musis pridat chlape. To je bezny tempo ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: ajajay další rychlo sazeč :D
    ostatní nenechte se zmást...1500 stromků za den nenasázíte , hrozně to záleží na půdě/terénu , sazenicích ,ale 1500 stromků kvalitně! prostě nezasázíte a kor ne na svém ,kde chcete ,aby to dobře rostlo a dalo se o to dobře starat/sekat to/příprava pozemku....pohybuji se v tom :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Jo, přiměřeně něco takového nejlépe :) http://www.eliet.cz/eliet/super-prof-on-road.asp
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Tak dotace na bagrovani a ja kdyz se posledne s vyvazeckou zahrabal v potoce tak jsem se naivne snazil vyhrabat klestema a malej rybnicek taky vykopal a zadarmo a bez dotaci :)) Jeste ze jel kolem traktor a vytahl me.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: machr jsem to kazdopadne, ale zdaleka jsem nebyl njlepsi sazec u nas v parte. To jedna holcina jela jak fretka, davala vzdycky jeste o parset vic. Asi jako ze kdyz ja bych zasadil 1500 tak ona by mela minimalne 1800. Jinak teren je teren no. Do skaly nezasadis. My to nejdal nosili asi kilometr skrz les, pak vylizt na skalu a nahore sazet na terasach. Nastesti nas bylo vic a kazdej nesl jen asi 300 buku. LNejhorsi ale byl kopec kde se sazelo s vrtakem a melo to sklon zes stat nemohl. Asi tak, neco jsem zasadil a vim ze to jde rychle i rucne. Kazdyho rad na podzim vezmu na brigadu at se taky nauci jet jak fretka. Ikdyz na to musi bejt clovek material :)))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: me to prijde super,hned zkusim navrhnout aby obec poridila obecni stepkovacku. Proc by mel mit na vesnici z verejnych penez kazdy svoji? Znam nekolik vesnic co se spojili a nakoupili traktor a techniku na opravu silnic,maji stepkovacku atd. Tu si treba ze nejaky poplatek muzes pujcit i s obsluhou.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JAZZZ: Zrovna štěpkovač by se mi hodil ale tímto to zabili :/ ..

    Oprávnění žadatelé:
    Projekty předcházení vzniku biologicky rozložitelných odpadů prostřednictvím domácích kompostérů pro občany budou moci předkládat pouze veřejné subjekty (kraje, obce, města, dobrovolné svazky obcí, městské části hl. města Prahy, příspěvkové organizace zřízené městy a ostatními veřejnoprávními subjekty, obchodní korporace vlastněné ze 100 % městy a ostatními veřejnoprávními subjekty)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    CUKI: U nás na dědině teď probíhají pozemkové úpravy .. mapy od marie terezie, když jezdí někdo domů na pasekách přes sousedův pozemek (cesta od nepaměti) tak se to právě pozemkový úřad snaží dát dohromady pozemkovými úpravami tak že si tu cestu odkoupí obec a náhradou dají něco jiného .. prej šmelí tak dlouho než všichni s poz. úpravou souhlasí ..)
    OGMIOS: Stromek zasadíš ale keyline bez traktoru neuděláš a o to de .. Sadit lze i rýčem, poctivě a pomaleji .. Ale ta obracečka sena, jak to pěkně hrabe ke stromům .. to je paráda, potom ještě ručně odhrabat od kmínků :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam