podporovat ptáky v zahradě se určitě vyplatí. sýkorka sežere cca 130 housenek denně a v době krmení 800 housenek za den.
v zimě slunečnice a v létě pítka jsou samozřejmou součástí přírodní, nebo permakulturní zahrady. a budky
s tou chemií nevím, nemám s ní žádné zkušenosti a já bych ji na zahradě nepoužívala. každý to ale dělá jinak. myslím si ale, že cílem permakulturní zahrady je vybudovat rovnováhu, a to s použitím chemie prostě nejde. když tam bude chemie, ptáci tam na housenky nepůjdou, a budou hnízdit i lovit jinde.
když by se mi na zahradě stalo, že i bez chemie mi tu kapustu vždycky housenky sežerou, tak bych prostě pěstovala něco jiného a kapustu koupila na trhu.
já měla vždycky kapusty děravý jako cedník, ale byly dobrý a bylo na nich toho dost, co se dalo sníst.
podívala jsem se ještě, co o tom píše Svoboda, no někdo by se vůči tomu asi vymezoval, já jsem s ním v tomhle ve stejném názorovém proudu:
Co dělají "škůdci", když jsou v rovnováze
Slovo škůdce v určitém momentě ekozahradníkova snažení přestává existovat. Ekozahradník vidí, že rostlinka v místě, kde se jí nedaří, je obalená mšicemi, a ta samá rostlina na stejné zahradě, ale v místě, kde se jí daří, je zdravá a bez mšic. Mšice jsou pro rostliny něco jako lvi ve stádě antilop. Skočí na slabé jedince a sežerou je a ti silní přeživší se mohou množit dál. (...)
Zdravá rostlina si prý produkuje vlastní látky, kterými škůdce odpuzuje. Jsou i takové názory, že to dělá energeticky, svým vyzařováním zdraví a síly. Rostliny, vyrostlá pomocí úrodné půdy a ideálního poměru slunce a vody, je zdravá. Rostlina, vyrostlá na umělých hnojivech a přehnané zálivce, je nepřirozeně nafouklá, tkáně nemají dostatečnou hustotu a stav rostliny neodráží skutečný stav okolí. Takové rostliny, zvláště když jsou v jednom řádku za sebou, jsou všechny najednou napadeny "škůdci". To znamená těmi samými tvory, kteří existují i v harmonické ekozahradě či na ekofarmě, prostě všude jsou.
Rozdíl je v tom, že tam po nich nenajdete žádné vážné škody. Sem tam ukousnutý lístek, kolonie mšic na bezu, (...)